REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teksaso valstijos mieste El Pase automatu ginkluotas užpuolikas šeštadienį prekybos centre „Walmart“ nušovė 20 žmonių.

Teksaso valstijos mieste El Pase automatu ginkluotas užpuolikas šeštadienį prekybos centre „Walmart“ nušovė 20 žmonių.

REKLAMA

Naujausias šaudynes Jungtinėse Valstijose pasmerkė prezidentas Donaldas Trumpas, kuris jas pavadino „bailumo aktu“.

Sulaikytas vienas įtariamasis, pareigūnai tiria ekstremistinį manifestą, kurį galimai parašė nusikaltimo vykdytojas.

Mobiliaisiais telefonais nufilmuotoje medžiagoje matyti daug ant žemės parduotuvės automobilių stovėjimo aikštelėje gulinčių kūnų, siaubo apimti pirkėjai, bėgantys iš parduotuvės aidint šūviams.

Policijai tiriant šaudynes kaip galimą nusikaltimą iš neapykantos, visuomenėje vėl pasigirdo raginimų nutraukti smurto panaudojant šaunamuosius ginklus „epidemiją“.

Tai jau antros šaudynės „Walmart“ parduotuvėse JAV per mažiau nei savaitę: antradienį per išpuolį „Walmart“ prekybos centre Misisipės valstijoje žuvo du žmonės ir buvo sužeistas policininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, praeitą sekmadienį šiaurės Kalifornijoje 19-metis šaulys paleido ugnį į vieno maisto festivalio dalyvius ir nužudė tris žmones, įskaitant du vaikus.

REKLAMA

Nuo dvejų iki 82-ejų

„20 nekaltų žmonių iš El Paso neteko gyvybių, – spaudos konferencijoje sakė Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas. – Mes kaip valstija vieningai remiame šias aukas ir jų šeimų narius... Meldžiamės, kad Dievas būtų su tais, kurie kaip nors nukentėjo, ir aprištų jų žaizdas.“

Policijos viršininkas Gregas Allenas patvirtino, kad žuvo 20 ir buvo sužeisti dar 26 žmonės.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras sakė, kad tarp El Pase nušautų žmonių yra trys Meksikos piliečiai, o užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas (Marselas Ebrardas) socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė, kad taip pat buvo sužeisti šeši meksikiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairiuose naujienų pranešimuose sakoma, kad ligoninėse gydomų sužeistųjų amžius yra nuo dvejų iki 82 metų.

Policija nurodė, kad tuo metu, kai prasidėjo šaudynės, parduotuvė „Walmart“ buvo sausakimša: viduje buvo 1–3 tūkst. pirkėjų.

Policija patvirtino, kad vienintelis sulaikytas asmuo yra 21 metų vyras iš Aleno Teksase. JAV žiniasklaida praneša, kad tai baltasis Patrickas Crusiusas. Jis pasidavė policijai maždaug už kvartalo nuo šaudynių vietos.

„Šiuo metu turime šio asmens manifestą, tam tikru mastu rodantį į potencialų nusikaltimą iš neapykantos“, – sakė G. Allenas.

Esą P. Crusiuso parašytame „manifeste“, kuris buvo išplatintas internete, keikiama „ispanakalbių invazija“ į Teksasą. Be to, autorius išreiškia nuomonę, kad per savo išpuolį bus nukautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

El Pasui Kongrese atstovaujanti Veronica Escobar sakė, kad manifestas yra „kurstomas neapykantos“.

„Jis taip pat kurstomas rasizmo, fanatizmo ir skaldymo“, – sakė ji spaudos konferencijoje, surengtoje drauge su El Paso meru Dee Margo (Di Margu) ir gubernatoriumi G. Abbottu.

Pasak liudininkų, užpuolikas maždaug 10 val. 30 min. pradėjo šaudyti nesirinkdamas savo aukų.

Viena įvykių liudininkė, vardu Vanessa (Vanesa) sakė, kad jai pastačius automobilį „Walmart“ aikštelėje „staiga pasigirdo tarsi fejerverkai, labai garsūs fejerverkai“.

„Girdėjosi pokšėjimas, vienas po kito. Kai pasisukau, pamačiau vieną moterį – ji atrodė einanti iš „Walmart“ savo automobilio link. Ji vežė pirkinius savo vežimėlyje, ir pamačiau, kaip ji tiesiog parkrito“, – sakė liudininkė televizijai „Fox News“.

REKLAMA

Pasak liudininkės, užpuolikas vilkėjo juodus marškinėlius, kariškas kelnes ir buvo su ausinėmis.

„Jis tiesiog šaudė nesirinkdamas. Nesitaikė į jokį konkretų žmogų. Į bet ką, kas pasitaikydavo jo kelyje“, – sakė ji.

Kitas pirkėjas pasakojo, kaip su motina pasislėpė tarp dviejų prekybos automatų šalia parduotuvės.

„Čia tas žmogus bandė šauti į mane, bet nepataikė, nes aš kažkaip staiga pasilenkiau“, – laikraščiui „El Paso Times“ pasakojo Robertas Curado (Robertas Kuradas).

„Jis turėjo [automatą] AK-47“, – pridūrė liudininkas.

„Kaip jautiesi, brolau?“

Vieno liudininko nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip ant žemės automobilių stovėjimo aikštelėje iš karto po šaudynių nejudėdami guli trys žmonės.

REKLAMA

Vienas iš jų pargriuvo šalia sunkvežimio, dar du – ant šaligatvio netoli įėjimo į prekybos centrą. „Kvieskite greitąją pagalbą! Padėkite!“ – vaizdo įraše šaukia padėti nukentėjusiesiems skubantys žmonės.

„Kaip jautiesi, brolau, kaip jautiesi?“ – įraše girdėti vieno vyro žodžiai.

Stebėjimo kamerų padarytoje nuotraukoje matyti užpuolikas, ginkluotas, kaip atrodo, automatu AK-47.

Savaitgalį savo golfo klube Naujajame Džersyje leidžiantis D. Trumpas šaudynes pavadino „ne tik tragedija, bet ir bailumo aktu“.

„Nebūna jokių priežasčių ar pasiteisinimų, kurie galėtų pateisinti nekaltų žmonių žudymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demokratų politikas Beto O'Rourke – prezidento posto siekiantis buvęs JAV Kongreso narys iš El Paso – po šaudynių laikinai nutraukė savo agitacijos kampaniją.

„Esu neapsakomai nuliūdęs – apie tai labai sunku net galvoti. Tačiau esu įsitikinęs, kad El Pasas yra vieningiausia vietovė pasaulyje – jos bendruomenė būtinai atsigaus“, – sakė jis savo šalininkams.

Senatorė Elizabeth Warren, laikoma realia pretendente tapti Demokratų partijos kandidate į prezidentus, savo ruožtu pareiškė, kad „panašios tragedijos jau ištiko pernelyg daug bendruomenių“.

„Turime jau dabar imtis veiksmų, kad šalyje nutrauktume smurto panaudojant šaunamuosius ginklus epidemiją“, – nurodė ji.

Dar vienas prezidentinių ambicijų turintis demokratas Cory Bookeris sakė, kad JAV turi „užbaigti šį nacionalinį košmarą“ bei „rasti moralinės drąsos imtis veiksmų, kurie nutrauktų šias skerdynes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų