REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Kinijoje vyks jau XVIII pasaulio vyrų krepšinio čempionatas. Šiame turnyre Lietuvos rinktinė varžysis tik 5-ąjį kartą. Aukščiausia iki šiol iškovota vieta – bronza 2010-siais.

Šiais metais Kinijoje vyks jau XVIII pasaulio vyrų krepšinio čempionatas. Šiame turnyre Lietuvos rinktinė varžysis tik 5-ąjį kartą. Aukščiausia iki šiol iškovota vieta – bronza 2010-siais.

REKLAMA

Prieš prasidedant šių metų čempionato kovoms, nutarėme išskirti įspūdingiausias bei skambiausias Lietuvos rinktinės pergales, kurias pavyko iškovoti dalyvaujant 1998 m., 2006 m., 2010 m. ir 2014 m. pasaulio pirmenybėse.

5. 2006 m., aštuntfinalio etapas, Lietuva – Italija 71:68

2006-siais Japonijoje surengtame pasaulio vyrų krepšinio čempionate Lietuva su Italija susitiko pirmajame atkrintamųjų etape – aštuntfinalyje. Su italais 2005 m. Europos vyrų krepšinio čempionate mūsiškių keliai nesusikirto, bet Arvydas Macijauskas, Darius Songaila, Kšyštofas Lavrinovičius, Robertas Javtokas, Mindaugas Žukauskas ir treneris Antanas Sireika puikiai prisiminė tą dramatišką 2004-ųjų olimpinį pusfinalį.

Jame įspūdingai tritaškius metusi Italija (18 iš 28, 64,3 proc.) patiesė prieš tai grupės etape JAV rinktinę nugalėjusius lietuvius. Iš dalies italams pavyko atkeršyti 2006-siais, kai aštuntfinalyje jie buvo įveikti rezultatu 71:68. Į pergalę mūsiškius tąkart vedė 15 taškų pelnęs A. Macijauskas.

REKLAMA
REKLAMA

4. 2014 m., grupės etapas, Lietuva – Slovėnija 67:64

Po pergalių grupės etape prieš Meksiką, Angolą ir Pietų Korėją bei pralaimėjimo australams, paskutinėse rungtynėse su slovėnais sprendėsi pirmos vietos likimas. Pralaimėjimo atveju Lietuva būtų nukritusi į trečiąją vietą.

REKLAMA

Slovėnai geriau pradėjo rungtynes – po dviejų kėlinių varžovai pirmavo 8 taškų skirtumu. Lemiamu šioje dvikoje tapo ketvirtasis kėlinukas. Per jį lietuviai pademonstravo nuostabią gynybą ir leido varžovams pelnyti vos 2 taškus, o patys įmetė net 12. Svarbi pergalė ir pirma vieta grupėje iškovota rezultatu 67:64.

Šioje dvikovoje geriausiai sužaidė du Lietuvos aukštaūgiai – Jonas Valančiūnas pelnė 12 taškų, vienu mažiau pasižymėjo Darjušas Lavrinovičius.

3. 2010 m., ketvirtfinalio etapas, Lietuva – Argentina 104:85

2010-siais Turkijoje vykusio čempionato ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinės laukė į aukščiausius čempionato apdovanojimus nusitaikiusi Argentinos rinktinė. Net 6 pergales iki tol iškovoję lietuviai (grupėje įveikti ispanai, prancūzai) vis tiek nebuvo laikomi šios poros favoritais.

REKLAMA
REKLAMA

Mačo pradžioje kova vyko taškas į tašką, tačiau galingai spurtavę lietuviai po pirmojo ketvirčio turėjo solidų pranašumą – 28:18. Panašus scenarijus klostėsi visų rungtynių metu. Lietuva antrąjį ir trečiąjį ketvirčius laimėjo bendra 22 taškų persvara ir prieš lemiamas 10 minučių pirmavo net 32 taškais. Tik per paskutinį ketvirtį leidę varžovams siautėti Lietuvos krepšininkai iškovojo pergalę – 104:85.

Šioje dvikovoje išsiskyrė Simas Jasaitis, kuris pelnė 19 taškų (4 iš 7 tritaškių) bei Linas Kleiza su 17 taškų.

2. 1998 m., grupės etapas, Lietuva – JAV 84:82

Užtikrinta pergale (97:56) prieš Pietų Korėją 1998 m. pasaulio vyrų krepšinio čempionate startavusių lietuvių antrajame ture laukė JAV rinktinė. Tiesa, tais metais dėl NBA lygos lokauto į JAV rinktinę neatvyko stipriausi šalies krepšininkai. Be žvaigždžių likusiai JAV rinktinei, priešingai nei ankstesnių turnyrų metu, niekas iš anksto nebeskubėjo ant kaklo kabinti aukso medalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos rinktinė metė rimtą iššūkį amerikiečiams. Galingai žaidę lietuviai pasiekė pergalę po dramatiškos kovos rezultatu 84:82. Likus 0,5 sek. JAV žaidėjas dar švystelėjo tolimą tritaškį metimą, bet šis išsisuko iš lanko. Tai buvo pirmoji Lietuvos pergalė prieš JAV oficialiose varžybose. Įspūdingas rungtynes prieš JAV sužaidė rinktinės lyderis Artūras Karnišovas, kuris pelnė 29 taškus. Jam puikiai talkino 15 taškų pelnęs Saulius Štombergas ir 12 pridėjęs Virginijus Praškevičius.

1. 2010 m., kova dėl bronzos medalių, Lietuva – Serbija 99:88

Skambiausia pasaulio čempionatuose iškovota pergalė pasiekta 2010-siais, kai laimėti bronzos medaliai. Tąkart mažajame finale Lietuvos krepšininkų laukė akistata su serbais, kurie  prieš tai buvo palaužę pajėgias Kroatijos ir Ispanijos rinktines bei tik pusfinalyje turėjo pripažinti turnyro šeimininkų turkų pranašumą – 82:83.

REKLAMA

Prieš bronzinį mačą su serbais statistika lietuviams nežadėjo nieko gero. Iki tol čempionate serbai žaidė žymiai rezultatyviau nei mūsiškiai: 89 taškai per rungtynes prieš 80,9 taško lietuvių vidurkį. Serbija per rungtynes taip pat atlikdavo 4 rezultatyviais perdavimais daugiau. Tiesa, dėl kamuolių rinktinės kovodavo apylygiai: 38,4 kamuolio per rungtynes vidutiniškai sugriebdavo varžovai, o lietuviai tą darė net šiek tiek sėkmingiau – 38,8 kamuolio per rungtynes.

Klysdavo abi rinktinės taip pat apylygiai: 12,9 klaidų per rungtynes serbų pusėje, lietuviai vidutiniškai suklysdavo 13,3 kartų. Pagal metimų pataikymo procentus visur pirmavo Serbija: pagal dvitaškius 55,5 proc. prieš 51,1 proc., pagal baudas 74,6 proc. prieš 71,5 proc. ir pagal tritaškius 39,9 proc. prieš 36,2 proc.

REKLAMA

Bet skaičiai popieriuje neatspindėjo to vaizdo, kurį sirgaliai išvydo krepšinio aikštelėje. Bronziniame mače lietuviai pataikė net 52 proc. tritaškių (12 iš 23, net 5 iš 7 iš jų sumetė L. Kleiza). Dvitaškius šiame mače lietuviai metė 63 proc. tikslumu (24 iš 38), o baudas realizavo praktiškai idealiu 94 proc. taiklumu (15 iš 16 taiklių metimų).

Lietuvos rinktinė po pirmojo ketvirčio pirmavo tik 23:22, bet antrąjį ir trečiąjį kėlinius mūsiškiai laimėjo 9 ir 8 taškų skirtumais bei prieš lemiamas 10 minučių jau turėjo solidžią 18 taškų persvarą. Per lemiamą ketvirtį užtikrintai sužaidę mūsiškiai nebeleido niekam suabejoti, kas yra šios dvikovos ir bronzos medalių laimėtojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingo solo pasirodymą šiame mače surengęs L. Kleiza 33 taškus pelnė per 35 minutes. Jis pataikė 5 iš 7 tritaškių, 7 iš 11 dvitaškių ir visus 4 baudos metimus. Rinktinės lyderis taip pat atkovojo 7 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus bei perėmė 3 kamuolius. Kovoje dėl bronzos 15 taškų pelnė Paulius Jankūnas (7 iš 9 dvitaškiai ir 4 atkovoti kamuoliai) bei po 14 taškų pridėjo Mantas Kalnietis (5 rezultatyvūs perdavimai) ir Simas Jasaitis (net 10 atkovotų kamuolių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų