REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmąjį šių metų pusmetį šeimos gydytojai profilaktiškai prieš mokyklą ar darželį patikrino tik pusę paprastai per metus pasitikrinančių vaikų. Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai įspėja: atidėliojantiems vaiko vizitą pas šeimos gydytoją tėvams rudenį nereiktų nustebti dėl prie gydytojų kabinetų nusidriekusių eilių.

Per pirmąjį šių metų pusmetį šeimos gydytojai profilaktiškai prieš mokyklą ar darželį patikrino tik pusę paprastai per metus pasitikrinančių vaikų. Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai įspėja: atidėliojantiems vaiko vizitą pas šeimos gydytoją tėvams rudenį nereiktų nustebti dėl prie gydytojų kabinetų nusidriekusių eilių.

REKLAMA

Savo ruožtu medikai sako, jog susigrūdus didesniam kiekiui tokių pacientų jie negalintys visos dienos skirti profilaktiniams vaiko patikrinimams nustumiant kitus pacientus. Taip pat priduriama, kad vasarą eilės susidarančios dėl atostogaujančių gydytojų, todėl norint išvengti nepatogumų vaikų sveikatos patikra raginama pradėti rūpintis anksčiau. 

„Natūralu, kad vasarą, kai yra atostogų metas, prie gydytojų kabinetų susidaro didesnės eilės, juo labiau, jei yra didesnis srautas. Tačiau negali gydytojas visą dieną išrašinėti sveikatos pažymų ir atlikti profilaktinius patikrinimus, nė vienas šeimos gydytojas nesusidarys tokio dienos plano. Vaiko profilaktinis patikrinimas yra planuojamas dalykas, kurį galima suspėti susitvarkyti dar pavasarį. Tam tinkamai pasiruošti – tėvų pareiga, o ne medikų rūpestis“, – sakė Aukštadvario pirminio sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Jurga Dūdienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paslaugų galėtų suteikti daugiau

„Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius pasitikrino vos per 220 tūkstančių darželinukų ir moksleivių, kai paprastai Lietuvoje profilaktiškai pasitikrina daugiau nei 440 tūkstančių vaikų per metus. Šių paslaugų galėtų būti suteikta ir daugiau, jei tėvai suskubtų pasirūpinti savo vaikų sveikatos patikra“, – informavo VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

REKLAMA

Kasmet profilaktiškai tikrintis sveikatą pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų. Už šią patikrą sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis sudariusiose gydymo įstaigose mokėti nereikia, nes vaikai yra draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Pavyzdžiui, šiemet per pusmetį vaikų profilaktiniams sveikatos tikrinimams finansuoti buvo išleista beveik milijonas eurų iš PSDF biudžeto.

„Kaip ir kiekvienais metais ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai turi pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu ugdymo įstaigoms iki rugsėjo pradžios. Todėl tėvelius raginame suskubti ir nedelsiant pasirūpinti vaiko profilaktiniu sveikatos tikrinimu, nelaukiant naujų mokslo metų pradžios, kai gydymo įstaigose susidaro eilės. Rekomenduojama kreiptis į tą gydytoją, prie kurio vaikas yra prirašytas, nes jis geriausiai žino savo paciento sveikatos būklę", – atkreipia dėmesį O. Burokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, kasmet apsilankyti vaikui pas gydytoją reikia ne dėl formalumo, o tam, kad būtų išsamiai patikrinta jo sveikata. Šeimos gydytojas patikrinimo metu įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas gydytoją specialistą konsultacijai arba tyrimams.

Gydytojas odontologas profilaktinio tyrimo metu patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, prireikus, skiria gydymą. Kartu tai puiki proga PSDF lėšomis silantuoti vaikų nuo 6 iki 14 metų krūminius dantis ir taip apsaugoti juos nuo karieso.

VLK primena, kad nuo praeitų metų birželio visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose Lietuvos gydymo įstaigose turi būti tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad tiek profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, tiek gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę turi įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Jis galioja vienerius metus nuo išrašymo dienos.

Pernai profilaktiniams vaikų sveikatos tikrinimas apmokėti buvo išleista 3,4 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų