REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Efektyviausia apsaugos priemonė nuo infekcinių ligų – skiepai, primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai.

Efektyviausia apsaugos priemonė nuo infekcinių ligų – skiepai, primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai.

REKLAMA

Vaikai praleidžia daug laiko kolektyvuose bei uždarose patalpose, kur susidaro palankios sąlygos plisti infekcinėms ligoms. Dėl nesusiformavusių higienos įgūdžių vaikai dažniau nei suaugę užsikrečia infekcinėmis ligomis per nešvarias rankas ir daiktus. Kolektyvuose daug didesnė rizika užsikrėsti ir oro lašeliniu keliu plintančiomis infekcijomis, kurių didžioji dalis valdomos skiepais.

Visi vaikai (nuo naujagimių iki 16 metų) skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, nuo tokių infekcinių ligų kaip: tuberkuliozė, hepatitas B, kokliušas, difterija, stabligė, Haemophilus influenzae B tipo infekcija, poliomielitas, pneumokokinė infekcija, tymai, raudonukė, epideminis parotitas, žmogaus papilomos virusas (ŽPV), B tipo meningokokinė infekcija, rotovirusinė infekcija.

Pagal vaikų profilaktinį skiepijimo kalendorių, 6–7 metų vaikai, prieš patenkant į ugdymo įstaigas, skiejami nuo kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, raudonukės, epideminio parotito ir tymų.

REKLAMA
REKLAMA

Darželinukus ir mokinukus taip pat rekomenduojama paskiepyti nuo virusinio hepatito A, vėjaraupių. Šios vakcinos nėra įtrauktos į valstybės kompensuojamų vakcinų sąrašą, todėl tėvai ar globėjai už skiepus turi mokėti.

REKLAMA

Nuo B tipo meningokokinės infekcijos valstybės lėšomis skiepijami kūdikiai ir vaikai iki 15-16 mėnesių amžiaus, tačiau vyresnio amžiaus vaikus gali paskiepyti tėvai ar globėjai savo lėšomis.

Gripo ir pneumokokinės infekcijos skiepai kompensuojami, jei asmuo patenka į rizikos grupes*. Nepriklausantys rizikos grupėms asmenys, tačiau norintys pasiskiepyti savo lėšomis, turi kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad pirmoji tokia programa Lietuvoje buvo patvirtinta 1992 m. Tuomet pagal sudarytą LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai buvo skiepijami nuo 6 infekcijų. Šiandien pagal šį kalendorių Lietuvos vaikai skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų