REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Iglė Bernotaitytė, Jonas Nainys, Monika Linkytė (tv3.lt fotomontažas)

Rugpjūčio 13-ąją minima Tarptautinė kairiarankių diena. Visgi kairiarankių tarp mūsų – mažuma – visame pasaulyje jų yra apie 550 milijonų. Tiesa, ne išimtis ir Lietuvos garsenybės, kurios rašo kaire ranka.

31

Rugpjūčio 13-ąją minima Tarptautinė kairiarankių diena. Visgi kairiarankių tarp mūsų – mažuma – visame pasaulyje jų yra apie 550 milijonų. Tiesa, ne išimtis ir Lietuvos garsenybės, kurios rašo kaire ranka.

REKLAMA

Tarp jų – atlikėja Iglė Bernotaitytė, radijo laidų bei renginių vedėjas Jonas Nainys, plaukikė Rūta Meilutytė, operos solistas Liudas Mikalauskas, krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, aktorius Juozas Gaižauskas, atlikėja Giedrė Kilčiauskienė, Monika Linkytė, pedagogė Austėja Lansbergienė, žurnalistas Kristupas Krivickas ir daugelis kitų.

Tarptautinė kairiarankių diena švenčiama nuo 1996-ųjų. Ji buvo sugalvota norint skleisti žinią apie kairiarankius ir jiems kylančias problemas dešiniarankiams sukurtame pasaulyje.

Kairiarankių yra vos 10 procentų, todėl kairiarankiui sutikti panašų į save galima tik vienu atveju iš dešimties.

Tiesa, ne kartą teigta, kad kairiarankiai yra kur kas kūrybiškesni menuose ir architektūroje. Įdomu tai, jog 4 iš 5 pirmųjų „Apple“ kompiuterių dizainerių buvo kairiarankiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama, kad kairiarankiai taip pat turi ir aukštesnį intelekto koeficiento balą – Albertas Einsteinas, Isaacas Newtonas, Charle‘as Darwinas, Benjaminas Franklinas – tik tai pagrindžiantys pavyzdžiai.

REKLAMA

Užsienyje taip pat yra gausybė pramogų pasaulio atstovų, kurie tušinuką kur kas geriau valdo kaire ranka. Tarp jų – Lisa Kudrow, Sarah Jessica Parker, Barackas Obama, Keanu Reevesas, Nicole Kidman, Celin Dion, Eminemas bei daugelis kitų.

Kairiarankiais iš tiesų gimstama ar vistik tai kažkas įgyjamo?

Mūsų smegenims yra būdingas skirstymas į kairę ir dešinę puses. Dėl to žmogus turi pagrindinę ranką, – o taip pat ir pagrindinę koją, ausį ir akį. Aišku, pagrindinės rankos naudojimas yra lengviausiai pastebimas šio smegenų pusrutulių darbų pasiskirstymo įrodymas. Vidutiniškai 90 proc. žmonijos yra dešiniarankiai. Kairės rankos darbą kontroliuoja kairys pusrutulis – tas pats, kuriame įsikūręs kalbos centras.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai parodė, kad jau nuo devintos savaitės trys ketvirtadaliai vaisių motinos pilve pradeda judinti dešinę ranką, o 15 savaitę pradeda čiulpti šios rankos pirštą. 38-ąją savaitę vaisius pasuka galvą į dešinę. Tikėtina, pirmenybė dešinei pusei yra tam tikra prasme atsitiktinė, dėl anatomijos ypatybių.

Tačiau dešimt procentų žmonių vis tiek dažniausiai naudojasi savo kaire ranka. Iš kur jie atsiranda? Aštuoniasdešimtaisiais metais JAV tyrėjai Geschwindas ir Galaburda iškėlė hipotezę, kad kairiarankiai gali atsirasti dėl pernelyg didelio kiekio testosterono, kuris pasiekia besivystantį vaisių. Anot šios hipotezės, lytiniai hormonai stabdo kairiojo pusrutulio vystymąsi, ir jo funkcijas iš dalies perima dešinysis. Hormonų įtaka aiškintų, pavyzdžiui, padidėjusį kairiarankių skaičių tarp moterų, patyrusių stresą nėštumo metu. Tačiau, be šios hipotezės yra dar ir kitos, pavyzdžiui, genetinės. Maža to, kairiarankiais dažniau tampa dvyniai, neišnešiotukai, vaikai, kurių motinos gimdė vyresnio amžiaus ir rūkančių motinų vaikai. Taip pat, kairiarankių yra nedaug, tačiau daugiau tarp vyrų: 12-ai kairiarankių vyrų tenka 10 kairiarankių moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paveldimumas

Yra žinoma, kad kairiarankiškumas yra paveldimas. Šeimose, kur vienas iš tėvų yra kairiarankis, tokio paties vaiko gimimas turi didesnę tikimybę, negu dešiniarankių šeimoje.

Kaip nustatoma, kuri ranka pagrindinė ir ar gali ženkliai skirtis jų skaičius?

Nustatyti tam, kokia ranka daugiausiai naudojasi žmogus yra naudojamas Edinburgo klausimynas, pasirodęs 1971 metais, – sudarytas jis iš 20 punktų, tarp kurių yra tokios užduotys, rašymas, piešimas, naudojimasis žirklėmis, šepetėliu, šluota, daiktų mėtymas, dėžutės atidarymas, kortų dalijimas ir pan.

Tačiau šio tyrimo problema yra ta, kad daugelis užduočių gali būti skirtingai interpretuojamos skirtingose kultūrinėse grupėse: pavyzdžiui, vaikai nežaidžia kortomis, o pagyvenę žmonės nemoka naudotis teniso rakete. Kiti jau paseno – daugelis žmonių nebesinaudoja šluotomis, kiti netinka dėl kultūrinių skirtumų – Kinijoje, o anksčiau ir Sovietų Sąjungoje, rašymas kaire ranka yra laikomas nepriimtinu, ir vaikams nuo vaikystės būdavo liepiama rašyti dešine.

REKLAMA

Skirtingų kultūrų ir tautybių atstovų ištyrimui gali būti panaudoti iš esmės tik keli punktai – daikto metimas ir plaktuko naudojimas – veiksmai, mažiausiai įtakojami kultūrinės aplinkos.

Analizuodami šiuos du veiksmus tyrėjai nustatė, kad didžiausias kairiarankių skaičius yra Papua Naujojoje Gvinėjoje, kur beveik ketvirtis gyventojų pasirenka kairę ranką, tuo metu JAV ir Didžiojoje Britanijoje kairiarankių yra apie 10 proc. Todėl yra laikoma, kad nepaisant to, jog kairiarankių skirtingose vietovėse gali būti daugiau ar mažiau, dešiniarankių vis tiek yra absoliuti dauguma.

Sveikiname visus kairiarankius su jų diena!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų