REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ispanijos vyrų krepšinio rinktinė prisiviliojo beveik visas savo žvaigždes ir turės rimtų ketinimų artėjančiame pasaulio čempionate Kinijoje. Nors ir trūks keleto veteranų, ispanai turi intriguojančių naujų veidų ir NBA čempioną. Būtent ši nacionalinė komanda yra pirmoji Lietuvos varžovė kontrolinių rungtynių cikle.

Ispanijos vyrų krepšinio rinktinė prisiviliojo beveik visas savo žvaigždes ir turės rimtų ketinimų artėjančiame pasaulio čempionate Kinijoje. Nors ir trūks keleto veteranų, ispanai turi intriguojančių naujų veidų ir NBA čempioną. Būtent ši nacionalinė komanda yra pirmoji Lietuvos varžovė kontrolinių rungtynių cikle.

REKLAMA

Mačas bus žaidžiamas penktadienį, 22 val. 20 min. Stebėkite jį tiesiogiai portale tv3.lt!

Ispanija į išplėstinį kandidatų sąrašą pasikvietė 16 žaidėjų, o pasiruošimą pradėjo keliomis dienomis vėliau už lietuvius – liepos 24 d.

Prieš artėjantį pirmąjį testą, kuriame Lietuvos rinktinė dar versis be dviejų didžiausių savo žvaigždžių – Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, – tv3.lt kviečia pažvelgti į Ispanijos rinktinę.

Be keturių žvaigždžių, bet ryškūs

Ispanija turės dvigubai daugiau NBA žaidėjų už Lietuvą – NBA čempionu tapusį Marcą Gasolį (Toronto „Raptors“), Ricky Rubio (Fynikso „Suns“) ir brolius Hernangomezas – Juaną (Denverio „Nuggets“) ir Willy (Šarlotės „Hornets“).

REKLAMA
REKLAMA

Iš ryškesnių ir visiems puikiai pažįstamų veidų taip pat atvyko Rudy Fernandezas, Sergio Llullas, Victoras Claveras.

Kiek mažiau girdėti, bet savo vertę atrankos varžybose įrodę Quino Colomas, Jaime Fernandezas, Javieras Beiranas ir Xavi Rabaseda taip pat pakviesti į stovyklą.

REKLAMA

Nacionalinėje komandoje nebus keturių žvaigždžių – pėdos lūžį besigydančio Pau Gasolio, pailsėti nusprendusio Sergio Rodriguezo ir dėl kitų priežasčių neatvykusių Nikola Mirotičiaus su Serge’u Ibaka.

„Labai smagu matyti čia kai kuriuos žaidėjus, kurie mums padėjo įveikti atranką. Niekada jiems nieko nežadėjome, bet jie nusipelnė būti čia dėl savo sugebėjimų žaisti krepšinį, o ne todėl, kad prisidėjo prie sėkmės atrankos varžybose“, – prieš pasirengimo pradžią sakė Ispanijos rinktinę treniruojantis Sergio Scariolo.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad Ispanijos krepšinio žvaigždės paseno, o naujų, tokių pat ryškių veidų horizonte nematyti.

„Mūsų sudėtis yra mišinys iš NBA, Eurolygos, atrankoje žaidusių, veteranų ir jaunų, universalių žaidėjų. Tai labai gerai nuteikiantis sąrašas. Turime būti kuklūs, gerbti pirmenybes, bet žiūrėti į jas su maksimaliomis ambicijomis“, – rinktinės sudėtį apibendrino šalies krepšinio federacijos prezidentas Jorge Garbajosa.

Visas Ispanijos kandidatų sąrašas: Pablo Aguilaras, Ilimane Diopas, Juanas Hernangomezas, Xavi Rabaseda, Javieras Beiranas, Jaime Fernandezas, Willy Hernangomezas, Pau Ribas, Victoras Claveras, Rudy Fernandezas, Sergio Llullas, Ricky Rubio, Quino Colomas, Marcas Gasolis, Pierre’as Oriola, Joanas Sastre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsimas lyderis

Ispanijos rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink 34-erių M. Gasolį, kuris jau žino, ką reiškia laimėti pasaulio čempionatą. Tą jis su Ispanija padarė 2006 metais Japonijoje. Dar tada, prieš 13 metų, jaunesnysis Gasolis buvo svarbus rotacijos žaidėjas, rinkdavęs po 5,5 taško ir 3,2 atkovoto kamuolio, nors į rinktinę pateko tik dėl Frano Vasquezo traumos.

Dabar jis – jau veteranas, vis dar turintis žvaigždės statusą ir ką tik iškeptas NBA čempionas. „Raptors“ po mainų praėjusio sezono viduryje papildęs ir krautis daiktus Joną Valančiūną privertęs ispanas tapo itin svarbiu sraigteliu Kanados klubo schemose, atvedusiose į pirmąjį titulą istorijoje.

REKLAMA

M. Gasolis vertinamas ne tik už gebėjimą įvairiais būdais rinkti taškus, bet ir už savo gynybą, aikštės matymą, krepšinio IQ. Tokie žaidėjai savo ekipas pakelia į aukštesnį lygį ir sugeba būti naudingi net tada, kai rungtynes baigia su 0 taškų.

„Marcui lemta tapti lyderiu, jis tam yra pasiruošęs ir laukia iššūkio. Jis bus itin svarbus mums tiek gynyboje, tiek puolime. Žinoma, ne vienas Marcas turės užpildyti skyles“, – mano S. Scariolo.

Paskutiniame turnyre, kuriame vilkėjo rinktinės marškinėlius – 2017 metų Europos čempionate – M. Gasolis fiksavo 13,6 taško, 7,2 atkovoto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo, 1,4 blokuoto metimo vidurkius.

REKLAMA

Tada pagal naudingumą (18,8 balo) jis nusileido tik broliui Pau.

„Esu arčiau karjeros rinktinėje pabaigos nei pradžios, bet motyvacija išliko tokia pati, kaip vilkint nacionalinės komandos marškinėlius pirmą kartą. Noriu padėti ekipai laimėti medalių prieš tai, kai pasitrauksiu“, – entuziastingai prieš artėjančias pirmenybes kalba M. Gasolis.

Pirmosios dienomis – staigmena

Nors P. Gasolis šį kartą ir nežais rinktinėje, bet 38-erių veteranas stengiasi likti šalia jos. Vos pasirašęs sutartį su Portlando „Trail Blazers“ ir prisistatęs naujiems darbdaviams, jis atlėkė į gimtinę, kurioje aplankė besitreniruojančius krepšininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daug metų praleidome kartu, bet kartais tu tiesiog negali atvykti. Nepaisant to, mano mintys yra su komanda ir aš jus palaikysiu.

Ši rinktinė visada turėjo šeimos dvasią ir filosofiją, o tai yra itin svarbu“, – P. Gasolį cituoja ispanai.

Jis stebėjo vienas pirmųjų pratybų, kuriose tėvynainiai rengėsi akistatai su Lietuva.

Beje, Ispanija išvengė bėdų, kurias turėjo Lietuva. Visi NBA žaidėjai prisijungti prie rinktinės vėlavo tik penkias dienas ir nuo pirmadienio ekipa dirbo visa sudėtimi. Tokį susitarimą su NBA klubais pasiekę ispanai laimėjo kiek laiko ir nuo pirmųjų kontrolinių rungtynių galės remtis visa sudėtimi.

„Esame labai laimingi, nes kiekviena treniruotė yra vis geresnė, stengiamės kasdien pridėti kažką naujo prieš rungtynes Pamplonoje.

REKLAMA

Šioje komandoje visada buvo svarbiausia pasiaukojimas, ambicijos, komandinis darbas ir atsidavimas. Mes dar labiau pabrėžiame šias vertybes“, – po vienų pratybų kalbėjo W. Hernangomezas.

„Atlikome gerą darbą pirmomis dienomis, tad nekantraujame pradėti rungtynių ciklą. Po krepšiu remsimės Marcu, gynėjų linijoje turime Rubio, tad belieka atiduoti visą save“, – sugrįžimu į rinktinę po traumos džiaugėsi S.Llullas.

Ispanijos rinktinei nuo 2015 metų vadovauja S. Scariolo, bet specialistas auklėtiniams ir vėl paruošė naujovių, sako R. Rubio. Nors jam dar vos 28-eri, įžaidėjas save šioje komandoje vadina veteranu.

„Pirmosios rungtynės jau čia pat, artėjame prie jų su geromis nuotaikomis, stiprindami ryšį ir detales. Scariolo rinktinėje dirba jau ilgai, puikiai jį pažįstame, bet visada įtraukiame kažką naujo. Vaidmenys rinktinėje išryškės su laiku. Tai naujos kartos rinktinė, kurioje aš jaučiuosi veteranu, bet čia netrūksta talento ir noro“, – komandą įvertino R. Rubio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų