REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

XVII-asis pasaulio vyrų krepšinio čempionatas 2014 metais buvo surengtas 6 Ispanijos miestuose. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į šį turnyrą pateko 2013-siais Europos čempionate iškovojusi sidabro medalius.

XVII-asis pasaulio vyrų krepšinio čempionatas 2014 metais buvo surengtas 6 Ispanijos miestuose. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į šį turnyrą pateko 2013-siais Europos čempionate iškovojusi sidabro medalius.

REKLAMA

Lietuvos rinktinei šiame čempionate vadovavo treneris Jonas Kazlauskas. Rinktinės 12-tuką sudarė: Jonas Valančiūnas, Darjuš Lavrinovič, Donatas Motiejūnas, Kšyštof Lavrinovič, Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis, Simas Jasaitis, Mindaugas Kuzminskas, Martynas Pocius, Renaldas Seibutis, Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas.

Šiame turnyre be Lietuvos dar varžėsi čempionato šeimininkė Ispanija, JAV, Angola, Egiptas, Senegalas, Meksika, Puerto Rikas, Argentina, Dominikos Respublika, Iranas, Filipinai, Pietų Korėja, Prancūzija, Kroatija, Slovėnija, Ukraina, Serbija, Australija, Naujoji Zelandija. 2014-ųjų pasaulio pirmenybėse FIBA vardinius kvietimus įteikė keturioms šalims: Brazilijai, Suomijai, Turkijai ir Graikijai.

Kelias į pirmenybes

Lietuva į 2014-ųjų pasaulio čempionatą pateko tiesiausiu keliu. Bilietai į turnyrą buvo dalijami 2013 metais Slovėnijoje vykusiame Europos vyrų krepšinio čempionate.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kelias medalių link tame čempionate buvo itin banguotas. Grupės varžybas lietuviai pradėjo pralaimėjimo serbams (56:63). Vėliau nelengvai buvo įveikti makedonai (75:67), tada nugalėti latviai (67:59) bei Juodkalnija (77:70). Paskutinėje grupės dvikovoje laukė Bosnija ir Hercegovina. Lietuviai pralaimėjo šią kovą (72:78), tačiau tą padarė reikiamu taškų skirtumu, todėl net ir surinkę vienodai taškų su bosniais, latviais bei serbais – mūsiškiai užėmė 3 vietą grupėje.

REKLAMA

Kitame grupių etape lietuviai užtikrintai įveikė Prancūziją (76:62), Belgiją (86:67) ir kiek sunkiau Ukrainą (70:63). Ketvirtfinalyje po atkaklios kovos įveikti italai (81:77), o pusfinalyje – Kroatija (77:62). Finale lietuvių laukė grupės etape sykį jau nugalėti prancūzai, bet šįkart viskas klostėsi pagal varžovų scenarijų. Dominavę prancūzai tapo Europos čempionais (80:66). Nors lietuviai užlipo tik ant antrojo apdovanojimų laiptelio, tačiau tai jiems garantavo bilietą į 2014 m. pasaulio vyrų krepšinio čempionatą.

Nepavykęs keršto planas

Pasaulio pirmenybes lietuviai pradėjo užtikrinta pergale prieš Meksikos rinktinę – 87:74. Jonų – Mačiulio ir Valančiūno – duetas varžovas kartu suvertė 36 taškus, o antrąjį ir trečiąjį kėlinukus lietuviai laimėjo bendru 19 taškų skirtumu.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau lietuviai pakankamai nesunkiai įveikė priešininkus iš Angolos. Tiesa, varžovai po dviejų kėlinukų atsiliko tik 3 taškais, bet po ilgosios pertraukos atkutę lietuviai susikrovė pergalingą persvarą – 75:62.

Pirmąjį pralaimėjimą turnyre lietuviai patyrė kovodami su Australijos nacionaline rinktine. 18 taškų pelniusio ir 4 rezultatyvius perdavimus atlikusio Joe Ingleso nesulaikę lietuviai pralaimėjo 75:82.

Tačiau jau kitame ture lietuviai turėjo progos lengviau atsikvėpti. Kelyje pasipainiojusi Pietų Korėjos rinktinė buvo sutrypta net 30 taškų skirtumu (79:49). Šiame mače žibėjo A. Juškevičius, kuris pataikė 6 iš 7 tritaškių metimų (iš viso pelnė 20 taškų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinėse grupės rungtynėse sprendėsi pirmos vietos likimas. Lietuva susigrūmė su slovėnais. Varžovai geriau pradėjo rungtynes – po dviejų kėlinių slovėnai pirmavo 8 taškų skirtumu. Lemiamu šioje dvikoje tapo ketvirtasis kėlinukas. Per jį lietuviai pademonstravo nuostabią gynybą ir leido varžovams pelnyti vos 2 taškus, o patys įmetė net 12. Tai leido lietuviams laimėti rezultatu – 67:64.

Aštuntfinalyje lietuviai varžėsi su Naujosios Zelandijos krepšininkais. Nors varžovai savo grupėje liko tik 4, bet be kovos jie pasiduoti tikrai neketino. Lietuva užtikrintai laimėjo pirmąjį kėlinuką (23:9), bet varžovai vėliau pamažu tirpdė šią persvarą. Pergalė iškovota rezultatu 76:71.

REKLAMA

Ketvirtfinalio etape lietuvių laukė Turkijos krepšininkai. Šios rungtynės klostėsi permainingai. Bet nuo antrojo kėlinuko lietuviai perėmė iniciatyvą ir pergalės bei bilieto į pusfinalį iš savo rankų jau nebepaleido – 73:61.

Pusfinalyje lietuviams teko pats nedėkingiausias varžovas – JAV rinktinė su tokiomis žvaigždėmis kaip S. Curry, K. Thompsonas, D. Derozanas, K. Irvingas ir kiti. Varžovams pralaimėta 68:96.

Kovoje dėl bronzos medalių lietuvių laukė 2013-ųjų Europos pirmenybių finalo skriaudikai – prancūzai. Aikštelėje užvirė bekompromisė kova. Pirmąjį kėlinuką sėkmingiau užbaigė prancūzai – 22:19. Į ilgąją pertrauką varžovai išėjo jau turėdami tik vieno taško persvarą. Lietuviai įspūdingai sužaidė trečiąjį kėlinuką ir prieš lemiamą ketvirtį jau turėjo 7 taškų persvarą. Bet šios persvaros, kaip paaiškėjo vėliau, buvo per maža. Likus žaisti 1 min. 47 sek. prancūzai išlygino rezultatą 80:80. Vėliau varžovai surengė dar keletą sėkmingų atakų ir pavojingai pabėgo (80:86, likus žaisti 30 sekundžių).

REKLAMA

Nors atrodė, kad laiko liko nedaug, bet pradėjus taikyti pražangų taktiką, lietuviai sugebėjo per likusias 30 sekundžių pelnyti net 13 taškų. Deja, bet prancūzai atsakė 9 ir iškovojo bronzos medalius rezultatu 95:93.

Rinktinės lyderiai

2014-siais rinktinės vedliu tapo J. Valančiūnas. Rinktinės „centras“ per rungtynes pelnydavo 14,4 taško. Antras rezultatyviausių žaidėjų sąraše buvo R. Seibutis – su 9,8 taškų vidurkiu. Jiems puikiai talkino D. Lavrinovičius (8,4), A. Juškevičius (8,2) ir M. Pocius (8,1 taško per rungtynes).

Geriausiai dėl atkovotų kamuolių, be abejo, grūmėsi J. Valančiūnas (8,4 per rungtynes). D. Motiejūnas vidutiniškai sugriebdavo po 4, D. Lavrinovius – 2,8, K. Lavrinovičius – 2,5 ir P. Jankūnas – 2,2 kamuolio per rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia rezultatyvių perdavimų per rungtynes atlikdavo R. Seibutis – 3,1 per rungtynes. Gerai kamuolius skirstė ir M. Pocius bei A. Juškevičius - atlikdami atitinkamai po 1,8 ir 1,6 rezultatyvaus perdavimo. Į penketuką taip pat pateko Š. Vasiliauskas (1,3 rez. perdavimas per rungtynes) ir P. Jankūnas (1,1).

Taikliausiai tritaškius šiose pirmenybėse metė D. Lavrinovičius, kuris fiksavo net 57,1 proc. pataikymą (12 iš 21). Itin pavojingi prie tritaškio linijos buvo A. Juškevičius – 48,1 proc. (13 iš 27) bei M. Pocius – 41,7 (10 iš 24).

Dvitaškius be konkurencijos taikliausiai metė J. Valančiūnas – 69,6 proc. (48 taiklūs metimai iš 69). Verta paminėti, kad nemaža dalis dvitaškių buvo galingi dėjimai į varžovų krepšį. Dvitaškio zonoje daug problemų varžovams darė ir D. Motiejūnas – 56,1 proc. (23 iš 41) bei P. Jankūnas – 53,6 proc. (15 iš 28).

REKLAMA

Patikimiausiu krepšininku prie baudos metimų linijos (skaičiuojant tik tuos, kurie per čempionatą metė bent 10 baudos metimų) tapo R. Seibutis – 92,3 proc. (24 iš 26). Ne ką prasčiau sekėsi ir A. Juškevičiui – 89,5 proc. (17 iš 19) bei J. Valančiūnui – 81 proc. (34 iš 42).

Komandinė statistika

Lietuva šiame čempionate žaidė banguotai ir tai atsispindi bendroje čempionato statistikoje. Pagal vidutiniškai pelnytus taškus lietuviai čempionate užėmė 11 vietą iš 24 (77 taško per rungtynes). Palyginimui amerikiečiai tame čempionate pelnė vidutiniškai po 104,6 taško, ispanai – 83 taškus per rungtynes.

Kiek geriau atrodė lietuvių toliašaudė artilerija. Pataikydami 37,1 proc. metimų (63 iš 170) lietuviai čempionate rikiavosi 7 vietoje. Įspūdingiausiai tame turnyre tritaškius mėtė australai – 47,9 proc. taiklumu.

REKLAMA

Pagal dvitaškių pataikymą Lietuva užėmė 10 vietą – 50,7 proc. (180 iš 355). Taikliausiai dvitaškius čempionate metė Prancūzijos (58,8 proc.), Ispanijos (58,8 proc.) ir Slovėnijos (58,7 proc.) krepšininkai.

Itin gerai lietuviai atrodė prie baudų metimo linijos – užimta antra vieta, o į priekį praleisti tik 5 rungtynes sužaidę ir baudas 79,6 proc. taiklumu metę Filipinų krepšininkai. Lietuviai pataikydavo 77 proc. baudų metimų (144 iš 187).

Lietuvos rinktinė nežibėjo ir kovoje dėl atšokusių kamuolių – vos 11 rezultatas čempionate (35,3 kamuolio per rungtynes). Tiesa, pagal puolime atkovotus kamuolius lietuviai kovojo itin aršiai (iš viso 90 per 9 rungtynes). Daugiau kamuolių puolime atkovojo tik Naujosios Zelandijos ir JAV rinktinės.

Itin stigo lietuviams ir rezultatyvių perdavimų – vidutiniškai jų būdavo atliekama po 12,3 per rungtynes (19 vieta tarp 24 rinktinių). Pagal perimtus kamuolius mūsiškiai užėmė paskutinę 24-ąją vietą su 4 perimtų kamuolių vidurkiu. Pagal klaidų skaičių Lietuva rikiavosi per vidurį – 14,6 klaidos per rungtynes (13 vieta).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų