REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūroje susitiko laikinasis finansų ministras V. Šapoka ir prezidentas G. Nausėda. Nors Lietuva turėtų ruoštis ekonomikos lėtėjimui ir galimai naujų mokesčių bangai, prezidentas tikisi, kad tai nepalies socialinės rizikos srityje esančių lietuvių. V. Šapoka pažymėjo, kad netrukus pamatysime, kurie prieš rinkimus dalinti politikų pažadai virs realybe.

Prezidentūroje susitiko laikinasis finansų ministras V. Šapoka ir prezidentas G. Nausėda. Nors Lietuva turėtų ruoštis ekonomikos lėtėjimui ir galimai naujų mokesčių bangai, prezidentas tikisi, kad tai nepalies socialinės rizikos srityje esančių lietuvių. V. Šapoka pažymėjo, kad netrukus pamatysime, kurie prieš rinkimus dalinti politikų pažadai virs realybe.

REKLAMA

Šią savaitę G. Nausėda susitiko su laikinai pareigas einančiais sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu.

Nausėda nori, kad Šapoka kalbėtųsi su Kukuraičiu

Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta teigė, kad susitikimo tikslas buvo aptarti situaciją valstybės finansuose, aptarti svarbiausius žingsnius biudžeto formavime.

„Bet didžioji dalis susitikimo buvo skirta esminėms problemoms, viena didžiųjų problemų – mūsų biudžetas labai menkas palyginus su mūsų ekonomika. Norint pasiekti proveržį gerovės valstybės link, <...> reikia ieškoti būdu didinti mokestines pajamas“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Krėpšta sakė, kad fiskalinė drausmė yra svarbus momentas, jos reikia laikytis, bet nepakankama sąlyga norint sukurti gerovės valstybę. Jo teigimu, susitikimo metu buvo kalbėta apie daug priemonių, kuriomis būtų siekiama sukurti gerovės valstybę.

REKLAMA

„Svarbu, kad tos priemonės būtų apgalvotos ir nebūtų našta socialiai jautriems žmonėms. Jos turėtų būti nukreiptos į šešėlio mažinimą, sąžiningumo didinimą“, – tvirtino prezidento komandos narys.

Pasak S. Krėpštos, nauji mokesčiai neturėtų būti našta žmonėms, kurie turi mažas pajamas.

„Bet jei kalbame apie tokius naujus mokesčius, kurie prisideda prie pajamų didinimo, nekenkia augimui, nesudaro papildomos socialinės naštos, apie juos turi būti diskutuojama“, – kalbėjo S. Krėpšta.

Patarėjas teigė, kad nauji mokesčiai būtų labiau į prabangą ir turėtų mažiau žeisti arba apskritai nežeisti socialiai jautrių gyventojų sluoksnių.

REKLAMA
REKLAMA

S. Krėpštos teigimu, G. Nausėdos nuomone, Finansų ministerija ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų gludžiu bendradarbiauti ir skirti didesnį dėmesį socialinei atskirčiai.

S. Krėpšta pažymėjo, kad eurokomisaro kandidatūra su V. Šapoka nebuvo aptarta. Anksčiau V. Šapoka buvo minimas tarp galimų kandidatu į postą Briuselyje.

Realybės testas bus netrukus

V. Šapoka po susitikimo su G. Nausėda sakė, kad su prezidentu aptarė ekonominę situaciją Lietuvoje ir pasaulyje. Ministro teigimu, susitikimas buvo kolegiškas, politikai pasidalino idėjomis.

„Akivaizdu, kad turime ruoštis ekonomikos augimo lėtėjimui, turime būti apdairūs, turime ieškoti naujų priemonių tam, kad būtų padidintos viešųjų finansų pajamos“, – dėstė V. Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikinasis finansų ministras teigė, kad su prezidentu pasidalino idėjomis, kaip būtų galima pasiruošti ekonomikos lėtėjimui. Ministras tvirtino, kad prieš rinkimus įvairių pažadų pridalinta daug, o po to galvojama, kaip juos įgyvendinti.

„Tikras realybės testas bus netrukus, kuomet bus atnaujintos ateinančių metų prognozės, turėsime pasižiūrėti, kiek tie pažadai yra realūs“, – tikino laikinai pareigas einantis ministras.

Anot V. Šapokos, atsižvelgiant į staigų ekonomikos augimo lėtėjimą, Lietuva turės galvoti apie papildomas pajamas ir kai kurių neprioritetinių išlaidų mažinimą. Tačiau kokių, ministras nenorėjo konkretizuoti.

REKLAMA

„Dabar nespėliokime, dabar įsibėgėjęs biudžeto rengimo procesas“, – kalbėjo V. Šapoka.

Jo teigimu, kol biudžetas nėra suprojektuotas, anksti kalbėti apie konkrečias sumas, tačiau pažymėjo, kad vaiko pinigų didinimas galėtų būti prioritetas.

„Turime galvoti apie efektyvumo didinimą ir privalome įgyvendinti reformas švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos srityse“, – tikino V. Šapoka.

Nereikia užsiliūliuoti

Prieš susitikimą su prezidentu, laikinasis finansų ministras V. Šapoka sako, kad pastaraisiais metais skurdo mažinimui buvo skirta daug pinigų.

„Biudžeto formavimas ypatingas tuo, kad svarbiausia išskirti poreikius atitinkančius prioritetus. Tai pastaraisiais metais skurdui mažinti buvo skirtos tikrai labai reikšmingos sumos. <...> Neturėtume užsiliūliuoti pertekliniu optimizmu, aišku, nepiešti viską ir juodomis spalvomis, turime į viską žiūrėti realistiškai“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Jis taip pat įspėjo apie prognozuojamą ir pasaulio, ir Lietuvos ekonomikos augimo lėtėjimą.

„Pasaulio ekonomika tikrai lėtėja, augimas lėtėja, Lietuvos ekonomikos augimas taip pat reikšmingai sumažės ateinančiais metais, todėl turime elgtis tikrai labai apdairiai, tam pasirengti ir turime imtis ryžtingų sprendimų ir įgyvendinti būtinas reformas švietimo, sveikatos socialinės apsaugos srityse “, – tvirtino ministras.

G. Nausėda, šią savaitę susitikęs su laikinuoju socialinės apsaugos ir darbo ministru L. Kukuraičiu, paragino didinti finansavimą socialinei apsaugai. Prezidentas yra minėjęs, kad norėtų matyti V. Šapoka toliau einantį finansų ministro pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų