REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų muitai Kinijai nepanaikins prekybos deficito, kaip ir JAV dolerio silpninimas per palūkanų normų mažinimą, trečiadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistai.

Jungtinių Valstijų muitai Kinijai nepanaikins prekybos deficito, kaip ir JAV dolerio silpninimas per palūkanų normų mažinimą, trečiadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistai.

REKLAMA

Neįprastai tiesmukas tinklaraščio įrašas, regis, nutaikytas tiesiai į JAV prezidentą Donaldą Trumpą, kuris nuolat ir garsiai reikalauja, jog JAV federalinio rezervo sistema (FRS) mažintų palūkanų normas ir silpnintų JAV dolerį bei paskatintų ekonomiką. Tuo tarpu pats D. Trumpas įveda vis naujų muitų Kinijai, siekdamas sumažinti deficitą, kurį vadina „vagyste“.

Visgi šie Jungtinių Valstijų politikos žingsniai yra neveiksmingi, nepadės pasiekti norimų rezultatų ir sulėtins pasaulio ekonomiką, pareiškė TVF vyriausioji ekonomistė Gita Gopinath.

„Didesni dvišaliai muitai greičiausiai nesumažins bendro prekybos disbalanso, nes jie daugiausia nukreipia prekybą į kitas šalis“, – perspėjo G. Gopinath tinklaraščio įraše, pavadintame „Taming the Currency Hype“ („Valiutos iliuzijos išsklaidymas“), parašytame kartu su kolegomis, TVF tyrėjais Gustavo Adleriu ir Luisu Cubeddu.

REKLAMA
REKLAMA

„Vietoj to muitai greičiausiai pakenks tiek vidaus, tiek pasauliniam augimui, nes sunaikins verslo pasitikėjimą ir investicijas bei sutrikdys pasaulines tiekimo grandines, padidindami gamintojų ir vartotojų išlaidas“, – teigiama įraše.

REKLAMA

O visi planai susilpninti nacionalinės valiutos vertę „yra sunkiai įgyvendinami ir greičiausiai neveiksmingi“, pareiškė ekonomistai ir pridūrė, kad spaudimas centriniam bankui taip pat nepadės pasiekti šio tikslo.

Publikacijos autoriai perspėjo, kad „nereikėtų per daug kaupti atsargų, nes švelnesnė pinigų politika gali pakankamai susilpninti šalies valiutą, kad prekybos balansas ilgalaikėje perspektyvoje pagerėtų“.

„Vien tik pinigų politika vargu ar sukels didelę ir nuolatinę devalvaciją, kurios reikia norint pasiekti šį rezultatą... ypač per 12 mėnesių laikotarpį“, – pažymėjo ekonomistai.

REKLAMA
REKLAMA

Artėjant JAV prezidento rinkimams 2020 metų lapkritį, D. Trumpas ypač daug dėmesio skiria šiam laikotarpiui.

„Importuotojams ir vartotojams tenkanti našta“

Pasigirdus TVF ir kitų specialistų perspėjimams, kad prekybos karas lėtina pasaulinį augimą, bei pasirodžius įspėjamiesiems ženklams dėl Jungtinių Valstijų recesijos, D. Trumpas padvigubino savo atakas prieš centrinį banką ir Kiniją.

Visgi D.Trumpas antradienį patvirtino, kad svarsto tam tikras mokesčių lengvatas ekonomikai skatinti. Nepaisant to, jis pareiškė: „Esame dar toli nuo nuosmukio. Jei tik FRS atliktų savo darbą, manau, įvyktų didžiulis augimo spurtas.“

Praėjusį mėnesį TVF vėl sumažino pasaulinio augimo prognozę ir pareiškė, kad prekybos įtampa nulems „nestabilius“ 2020 metus. Be to, Fondas pridūrė, kad muitai gali pagilinti Kinijos ekonomikos lėtėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ekonomikos teorija teigia, kad dėl silpnesnės valiutos šalies eksportas tampa pigesnis ir konkurencingesnis, TVF pažymi, kad pasaulinėje rinkoje daugelis produktų įkainojami JAV doleriais.

Taigi realybėje „JAV importuotojai ir vartotojai patiria muitų naštą. Priežastis – stipresnė JAV valiuta iki šiol turėjo minimalų poveikį kainoms JAV doleriais, nurodytas Kinijos eksportuotojams išrašytose sąskaitose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų