REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žada parlamento nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui perduoti Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą informaciją apie Seimo narę Iriną Rozovą, dėl kurios ji negavo leidimo dirbti su slapta informacija.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žada parlamento nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui perduoti Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą informaciją apie Seimo narę Iriną Rozovą, dėl kurios ji negavo leidimo dirbti su slapta informacija.

REKLAMA

Taip jis reagavo į opozicinių konservatorių prašymą paviešinti žvalgybos informaciją.

„Gavau kreipimąsi iš konservatorių, pagal jų kreipimąsi taip ir atsakėm jiems, atiduodam jiems (Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui – BNS) raštą“, – pirmadienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkas.

Seimo pirmininko sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė anksčiau pirmadienį BNS patvirtino, kad raštas bus perduotas susipažinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

Seimo pirmininkas patvirtino, kad VSD raštas neturi slaptumo žymos, tačiau nekomentavo jo turinio, sakydamas, kad žurnalistai su raštu tikriausiai turės galimybę susipažinti jį apsvarsčius Seimo NSGK.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiamas, kokia VSD informacija lėmė, kad I. Rozovai nebuvo išduotas leidimas dirbti su slapta informacija, Seimo pirmininkas tvirtino, jog tam tiesiog nebebuvo poreikio.

REKLAMA

„Nebebuvo poreikio išduoti leidimo darbui su slapta informacija, kadangi ji nebebuvo (vadovaujančiose – BNS) pareigose, to nebereikėjo, aktualumas prapuolė“, – teigė parlamento vadovas.

Dėl informacijos apie I. Rozovą pirmadienį į Seimo pirmininką kreipėsi parlamentarai konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Gabrielius Landsbergis, Arvydas Anušauskas.

„Kaip paaiškėjo, dar praėjusių metų sausio 18 dieną Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis gavo neįslaptintą raštą su informacija iš Valstybės saugumo departamento, kodėl Irinai Rozovai nesuteikta teisė dirbti su įslaptinta informacija. Tačiau skirtingai negu Mindaugo Basčio atveju, Viktorui Pranckiečiui šįsyk, panašu, kad pritrūko drąsos ir principingumo veikti analogiškai. Todėl paaiškėjus naujoms aplinkybėms dėl Irinos Rozovos veiklos, kuri gali kelti rizikas Lietuvos nacionaliniam saugumui, reikalaujame Seimo pirmininko nedelsiant supažindinti ir kitus Seimo narius bei visuomenę su neįslaptintu VSD atsakymu dėl Irinos Rozovos teisės dirbti su įslaptinta informacija”, – teigė Seimo NSGK pirmininko pavaduotojas L. Kasčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

2017 metų kovą V. Pranckietis paskelbė, kad nesuteikė tuometiniam socialdemokratui Mindaugui Basčiui leidimo dirbti su slapta informacija, atsižvelgęs į VSD informaciją apie jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais ir Kremliui palankiu žurnalistu.

Rusų aljanso narė I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai Seime.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas praėjusią savaitę svarstė I. Rozovos dalyvavimą Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje birželį. Šiame ortodoksų forume Gruzijoje pasakyta Rusijos Dūmos atstovo kalba iššaukė masinius protestus šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Mažeika tvirtino, kad šis asamblėja yra išnaudojama Rusijos užsienio politikos tikslams įgyvendinti, o Lietuvos politikų dalyvavimas joje yra rizikos veiksnys.

Pasak L. Kasčiūno, po šio NSGK posėdžio atsirado dar daugiau abejonių, kad I. Rozovos veikla iš esmės yra analogiška Seimo nario priesaiką ir Konstituciją sulaužiusio Mindaugo Basčio veiklai, kuri kėlė grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų