REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų rugsėjo įsigalioja trys svarbios naujovės, kurios paveiks tūkstančius šalies gyventojų.

Nuo šių metų rugsėjo įsigalioja trys svarbios naujovės, kurios paveiks tūkstančius šalies gyventojų.

REKLAMA

Atėjus rudeniui mokyklinio amžiaus vaikų tėvai galės lengviau atsikvėpti – pasikeis ir lengvesne taps moksleivių dėl ligos praleistų pamokų pateisinimo tvarka.

Taip pat nuo rudens įsigalioja nauja socialinio būsto fondo plėtros forma, kuri turėtų sumažinti socialinio būsto nuomos laukiančiųjų eiles.

Dar vienas pasikeitimas bus svarbus neįgaliesiems – pagal naują tvarką norint gauti išmokas gali tekti iš naujo atlikti sveikatos ištyrimą.

Nuo rugsėjo 1-osios – lengvėja gyvenimas mokyklinukų tėvams

Nuo rugsėjo atsisakius 094/a medicininės pažymos, kuria buvo pateisinamas vaikų neatvykimas į mokyklą dėl ligos, nuo šiol praleistas vaikų pamokas pateisins patys tėvai.

Sprendimus, kokiu būdu turi būti pranešama apie praleistas pamokas, pateikimo terminus, pateisinamų pamokų skaičių, priims visa mokyklos bendruomenė.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai sveikintinas šis Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas atsisakyti pažymos. Tėvams nebereikės gaišti laiko lūkuriuojant poliklinikose, kai vaikas jau yra pasveikęs, sumažinama ir administracinė našta“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

REKLAMA

Mokyklos nusistato ir pagalbos organizavimo būdus mokiniams, kurie praleidžia pamokas. Mokinių lankomumą koordinuoja klasių vadovai, bendradarbiaudami su dalykų mokytojais, švietimo pagalbos specialistais, Mokyklos vaiko gerovės komisija.

Jiems gali būti pavesta tvarkyti lankomumo apskaitos dokumentus ir pateikti juos Mokyklos vaiko gerovės komisijai. Švietimo pagalbos specialistai, dirbantys mokyklose, nustatę mokinių nelankymo priežastis, teikia švietimo pagalbą mokiniams ir jų tėvams, konsultuoja klasių vadovus, mokytojus, planuoja priemones lankomumui gerinti.

REKLAMA
REKLAMA

Išskirtiniais atvejais, jei šeima nebendradarbiauja ir įtariama, kad vaikui trukdoma mokytis, mokykla turi teisę kreiptis į policiją, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinius padalinius, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentą.

Turintiems nustatytą nedarbingumą ar neįgalumą – neramios dienos

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigalioja nauja tvarka, pagal kurią norint gauti išmokas gali tekti iš naujo atlikti sveikatos ištyrimą, mat kilus pagrįstoms abejonėms dėl asmeniui nustatyto neįgalumo ar nedarbingumo (neįgalumo lygio, laikinojo nedarbingumo ar darbingumo lygio) „Sodra“ tam patikrinti galės pasitelkti nepriklausomus gydytojus specialistus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors „Sodra“ ir iki dabar tikrino laikinojo nedarbingumo bei darbingumo lygio nustatymą, tačiau nukreipti asmens papildomam jo sveikatos ištyrimui galimybių neturėjo.

Įsigaliojus naujam įstatymui gyventojo sveikatą iš naujo patikrins nepriklausomi gydytojai specialistai. Konkurso būdu bus atrinktos antrinio ir tretinio lygio gydymo įstaigos, su kuriomis „Sodra“ sudarys sutartis. Šios įstaigos ir vykdys papildomą asmens sveikatos ištyrimą įtartinais atvejais. Patikrinimą organizuos ir finansuos „Sodra“ iš savo biudžeto.

Pabrėžiama, kad asmens dalyvavimas tokiame papildomame sveikatos ištyrime bus privalomas, siekiant išsiaiškinti, ar pacientas tikrai serga ta liga. Dabar gi pasitaiko atvejų, kad asmuo gauna I invalidumo grupę, tačiau paaiškėja, kad liga nustatyta nepagrįstai.

REKLAMA

Gavus gydytojų specialistų išvadas, fondo administravimo įstaiga spręs dėl kreipimosi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl naujo sprendimo dėl asmens neįgalumo lygio ar darbingumo lygio, jo priežasties, atsiradimo laiko ar termino priėmimo. Tuo atveju, kai priimamas naujas sprendimas, sprendimo termino pradžia bus fondo administravimo įstaigos kreipimosi į tarnybą diena.

Bandys mažinti socialinio būsto nuomos laukimo laikotarpį

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo šių metų rugsėjo 1 dienos įsigalioja nauja socialinio būsto fondo plėtros forma. Tai reiškia, kad savivaldybės galės nuomoti būstą rinkoje ir jį pernuomoti socialinio būsto laukiantiems asmenims ir šeimoms.

„Tikėtina, kad ši priemonė stipriai sumažins socialinio būsto nuomos laukimo laikotarpį“, – rašoma SADM tv3.lt atsiųstame atsakyme.

SADM rugpjūčio 29 d. duomenimis, socialinio būsto laukia 10 424 šeimos (asmenys).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų