REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus Kinijoje prasidės XVIII pasaulio vyrų krepšinio čempionatas, kuriame dėl aukščiausių pozicijų kovos ir Lietuvos nacionalinė rinktinė.

Netrukus Kinijoje prasidės XVIII pasaulio vyrų krepšinio čempionatas, kuriame dėl aukščiausių pozicijų kovos ir Lietuvos nacionalinė rinktinė.

REKLAMA

Kol Lietuvos krepšininkai šlifuoja derinius ir varžosi draugiškuose mačuose, krepšinio ekspertai jau vertina tai, kokį įspūdį jiems palieka šių metų rinktinė.

Savo įžvalgomis su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais pasidalijo legendinis Lietuvos krepšininkas Sergejus Jovaiša. Pats prieš daug metų aikštelėje petis petin kovojęs su kita legenda Arvydu Saboniu, S. Jovaiša ne tik apžvelgė rinktinės perspektyvas, bet ir palygino savo bendražygio ir šių metų rinktinės vieno iš lyderių Domanto Sabonio žaidimo stilių.

Įspūdis geras

Paprašytas įvertinti Lietuvos rinktinės pasirengimo etape demonstruojamą žaidimą, S. Jovaiša tikina, kad šiuo metu paliekamas įspūdis yra tikrai geras:

REKLAMA
REKLAMA

„Pasirengimo etape rinktinės treneriai užiima tikslinga žaidėjų atranka. Sužaidus keletą draugiškų rungtynių jau matome tam tikrą rinktinės branduolį, net galime atspėti, kas bus mažiau, o kas daugiau įjungiami į žaidimą.

REKLAMA

Rinktinė jau pradeda modeliuoti savo žaidimą su tais žaidėjais, kurie kovos pasaulio pirmenybėse. Pasakysiu, kad bent jau man 9-10 žaidėjų branduolys yra visiškai aiškus. Liko tik keli smulkūs, bet svarbūs klaustukai.“

Anot S. Jovaišos, rinktinės treneriams teks apsispręsti, ar reikia stiprinti ir išplėsti aukštaūgių grandį. Jei į šį klausimą bus teigiamas atsakymas, tada į galutinį 12-tuką turėtų patekti pasirengimo etape puikiai savo minutes išnaudojantis Martinas Gebenas.

„Gebeno kandidatūra yra labai ryški. O tokio sprendimo priežastys būtų visiškai paaiškinamos. Su 2-3 aukštaūgiais čempionate galime nukentėti dėl fizinio nuovargio, jei pirmenybėse pasirodysime sėkmingai ir žaisime daugiau rungtynių.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškime, kad mūsų aukštaūgiai gali greitai prisirinkti pražangų, tad papildomas žaidėjas po krepšiu būtų optimalus variantas. Treneriai iš arti mato jo galimybes, todėl įdomu, koks bus priimtas sprendimas“, – pridūrė S. Jovaiša.

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovo nuomone, treneriams bus sunkiausia apsispręsti dėl perimetro žaidėjų, kur konkurencija yra didelė, o kai kurie žaidėjai demonstruoja panašią formą.

Kas gali nustebinti?

S. Jovaiša sutinka, kad rinktinės lyderiais turėtų tapti Jonas Valančiūnas ir D. Sabonis, bet siūlė nepamiršti vieno Lietuvos rinktinės išskirtinumo: „Čempionatų istorija patvirtina, kad momentiniu lyderiu Lietuvos rinktinėje gali tapti bet kas. Atskirose rungtynėse viską gali nulemti ir tas, iš kurio niekas daug nesitikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, Valančiūnas ir Sabonis yra tiesiog įpareigoti imtis lyderių vaidmens. Matome, koks „alkanas“ žaidėjas yra Domantas. Jis dirba iš visų jėgų. Tas pats Marius Grigonis gali būti rinktinės lyderis, jis mielai imasi iniciatyvos.

Šiais metais iš pasyvesnio žaidėjo šešėlio jau išlenda ir Mindaugas Kuzminskas. Jo žaidime pastebiu daugiau individualių gerų sprendimų, daugiau drąsos, tad rinktinė turės labai stiprų ramstį.

Su Mantu Kalniečiu padėtis yra tokia, kad jis yra „pasmerktas“ būti lyderiu kaip įžaidėjas. Klausimas, kiek jam užteks fizinių jėgų. Treneriams teks gerai paskirstyti laiką, kad Mantas nebūtų išsunktas.

Tas pats Lukas Lekavičius įneš kitokį žaidimo ritmą, tokį, kuris drasko varžovų gynybą. Jei jam seksis, tada M. Kalnietis galės daugiau pailsėti. Gal su Lekavičiumi gynyboje kažkiek ir pralošime, bet puolime turėtume laimėti.“

REKLAMA

Anot S. Jovaišos, trenerio Dainiaus Adomaičio parengtose taktinėse schemose jis mato galimybę pasireikšti kiekvienam įeinančiam į aikštelę krepšininkui:

„Mūsų aukštaūgiai sukuria daugiau erdvės perimetro žaidėjams. Nebebus to „minkymo“ žaidžiant nugara į krepšį, kai penki žaidėjai ginasi prieš Valančiūną ir jį uždaro, o kiti stovi ir laukia, nors taip žaidimo energija nukrenta.

Norėčiau, kad būtų įkirtimai iš toliau, o mūsų aukštaūgiai sugebėtų apžaisti ir pelnyti taškus arba priversti varžovus prasižengti. Nesitikiu, kad aukštaūgiai bus skatinami mėtyti tritaškius, bet kodėl nepabandžius ir to.“

Palygino su A. Saboniu

S. Jovaišą itin džiugina D. Sabonio žaidimas, kurio veiksmuose jį labiausia įkvepia jauno krepšininko atsidavimas ir maksimali energija:

REKLAMA

„Arvydas ir Domantas Saboniai turi vieną ryškų panašumą – vienas buvo, o kitas šiuo metu yra „išalkęs“ pergalių. Tiek žaisdamas su Arvydu, tiek matydamas Domanto pasirodymą regiu tą norą laimėti bet kuriose rungtynėse.

Tiesa, Sabonis jaunesnysis dar ir įdeda maksimalią energiją šiam tikslui pasiekti. Miela ir malonu žiūrėti. Arvydas labiau pasikliaudavo savo duomenimis, žiūrėdavo į rezultatą, o tada arba pridėdavo daugiau pastangų, arba likdavo tuo pagalbininku kitiems žaidėjams, tokiu savotišku tvarkdariu aikštelėje.“

S. Jovaiša teigia, kad stebėdamas Domantą aikštelėje, jo užsivedimą, iškart prisimena ir A. Sabonį:

„Ypač, kai priimami atrodytų neteisingi teisėjų sprendimai. Sabas irgi būdavo piktas, jei manydavo, kad teisėjų sprendimas yra negeras. Domantas taip pat yra gana emocionalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, dauguma krepšininkų taip reaguoja. Tai yra natūralu. Tiesiog reikia žinoti savo ribas. Reikia saugotis ir neprisirinkti kvailų pražangų. Tas sportinis turi būti protingas.“

Klaidų fenomenas

Lietuvos rinktinė šiemet yra kritikuojama dėl per didelio klaidų skaičiaus draugiškose dvikovose. S. Jovaiša sutinka, kad tai yra rinktinės piktžaizdė, kurią reikia kaip įmanoma skubiau išgydyti:

„Manau, kad tas klaidas „atsinešėme“ iš vaikų krepšinio. Prisiminkime tokius žmones kaip Šarūnas Jasikevičius. Vienas geriausių įžaidėjų Europoje, o dažnai klysdavo po 4-6 kartus per rungtynes.

Stebėjau jaunimo rinktinių pasirodymus šią vasarą. Klaidos dominuoja visose amžiaus grupėse. Darau išvadas, kad nuo mažens nebranginame kamuolio. Turi būti skubiai taisomi tokie dalykai.

REKLAMA

Reikia mokyti dar vaikystėje mažiau prarasti kamuolius. Aišku, klaidų neišvengsi, bet jos turi būti bent jau logiškai paaiškinamos. O dabar klaidos lydi nuo vaikų iki reprezentacinės rinktinės lygio. Taip neturėtų būti ir tą reikėtų skubiai išspręsti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų