REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pradėjo antrąjį pasirengimo Pasaulio taurės varžyboms etapą. Pirmoji stovykla Palangoje praėjo su viena didele naujove – komandos virtuvės šefu Svajūnu Jarmala. Pasak jo, viskas einasi kol kas puikiai.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pradėjo antrąjį pasirengimo Pasaulio taurės varžyboms etapą. Pirmoji stovykla Palangoje praėjo su viena didele naujove – komandos virtuvės šefu Svajūnu Jarmala. Pasak jo, viskas einasi kol kas puikiai.

REKLAMA

„Pirmasis blynas neprisvilo. Labai profesionali komanda buvo Palangoje – ir šefas, ir virėjai. Buvo šiokių tokių pataisymų, bet tai normalu. Rinktinės valgiaraštis buvo kitoks nei anksčiau. Buvo įtraukta daugiau energetinių dalykų. Aš patenkintas, žaidėjai patenkinti, trenerių štabas patenkintas“, - sako S. Jarmala, vadovaujantis ir prestižinio Vilniaus restorano „Rib Room“ virtuvei.

Visą sezoną Kanadoje su Jonu Valančiūnu dirbęs šefas per tą laiką įgijo neįkainojamos patirties prižiūrint profesionalaus krepšininko mitybą. Jis matė, ką pavalgęs Jonas skrajoja aikštėje, o dėl ko atrodo apsunkęs. Tai padėjo sudaryti ir geriausių Lietuvos krepšininkų rinktinės racioną.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas yra subalansuota – ir žuvis, ir mėsa, ir makaronai, daržovės, angliavandeniai, baltymai... Nors žinia - visąlaik norisi nukrypti nuo tų dalykų, nes visi yra žmonės, nori tų pačių cepelinų ir kitų nesveikų dalykų“, - teigia Vilniuje gimęs ir augęs S. Jarmala.

REKLAMA

Pasak jo, rytais reikia daugiau energetinių dalykų – laukia treniruotės, laukia ilga diena, reikia ištvermės. Per pietus galima pasilepinti. Galima ir ką nors saldaus suvalgyti, nes vis tiek reikia atsistatyti. O vakarienė išeina jau labiau sveikuoliška – kad maistą organizmas greičiau suvirškintų, kad būtų mažiau apsunkęs.

Balansą sudaro angliavandeniai, baltymai, papildai, elementarios košės. Bolivinė balanda, kanapių sėklos, avižos.

Prieš pat rungtynes, pasak šefo, krepšininkams reikia daugiau dalykų, kurie teikia energijos ir ištvermės. Tai turi būti žuvis, liesa mėsa, špinatai, šparaginės pupelės. Reikia ir makaronų. Visko reikia, kas teikia energijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš pačias rungtynes yra užkandžiai. Nes po pietų einama pamiegoti. Po to - užkanda ir kelionė į rungtynes. Kokie užkandžiai? Aš visą laiką sakau, kad labai sveika ir energetiškai efektyvu yra paprasta rugių grūdų duona. Riešutų sviestas. Špinatai. Bananas. Valytos kanapių sėklos. Tačiau kiekvienam – savo. Esu matęs, kaip prieš rungtynes krepšininkas rišasi batelius ir valgo mėsainį. Ir aišku kava“, - dalijasi patirtimi S. Jarmala.

Daug metų Lietuvos rinktinę palaikantis ir su sirgaliais keliavęs Svajūnas būvimo su ja skonį apibūdina kaip tikras kulinaras.

„Man tai yra kaip šokoladas ir druska. Pergalės būna saldžios. Bet būna ir nusivylimų. Dar pridėčiau ir čili aitrumą. Kai skauda, tai skauda“, - teigia rinktinės virtuvės šefas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turi jis ir skaniausią akimirką. Tačiau ji daugiau susijusi su dviem dabartinės rinktinės nariais ir jų buvusia komanda – legendine 1992 m. gimusių krepšininkų ekipa, iškovojusia aukščiausius jaunimo krepšinio apdovanojimus.

„Savo skaniausia akimirka galėčiau įvardyti 2010 m. Europos aštuoniolikmečių vaikinių čempionato pusfinalį Vilniuje. Lietuva žaidė su serbais. Pabaigoje buvo beviltiškai pralaimima keliolika taškų, o po to sekė lietuvių serija 17-1, kai serbai negalėjo persivaryti kamuolio į kitą aikštės pusę“, - sako S. Jarmala.

Tą dieną, liepos 31-ąją, lietuviai 67:66 įveikė serbus. Dabartiniai Lietuvos vyrų rinktinės nariai J. Valančiūnas ir Edgaras Ulanovas pelnė atitinkamai 8 ir 5 taškus. Už Serbiją žaidė į NBA vėliau persikėlęs Bogdanas Bogdanovičius.

REKLAMA

Po to Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė susitvarkė su Rusijos komanda finale 90:61, tačiau kelią į auksą atvėrė būtent rungtynės su Serbija.

Tai buvo pirmasis toks čempionatas Lietuvoje, tapęs generaline repeticija prieš 2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionatą. Auksas Lietuvai buvo iškovotas po 15 metų pertraukos, kai Izraelyje, vadovaujant Jonui Kazlauskui, Europos čempionais tapo Šarūnas Jasikevičius ir jo komandos draugai.

Aistringas Lietuvos rinktinės sirgalius S. Jarmala dar nežino, iš kurios vietos stebės rungtynes Kinijoje.

„Bijau, kad nebūtų prie puodų. Nes po rungtynių viešbutyje iškart turi laukti maistas“, - sako Svajūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų