REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet dalies produktų kainos parduotuvėse į viršų šovė taip, kad prognozuojama, jog metai dėl kainų augimo gali būti rekordiniai. Labiausiai tautiečiams pabrango bulvės, bananai, kiauliena ir kiti būtini produktai. Statistika negailestinga, o ekspertai sako, kad kainos į viršų artimiausiu metu gali dar šoktelti. 

Šiemet dalies produktų kainos parduotuvėse į viršų šovė taip, kad prognozuojama, jog metai dėl kainų augimo gali būti rekordiniai. Labiausiai tautiečiams pabrango bulvės, bananai, kiauliena ir kiti būtini produktai. Statistika negailestinga, o ekspertai sako, kad kainos į viršų artimiausiu metu gali dar šoktelti. 

REKLAMA

Bulvės, bulvės, bulvės. Jas verdame, kepame. Ir žinoma, nenorime už jas permokėti. Bet štai lyginant šių metų ir pernai metų liepą, aiškėja, kad bulvių kainos Lietuvoje didėjo virš 50 proc.

Ir ne tik bulvės. Statistikos departamentas skelbia, kad visi maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai mūsų parduotuvėse per metus pabrango kone 5 proc. Vieni tarp labiausiai brangusių yra bananai, ryžiai – maždaug 8 proc., kiauliena per metus brango dar daugiau nei dešimtadaliu, o cukrus šiemet brango maždaug 5 proc.

Tiesa, kai kurie produktai šiek tiek ir atpigo, bet labai nežymiai.

Apie kainų pokyčius kalba ir žmonės:

„Na, kad papigtų labai, tai ne, viskas brangsta. Pieno produktai, labiausia tai man mėsa. Jau netoli 5 € siekia.“

REKLAMA
REKLAMA

„Visas maistas po truputį pabrango. Buvo 500 g varškės, ten geresnė tokia 9 proc., buvo 2,15 €, o dabar 2,38 €. Taip kaip jūs galvojat?“

„Sviestas, pienas, batonai net, duona. Pabrango.“

Dalis ūkininkų vis skundžiasi, kad šiųmetė sausra jiems pakišo koją, dėl to esą brangsta ir dar gali brangti kai kurie maisto produktai.

REKLAMA

Agrarinės ekonomikos tyrėjai skelbia, kad ūkininkai dažnai skundžiasi be reikalo. Na gal išskyrus daržovių augintojus, kurie šiemet išties nukentėjo dėl sausrų. O bendrai kainos esą išpučiamos.

„Vis girdim, kad prastos oro sąlygos, kad derliai bus mažesni. Svarbiausia, tai stengiasi žemdirbiai įrodyti, kad jų kainos turėtų supirkimo būti didesnės, taip kad nieko keisto, kai bulvių kaina išauga pakankamai daug, kitų daržovių lygiai taip pat“, – sako Agrarinės ekonomikos instituto tyrėjas Albertas Gapšys.

Tiesa, pasak specialisto, artimiausiu metu daržovių kainos dar gali kilti. Jau pastebimas obuolių brangimas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar labiau gali pabrangti ir kiauliena. Mėsos perdirbėjai sako, kad kaip tik dabar pasaulyje vėl brangsta žaliavinė kiauliena, taigi ir mes veikiausiai neatsiliksime. O jau kurį laiką neva nebrangę perdirbti mėsos produktai artimiausiu metu gali brangti 10 proc. nuo praeitų metų lygio.

„Brangstanti kiauliena tempia į viršų ir kitas baltymines kategorijas: vištieną, kiaušinius, nes brangsta mėsa, žmogus ieško pigesnės alternatyvos ir eina čia. Aišku, Europos statistika rodo, kad kiaulienos kilimas paskutinį mėnesį stabilizavosi, Lietuvoje kaip tik paskutinį mėnesį paskutinis kilstelėjimas buvo“, – teigia „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjų mėgstamiausių ir pigiausių prekių krepšelio kainų pokyčių stebėtojai net prognozuoja, kad šių metų kainų augimas gali būti net rekordinis, tą esą parodys šio mėnesio kainų kilimas.

„Lietuvius pradėjo ruošti grūdų kainos kilimui, duonos kainų kilimui, va čia yra kažkas jau mūsų nacionaliniai ypatumai, nes spaudoj prasidėjo derlius ne derlius. Faktiškai čia situacija priešinga pasaulinei rinkai. Tai yra Rusijos didesnis derlius, ES didesnis derlius“, – sako P. Čepkauskas.  

Ekonomistai gi sako, kad Lietuvoje kainos per metus kilo kone sparčiausiai visoje euro zonoje ir dėl to iš dalies kalti ir prekybininkai. Esą jie naudojasi pastaruoju metu mūsuose kilusiais atlyginimais ir pensijomis.

REKLAMA

„Ir turint omeny, kad didėja tikimybė ekonominio nuosmukio, recesijos pasaulyje, na kodėl gi neužsiauginti papildomo lašinių sluoksnio, šiek tiek daugiau paėmus iš vartotojų, kuris gali mokėti brangiau, nes jo pajamos tik ką buvo padidintos“, – mano ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Didžiuosius prekybos tinklus vienijanti asociacija apie kainų kilimą kalbėti nelinkusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų