REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis netikėtai užminė mįslę apie savo sveikatos būklę. Socialiniame tinkle premjeras prisipažino turįs naujų iššūkių: esą po operacijos būtina tęsti gydymą, todėl dabar premjeras netgi atšaukia dalį suplanuotų susitikimų, o iš prezidento gavo leidimą iki pat spalio mėnesio prireikus neiti į darbą.

Premjeras Saulius Skvernelis netikėtai užminė mįslę apie savo sveikatos būklę. Socialiniame tinkle premjeras prisipažino turįs naujų iššūkių: esą po operacijos būtina tęsti gydymą, todėl dabar premjeras netgi atšaukia dalį suplanuotų susitikimų, o iš prezidento gavo leidimą iki pat spalio mėnesio prireikus neiti į darbą.

REKLAMA

Viešai dėkojantis už palaikymą Skvernelis griežtai atsisako komentuoti, kokios sveikatos bėdos jį kamuoja.

Viešųjų ryšių ekspertai tikina, kad Vyriausybės vadovas be reikalo pats kursto spėliones ir baimes. TV3 žurnalistų duomenimis, premjero rūpestis – inkstai.

Paskutinį kartą viešumoje Skvernelis rodėsi Baltijos kelio 30-mečio dieną, penktadienį. Tąkart jis svečiavosi Rygoje, kur padėjo gėlių prie Laisvės paminklo ir vėliau pietavo su latvių bei estų premjerais.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pažiūros Skvernelis neatrodė turintis sveikatos bėdų, tačiau pirmadienį jo feisbuko paskyroje pasirodė toks įrašas:

„Prieš kelias savaites atlikta operacija praėjo puikiai, dar kartą dėkoju chirurgams ir slaugytojoms už puikų darbą! Deja, turiu tęsti gydymą, todėl artimiausiais mėnesiais teks laikas nuo laiko skirti dėmesį ir būtinoms procedūroms. Jų metu stengsiuosi, kiek tai įmanoma, neatsitraukti nuo darbų ir su atsinaujinusia komanda įgyvendinsime užduotis, kurias esame užsibrėžę. Turiu daugybę kvietimų dalyvauti įvairiuose renginiuose, tačiau šį kartą prašau man atleisti. Neatvyksiu pas Jus ne dėl to, kad nenorėčiau. Tikiu, įveiksiu ir šitą iššūkį, dėkoju savo artimiesiems, draugams ir visiems už palaikymą!“

REKLAMA

Operacija, apie kurią kalba Skvernelis, jam buvo atlikta mėnesio viduryje. Lygiai prieš dvi savaites premjeras apie tai pranešė taip pat socialiniame tinkle:

„Prieš atostogas pasipylė klausimai: ką planuoju? Kur būsiu – Lietuvoje ar užsienyje? Ką konkrečiai veiksiu? Tad štai – pirmoji atostogų diena. Ir nauji, dar nepatirti iššūkiai. Atlikta planinė operacija, viskas puikiai, jaučiuosi gerai! Dėkoju fantastiškiems medikams už pastangas ir rūpestį. Dėkoju savo šeimai, artimiesiems ir draugams už meilę ir palaikymą!'

Kokia liga ar negalavimas užklupo vieną iš trijų svarbiausių šalies vadovų, Skvernelis griežtai slepia. Niekam neprasitarti apie savo būklę jis liepęs ir savo komandai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie keblumus dėl sveikatos informuotas net prezidentas Gitanas Nausėda, kuris dekretu sudarė Skverneliui galimybę iki spalio ketvirtos dienos nesirodyti darbe, jeigu tik prireiks.

„Kalbant apie Respublikos Prezidento dekretą, jis labai aiškiai numato galimybę iki spalio pradžios Ministrui Pirmininkui pasiimti nedarbingumą kada tik to reikės. Natūralu, kad ta galimybe bus pasinaudota kada tik to prireiks“, – sako premjero patarėjas Arnoldas Pikžirnis.

Kokius susitikimus Skvernelis priverstas aštaukti, jo komanda taip pat nesako. Neoficialiomis žiniomis, šiandien premjeras darbe nepasirodė:

„Ministras Pirmininkas savo pareigas vykdys kaip ir kasdien, kai sveikata tai leis“, – sako patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų ryšių specialistai ir apžvalgininkai tvirtina, kad puse lūpų prabilęs apie savo sveikatos būklę premjeras rinkėjus tik glumina ir palieka spėlioti. Ir tai esą – rimta klaida. Jeigu bėdos menkos, apie tai neverta nė užsiminti, o jei rimtos – reikėtų kuo išsamiau atsakyti į natūraliai kylančius klausimus.

„Iš vienos pusės tai yra paerzinimas, iš kitos pusės – paliekama labai daug erdvės žmonėms interpretuoti, o kas gi buvo. Kartu labai stipriai suabejojama paties premjero sveikata, nes jeigu tu nesakai, kas tau nutiko, gal problemos labai rimtos?“, – teigia viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas.

„Jeigu tai kažkas nerimto, tai neaišku, kodėl nepasakoma atvirai. Jeigu kažkas rimto – tai juo didesnis pagrindas pasakyti. Žmonės yra politikų darbdaviai ir jie turi teisę žinoti visą informaciją, kuri tiesiogiai liečia jų darbininkų, t.y. politikų, darbingumą“, – mano apžvalgininkas Virgis Valentinavičius.

REKLAMA

Teisiškai visų piliečių sveikatos duomenis saugo Asmens duomenų apsaugos įstatymas. Tačiau politikai yra vieši asmenys, kurie į postus deleguojami tam, kad atstovautų gyventojų interesams. Taigi, pasak apžvalgininkų, rinkėjų noras būti informuotiems apie politikų sveikatos bėdas ir jų galimybes dirbti – pagrįstas.

„Akivaizdu, kad premjeras nedirbs visa jėga ir publika turi teisę žinoti, kodėl dalinis darbingumas, kad galėtų spręsti, kokios perspektyvos ir kiek gerai jis gali dirbti šitą darbą“, – sako V. Valentinavičius.

Viešųjų ryšių ekspertai pastebi, kad Lietuvoje nėra susiformavusios tradicijos, kaip šalies vadovai komunikuoja apie savo sveikatą.

REKLAMA

Atviriausias šiuo klausimu buvo Valdas Adamkus. Jis netgi pranešdavo, kada tikrinsis sveikatą ir, sužinojęs tyrimų rezultatus, apie juos pranešdavo viešai. Dalia Grybauskaitė – priešingai. Buvusi šalies prezidentė apie sveikatą visus dešimt valdymo metų tylėjo.

Dabartinis prezidentas Nausėda yra sakęs, kad, jeigu jam prireiks rimtos medikų pagalbos, jis žmonėms apie tai praneš.

„Vadovo sveikatos klausimai yra tiek pat svarbūs, kaip ir bet kurie kiti asmeniniai klausimai. Nebūtina visko atskleisti, svarbu pasakyti, ką tu atskleisi ir, jeigu kažko neatskleidi, kodėl tu neatskleidi“, – kalbėjo A. Katauskas.

Pagal prezidento dekretą, Skverneliui nesant darbe jį pavaduos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų