REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atminimo lentelių nukabinimo ir gatvių pervadinimo politika Vilniuje toliau kaitina aistras. Šį kartą naujienų turi Lietuvos žydų bendruomenė, kuri laikinai uždarė vienintelę Vilniaus sinagogą ir savo būstinę. Šio veiksmo nesuprato nei Vilniaus savivaldybė, nei Kauno žydų bendruomenė, kuri piktinasi, kad šventykla uždaroma per svarbias religines šventes.

Atminimo lentelių nukabinimo ir gatvių pervadinimo politika Vilniuje toliau kaitina aistras. Šį kartą naujienų turi Lietuvos žydų bendruomenė, kuri laikinai uždarė vienintelę Vilniaus sinagogą ir savo būstinę. Šio veiksmo nesuprato nei Vilniaus savivaldybė, nei Kauno žydų bendruomenė, kuri piktinasi, kad šventykla uždaroma per svarbias religines šventes.

REKLAMA

Vilniaus Sinagoga šiuo metu laikinai uždaryta, pamaldos šią savaitę čia tikrai nevyks. Pastatas uždarytas ne šiaip sau, o dėl to, kad Vilniaus žydų bendruomenė įžvelgia tam tikras grėsmes.

Lietuvos žydų bendruomenė laikinai sustabdė ne tik Vilniaus choralinės sinagogos, bet ir savo būstinės veiklą. Viso to priežastis – grasinimai, kurių, anot bendruomenės pirmininkės, sulaukė sostinės žydai, prasidėjus viešiems pykčiams dėl dviprasmiškai vertinamo Jono Noreikos – generolo Vėtros atminimo lentos pašalinimo ir Škirpos alėjos pervardinimo. 

„Ir pikti laiškai, ir skambučiai. Matyt, dabar tie skambučiai skamba, tik nėra kam ragelio kelti. Galų gale yra pagyvenusių žmonių, yra nacizmo aukų, jų visai nėra reikalo jaudinti ir gąsdinti“, – kalba žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus žydai norėtų, kad savivaldybė jų bendruomenės saugumui skirtų daugiau dėmesio.

„Nuėmus tas visas lenta, matyt, pareigūnai turėjo ateiti ir bendruomenę painstruktuoti, pasakyti, kaip mums elgtis, jeigu atsitiktų kokie nenumatyti įvykiai. Aš nesu saugumo specialistė, aš nežinau, ką man daryti reikia“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Kai kas grėsmės neįžvelgia

Tačiau sostinės savivaldybei žydų bendruomenės baimės neatrodo pagrįstos realiu pavojumi. Tik raštu atsiuntusi atsakymą, savivaldybė aiškina, kad sostinė žydams – saugi.

„Apgailestaujame, kad Lietuvos žydų bendruomenė pasijuto nesaugi. Tačiau galime patikinti, kad Vilnius yra saugus visiems miestas. Viešojoje erdvėje pasirodę bailaus chuliganizmo ženklai nekelia jokios grėsmės“, – kalba Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Kol kas Vilniaus žydų bendruomenė į pareigūnus nesikreipė, tačiau neatmeta galimybės, kad ateityje tai bus daroma.

REKLAMA
REKLAMA

O štai Kauno religinė žydų bendruomenė savo tautiečių iš sostinės veiksmų nesupranta. Esą uždaryti sostinės sinagogos nebuvo reikalo.

„Tai yra viešųjų ryšių akcija. Neteisingai buvo pasielgta. Jeigu tai yra grėsmė vadinama, tai turėjo būti pranešta visoms bendruomenėms –  niekas nesiruošia nei pulti, nei kažką tai blogo daryti“, – sako žydų religinės bendruomenės vadovas Mausa Bairakas.

Artėja svarbus penktadienis

Artėjantis penktadienis žydams ypač svarbus. Šią dieną viso pasaulio žydai minės Jaruzalės šventyklos sugriovimą.

„Pas mus pamaldos įvyks. Tam, kad įvyktų pamaldos, žydui nereikia sinagogos, užtenka maldos namų arba medžio, kuris auga pasisukus į rytus“, – sako F. Kukliansky.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sinagogos uždarymo nesupranta ir vilniečiai, kurie dėl Jono Noreikos- Generolo Vėtros atminimo lentos ir Kazio Škirpos alėjos trečiadienį mitinguoja prie Karaliaus Mindaugo paminklo.

„Nebuvo gautas joks pranešimas į policiją, tai yra daugiau išvedžiojimai, kiek teko sekti. <…> Gauti keli laiškai, neaišku nuo ko <…> Tikrai turėtų susirūpinti valstybės tarnybos bendrai tuo kurstymu, psichoze iš žydų bendruomenės vadovės pusės, kad jie yra skriaudžiami“, – pastebi mitingo organizatorius Sakalas Gorodeckis.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei taip pat užkliuvo ir Vytauto Landsbergio feisbuke paviešintas eilėraštis, kuriame profesorius Dievo Motiną pavadino šventa žydelka.

REKLAMA

„Žodis žydelka žydams yra įžeidus“, – mano žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky.

„Nuo 19-o amžiaus buvo žodžiai „žydas“ ir lenkų kalbos „žydovka“ lenkiškai. Tai lietuvis sakydavo arba „žydauka“ arba „žydelka“, tai žydė. <…> Tekste yra pasakyta šventa. Šventa nemato arba neužgauna. Kodėl neužgauna? Tai galėtumėt užsigauti, ponia Faina, jeigu jūs čia save matot, kad Jūs šventa“, – sako Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis

Prezidentas Gitanas Nausėda šiandien paragino visas bendruomenes sugyventi taikiai.

„Nesuteikime pagrindo džiaugtis Lietuvos priešams, kokie jie bebūtų išoriniai ar vidiniai. Tikrai Lietuva visada pasižymėjo, kaip labai tolerantiška valstybė, kurioje draugiškai gali sugyventi po vienu stogu daugybė tautybių“, – kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Vėl atidaryti sinagogą sostinės žydai planuoja kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų