REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Kęstutis Mažeika (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Prezidentas susitiko su laikinai einančiu aplinkos ministro pareigas Kęstučiu Mažeika, kuris pastarosiomis dienomis atsidūrė dėmesio centre dėl kirtimų Punios šile. Tiesa, vakar jis pavedė Valstybinių miškų urėdijai stabdyti plynuosius miško kirtimus viename vertingiausių šalies miškų.

5

Prezidentas susitiko su laikinai einančiu aplinkos ministro pareigas Kęstučiu Mažeika, kuris pastarosiomis dienomis atsidūrė dėmesio centre dėl kirtimų Punios šile. Tiesa, vakar jis pavedė Valstybinių miškų urėdijai stabdyti plynuosius miško kirtimus viename vertingiausių šalies miškų.

REKLAMA

Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės patarėjas Jaroslavas Neverovičius po prezidento ir ministro susitikimo sakė, kad prezidentas mato dėmesio deficitą aplinkos apsaugai. Prezidentas K. Mažeikai linkėjo netapti miškų kirtimo ministru.

Prezidentas buvo griežtas ministrui

„Kalbėjome apie Punios šilo atvejį, sutartas scenarijus pagal kurį ministeriją priims sprendimus dėl kirtimų stabdymą ir pasižiūrės į rezervatų teisinį reguliavimą. Po įstatymų peržiūros bus svarstomas šio rezervato teritorijos plėtimas, įvertinant pasiūlymus dėl lengvesnio patekimo į rezervatą“, – aiškino patarėjas.

Pasak jo, kalbėta ir apie stipriai vėluojančius darbus, poreikį  tuos darbus spartinti, stiprinti komandą. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbėjo apie urėdiją, kad reikia užtikrinti skaidrų konkursą vadovui, kad reikalingas veiklos stabilizavimas, pasitikėjimo atkūrimas. Kalbėta ir apie atliekų sektorių, galima pasakyti, kad išvada yra tokia, kad pirminis rūšiavimas turi būti prioritetas“, – sakė prezidento patarėjas.

REKLAMA

Jis aiškino, kad prezidentas turėjo klausimų ministrui dėl aplinkos apsaugos aspekto, prezidentas  dėl ministro priims sprendimą įvertinęs visus atsakymus.

Kalbėdamas apie Punios šilą ir jo apsaugojimo galimybes prezidento patarėjas sakė, kad tai – kompleksinis sprendimas.

„Visos priemonės, kurios užtikrins, kad kirtimai bus sustabdyti, kad nebus daroma žala yra tinkamos. Sutinkame su tuo, kad turi būti kompleksiškai įvertinta, koks poveikis būtų, jei rezervatas būtų plečiamas ir kad toks žingsnis neatsilieptų neigiamai. Iš vienos pusės saugoti gamtą ir žmonėms nesudaryti sunkumų“, – kalbėjo prezidento patarėjas J. Neverovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras K. Mažeika sakė sulaukęs įžvalgų iš prezidento dėl vėluojančių darbų. Taip pat prasitarė, kad artimiausiu metu Punios šile bus stabdoma ir medžioklė.

„Yra paruoštas pavedimas valstybinei miškų urėdijai, tai artimiausiu metu. Medžioklės sezonas prasideda nuo spalio 15 dienos ir iki to laiko turi būti atšauktos visos suplanuotos medžioklės, kurias užsisako privatūs medžiotojai ir medžiotojų klubai, būreliai. Turi įvertinti ar yra suplanuota individualių medžioklių iki sezono pradžios, selekcinės medžioklės“, – sakė ministras, kalbėdamas apie medžioklių stabdymą. 

Jis pripažino su prezidentu kalbėjęs apie situaciją ir vizijas, gavęs įžvalgų iš prezidento dėl vėluojančių darbų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Prezidentas klausė, kiek tai susiję su mano pakankamai trumpu buvimu ministru ir kiek tai susiję su praeito ministro buvimu. Situaciją paaiškinau, yra taip, kaip yra. Situacija yra gerėjanti, man pradėjus eiti šias pareigas darbų vėluojančių buvo gerokai daugiau. Dabar mes pakankamai efektyviai vejamės, tikiuosi, kad Vyriausybės programa bus įvykdyta maksimaliai", - aiškino K. Mažeika. 

Ministras tikino, kad bus ir papildomos priemonės saugant Punios šilą. "Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba iki gruodžio pirmos turi parengti apsaugos tikslų projektą ir įvertinti visas buveines, kad galėtume imtis priemonių buveinėms apsaugoti, informuoti visuomenę. Kalbame apie botaninio-zoologinio draustinio teritoriją, ne apie rezervatą", - kalbėjo K. Mažeika, patikinęs, kad prezidento palinkėjimą netapti "miškų kirtimo ministru' jis vertina gerai. 

REKLAMA

„Nuomonė išklausyta, tikrai tuo netapsime. kalbant to paties Punios šilo atžvilgiu, didžiausi kirtimai buvo įvykdyti 2017 metais, šiemet jie yra uždrausti, kalbame apie plynų kirtimų viržių ploto mažinimą artimiausiu metu, todėl manau, kad palinkėjimas ir vizija, kuri yra padės mums išsaugoti žalesnę ir miškingesnę Lietuvą“, – svarstė ministras.

Kritikavo dėl Punios šilo

Praėjusią savaitę daugiau nei 100 gamtosaugininkų ir visuomenininkų kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą prašydami apsaugoti Punios šilą, taip pat šiuo metu renkami ir gyventojų parašai. Šiuo metu peticijos iniciatoriai surinkę 11 tūkst. parašų.

Visi jie kritikavo K. Mažeikos liepos viduryje priimtą sprendimą stabdyti Alytaus rajone esančio Punios šilo gamtinio rezervato teritorijos plėtrą ir ragino imtis veiksmų apsaugant vieną vertingiausių šalie miškų. Punios šilas užima daugiau nei 2,7 tūkst. hektarų teritoriją, o rezervatas šiuo metu yra 457 hektarų plote. Rezervatą buvo planuojama išplėsti iki beveik 2,2 tūkst. hektarų.

REKLAMA

Prezidentas penktadienį paragino adekvačiai saugoti unikalias šalies vietoves, tokias kaip Punios šilas, bei teigė laukiantis ministro K. Mažeikos sprendimų, kurie kurie teisiškai sureguliuotų ir įtvirtintų griežtesnę apsaugą viename vertingiausių Lietuvos miškų masyvų. Šile gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.

Aplinkos ministras K. Mažeika ministru tapo šių metų balandį. Dabar jo vadovaujama ministerija tris mėnesius buvo be vadovo. Aplinkos ministerijos vadovo kėdė tapo laisva, kai Saulius Skvernelis 2018 metų gruodį iš pareigų atleido net tris Vyriausybės kabineto narius, su postais tada atsisveikino ir buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų