REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio krepšinio čempionato kovos jau startavo, o antrąją pirmenybių dieną pasirodymą pradeda ir Lietuva bei kitos H grupės komandos.

Pasaulio krepšinio čempionato kovos jau startavo, o antrąją pirmenybių dieną pasirodymą pradeda ir Lietuva bei kitos H grupės komandos.

REKLAMA

Dvi savaites truksiančioje krepšinio šventėje viso varžysis 32 rinktinės. Jos sieks ne tik šlovės, bet ir bilietų į kitų metų Tokijo olimpines žaidynes.

Tv3.lt kviečia susipažinti su paskutiniąja čempionato H grupe.

Susipažinti su A grupe galite ČIA.

Susipažinti su B grupe galite ČIA.

Susipažinti su C grupe galite ČIA.

Susipažinti su D grupe galite ČIA.

Susipažinti su E grupe galite ČIA.

Susipažinti su F grupe galite ČIA.

Susipažinti su G grupe galite ČIA.

H grupės tvarkaraštis:

Rugsėjo 1 d. 10.30 val. Kanada – Australija

Rugsėjo 1 d. 14.30 val. Lietuva – Senegalas

Rugsėjo 3 d. 10.30 val. Australija – Senegalas

Rugsėjo 3 d. 14.30 val. Lietuva – Kanada

Rugsėjo 5 d. 10.30 val. Kanada – Senegalas

Rugsėjo 5 d. 14.30 val. Lietuva – Australija

Kanada

Sudėtis. Gynėjai: Kaza Kajami-Keane’as, Brady Heslipas, Andrew Nembhardas, Kevinas Pangosas, Philipas Scrubbas, Cory Josephas. Puolėjai: Conoras Morganas, Melvinas Ejimas, Thomas Scrubbas, Owenas Klassenas. Vidurio puolėjai: Khemas Birchas, Kyle'as Wiltjeras.

Treneris. Nickas Nurse’as.

Žvaigždė. Cory Josephas.

FIBA reitingas. 23.

Apžvalga. Ši Kanados rinktinė turėjo atrodyti visiškai kitaip nei dabar. Net 15 iš 17 NBA žaidėjų atsisakė padėti nacionalinei šalies komandai, taip stipriai sumažindami viltis kautis dėl aukštų pozicijų Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Daug ką pasako ir rinktinės lyderio Cory Josepho situacija – gynėjas pradėjo pasiruošimą su rinktine, vėliau nuo jos atsiribojo, tada buvo paskelbta, kad krepšininkas nevyks į Kiniją, o kitą dieną pranešta, kad vis tik vyks. Į rinktinę jis sugrįžo tik priešpaskutinę čempionato dieną.

REKLAMA

Ypač skaudžios buvo aukštaūgių netektys, kadangi į pirmenybes Kanada atvyko vos su vienu tikru centru – Khemu Birchu, o aukščiausias žaidėjas yra 208 cm ūgio. Kovojant prieš stiprias priekines linijas turinčias Lietuvą ir Australiją tai gali tapti rimta skyle.

Tikėjimą ir viltis gelbėja išskirtinis treneris – su Toronto „Raptors“ NBA čempionu tapęs Nickas Nurse’as. Jau draugiškose rungtynėse buvo galima pamatyti keletą tikrai išradingų trenerio sumanymų ir sprendimų, kurių, tikėtina, jis dar saugo ir čempionatui.

Nors visur kalbama apie tai, kad Kanada nukraujavo, nuvertinti šią rinktinę būtų tikra klaida. Tai ganėtinai simpatišką krepšinį demonstruojanti rinktinė, mėgstanti mesti tritaškius ir nepaisant gausybės žvaigždžių netekties, vis dar gali pakovoti dėl patekimo į antrą etapą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirengimo cikle Kanada dukart sužaidė su Australija ir pasidalino po pergalę, taip pat nusileido JAV, tad kanadiečiai kaip reikiant apsišaudė prieš pirmenybių startą.

Australija

Sudėtis. Gynėjai: Matthew Dellavedova, Mitchas Creekas, Patty Millsas, Cameronas Gliddonas, Chrisas Gouldingas, Nicholas Kay’us, Nathanas Sobey. Puolėjai: Joe Inglesas, Jockas Landale’as, Davidas Barlow. Centrai: Aronas Baynesas, Andrew Bogutas.

Treneris. Andrejus Lemanis.

Žvaigždė. Patty Millsas.

FIBA reitingas. 11.

Apžvalga. Australija taip pat neturės kai kurių NBA žaidėjų, o trenerio A. Lemanio pasirinkimai buvo iššaukę įvairių reakcijų šalyje. Ryškiausia netektis – Beno Simmonso. Iš pradžių teigęs, kad žais pasaulio čempionate, vėliau persigalvojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ir be B. Simmonso ir kelių kitų pavardžių Australija yra pasirengusi kautis dėl medalių Kinijoje, o jų ketinimus pagrindžia ir pergalė draugiškose rungtynėse prieš JAV 98:94.

Šiame mače net 30 taškų pelnęs P. Millsas turėtų būti rinktinės lyderiu – pasiruošimo rungtynėse treneris jam suteikė visišką laisvę su kamuoliu ir priimant sprendimus. Ne mažesnę naštą neš ir veteranai A. Bogutas su J. Inglesu, kurie net ir nepelnydami taškų gali būti labai naudingi komandai.

Pasiruošimo cikle kiek strigo australų taikiklis – tritaškius metė vos geriau nei 30 procentų, tad šį rodiklį jie privalės pagerinti pirmenybėse. Tada Australija bus pavojinga visose pozicijose – P. Millsas ir J. Inglesas bet kada gali užmėtyti tritaškiais, centrai pasirengę apstumdyti bet kokius varžovus, o gynėjai kibti į atlapus.

REKLAMA

Tai universali komanda, kurioje savo vietą atrado ir Kauno „Žalgirio“ naujokas Jockas Landale’as. Puse lūpų kalbama, kad NBA žaidžiantis Jonahas Boldenas būtent dėl gero J. Landale’o žaidimo nusprendė palikti rinktinę, nes nenorėjo būti žalgiriečio dubleriu.

Lietuva

Sudėtis. Gynėjai: Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Renaldas Seibutis, Marius Grigonis. Puolėjai: Rokas Giedraitis, Jonas Mačiulis, Arnas Butkevičius, Mindaugas Kuzminskas, Paulius Jankūnas, Edgaras Ulanovas. Centrai: Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis.

Treneris. Dainius Adomaitis.

Žvaigždė. Domantas Sabonis/Jonas Valančiūnas.

FIBA reitingas. 6.

Apžvalga. Lietuvos rinktinė pasiruošime čempionatui nusileido Ispanijai ir dukart Serbijai, o silpnesnes rinktines triuškino be pasigailėjimo. Abi nesėkmės prieš serbus patirtos tik rungtynių pabaigose, o tai įkvepia tikėjimo šia komanda.

REKLAMA

Žaidimas sukasi aplink D. Sabonį ir J. Valančiūną, kuriuos Dainius Adomaitis bando sutalpinti viename penkete, bet kol kas atrodo, kad dažniau ši smogiamoji jėga keis vienas kitą ir palaikys aukštą rinktinės tempą.

Lietuva aplink juos turi pakankamai daug universalių ginklų – M. Kuzminską, M. Grigonį, R. Giedraitį ir kitus, galinčius laukti ties tritaškiu, kol varžovai koncentruojasi ties priekinės linijos stabdymu.

Svarbiausia užduotis mūsiškiams – nepamiršti, kad aikštėje žaidžia penki, o ne du krepšininkai ir nepradėti kliautis tik D. Sabonio ir J. Valančiūno tandemu.

Ši komanda turi pakankamai patirties – net keturis žaidėjus, laimėjusius 2010 metų čempionato bronzą, o kartu ir pakankamai daug jaunų bei pergalių ištroškusių žaidėjų. J. Valančiūnas jau atrodo pasiruošęs būti rinktinės lyderiu, kas jam nepavyko prieš ketverius metus vykusiame čempionate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Saboniui reikėtų pasisemti kuo daugiau patirties iš draugiškų rungtynių, kuriose dažnai neišlaikydavo šalto proto ir pasiduodavo jaunatviškui entuziazmui, o šis pasibaigdavo kvailomis pražangomis.

Senegalas

Sudėtis. Gynėjai: Xane Dalmeida, Lamine Sambe. Puolėjai: Makhtaras Gueye, Moustapha Diop, Mouhammad Faye, Maurice Ndour, Djibril Thiam, Momar Ndoye, Babacar Toure. Vidurio puolėjai: Youssoupha Ndoye, Hamady Ndiaye, Ibrahima Fall Faye,

Treneris. Moustapha Gaye.

Žvaigždė. Maurice Ndouras.

FIBA reitingas. 37.

Apžvalga. Senegalo rinktinė čempionate versis be NBA žaidėjų Gorgui Diengo ir Tacko Fallo, taip pat buvusio Vilniaus „Ryto“ gynėjo Clevino Hannah.

REKLAMA

Be šių žaidėjų aiškiu lyderiu tapo Europoje puikiai žinomas ir kitą sezoną Eurolygoje debiutuosiantis aukštaūgis M. Ndouras, pastaruosius dvejus metus vilkėjęs Kazanės UNIKS marškinėlius. Jis išrinktas rinktinės kapitonu.

Be M. Ndouro Senegalas turės dar keturis žaidėjus, jau žinančius, ką reiškia žaisti pasaulio čempionate. Tokios patirties turi Hamady Ndiaye, Mouhammadas Faye, Djibrilas Thiamas and Xane Dalmeida. 

Nors ir nukraujavęs bei patekęs į „mirtininkų“ grupę, Senegalas tikisi „duoti“ kovą visoms rinktinėms ir svajoja pakovoti dėl kelialapio į Tokijos olimpines žaidynes. Tam reikia užimti dvi aukščiausias vietas tarp Afrikos komandų čempionate.

REKLAMA

Senegalas išsiskirs savo ūgiu – ekipoje tik du tikri gynėjai.

Pasiruošime afrikiečiai neišvengė skaudžių kirčių – 54:111 pralaimėta Italijai, 59:94 Turkijai, 56:73 Rusijai.

Prognozė. 1. Lietuva 2. Australija 3. Kanada 4. Senegalas. Lietuva vienintelė grupės rinktinė, kuri pasiruošime neturėjo jokių vidinių problemų. Australijos rinktinėje netrūko traumų, teko keisti jau paskelbtą dvyliktuką, o didžiausią galvos skausmą kėlė prasta gynyba, kurią lietuviai turėtų būti pajėgūs išnarplioti ir rasti vietas, per kurias bausti skaudžiai. Kanados netektys per rimtos, o ir C. Josepho situacija neduos naudos komandai. Senegalas turi per mažai resursų, kad kovotų su šiomis rinktinėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų