REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie 50 darbuotojų iš Rusijos, kurie dirba Baltarusijoje statomoje Astravo elektrinėje, rugpjūčio 15-ąją pradėjo piketo akciją centrinėje miesto aikštėje. Jie reikalauja atlyginimų, kurių negavo už paskutinius du mėnesius, skelbia „Svoboda“.

Apie 50 darbuotojų iš Rusijos, kurie dirba Baltarusijoje statomoje Astravo elektrinėje, rugpjūčio 15-ąją pradėjo piketo akciją centrinėje miesto aikštėje. Jie reikalauja atlyginimų, kurių negavo už paskutinius du mėnesius, skelbia „Svoboda“.

REKLAMA

Rugpjūčio mėnesį kelioms dešimtims rusų baigėsi darbo sutartis su darbų Astrave rangovais. Jie tvirtina, kad buvo pasamdyti darbui bendrovėje „Stroiinvestprojekt“, kurios būstinė yra Sankt Peterburge. Ant jų darbo leidimų nurodytas bendrovės „Sezam“ pavadinimas.

Visų mitingo dalyvių istorija yra vienoda: visi Rusijoje pasamdyti darbuotojai atidirbo du mėnesius Astrave, tačiau žadėtų pinigų taip ir negavo. Darbuotojų teigimu, darbdavys apmokėjo jų būstų nuomą ir davė dienpinigių. Tačiau kuomet atėjo laikas išmokėti atlygį, pinigų nebeliko.

„Dabar mums sako – grįžkite į Rusiją namo, tuomet, gal, mes su jumis ir atsiskaitysime. Mes suprantame, kad jeigu išvažiuosime namo, tai pinigų tikrai neišvysime. Mes čia važiavome, nes čia Baltarusija, vyksta rimtos valstybinės reikšmės statybos. Niekas negalėjo pagalvoti, kad mus ir čia išdurs“, – „Newsru“ cituojamas vienas iš mitingo dalyvių. Maža to, rusai skundžiasi, kad jau pirmadienį baigiasi jų nuomojamų būstų apmokėjimo laikas, o ir pinigų grįžti namo jie neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas vyras žurnalistams pasakojo, kad bendrovė jam yra įsiskolinusi apie 140 tūkst. rublių (apie 2 tūkst. eurų).

„Mes absoliučiai nesuprantam, ką mums dabar daryti, – pasakoja sunkioje situacijoje atsidūręs kitas rusas. – Ėjom į jūsų prokuratūrą, ten mums išdavė popierėlį su adresu Smurgainiuose. Kreipkitės ten, čia bus vietos darbo inspekcija. Sako, jeigu darbo sutarties nėra, tai jie niekuo padėti negali. Mūsų darbų vykdytojas sako, kad aiškintumėmės su Sankt Peterburgo bendrove, o ten siūlo grįžti į Rusiją. Minsko atstovai „Sezam“ taip pat nieko nesako. O mums ką daryti? Mes čia užsidirbti važiavome, visi šeimas turi savo, įsiskolinimus. Vaikus į mokyklą reikia parengti, rugsėjo 1-oji jau greitai“.

REKLAMA

Vyrai aiškina, kad nepasirašinėjo darbo sutarčių, nes jiems buvo pažadėtas didesnis atlygis, negu „oficialiai“. Kitas „nukentėjusysis“ patvirtino, kad į panašią situaciją pakliuvo 90 žmonių, kurie susigundė darbo skelbimu. Pagal susitarimą, atlyginimas turėjo būti išmokėtas per 45 dienas, rugpjūčio 15-ąją buvo paskutinė diena. Pasak vyro, visi kantriai laukė iki paskutinės dienos, atlyginimas už gegužės mėnesį dar buvo išmokėtas.

Baltarusių valdžiai vyrai pretenzijų neturi ir tikisi, kad AE statybas prižiūrinčios institucijos padės jiems atgauti uždarbį. Priešingu atveju jie grasina „papasakoti visą teisybę apie tai, kokie pažeidimai yra daromi statant Astravo AE“. Abiejų bendrovių atstovai tvirtina, kad darbo užmokestis yra mokamas „pagal planą“.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent bendrovės „Sezam“ darbuotojai 2016-aisiais sugebėjo „numesti“ branduolinio reaktoriaus apvalkalą. Pasak vietos gyventojo ir aktyvisto Nikolajaus Ulaševičiaus, 330 tonų sverianti konstrukcija nukrito iš 2-4 metrų aukščio kuomet buvo ruošiamasi jos įrengimui. Dėl šio įvykio, kurį Baltarusijos valdžia bandė nuslėpti, kilo tarptautinis skandalas, aiškintis teko ir šalies prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

Statybų metų Astravo AE jau žuvo mažiausiai penki žmonės. Keturi iš jų – dėl neatsargaus elgesio ir galimų darbo saugos organizavimo pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų