REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis pasibaigus Vyriausybės pasitarimui trečiadienį pareiškė, kad dar nėra sprendimo dėl eurokomisaro kandidatūros. Jis patikino, priešingai nei sakė Ramūnas Karbauskis, kad Lietuva gali į eurokomisarus pasiūlyti moterį.

Premjeras Saulius Skvernelis pasibaigus Vyriausybės pasitarimui trečiadienį pareiškė, kad dar nėra sprendimo dėl eurokomisaro kandidatūros. Jis patikino, priešingai nei sakė Ramūnas Karbauskis, kad Lietuva gali į eurokomisarus pasiūlyti moterį.

REKLAMA

„Dar nėra sprendimo, kai bus sprendimai bus ir Vyriausybės teikimai“, – sakė premjeras.

Jis patikino, kad jis turi „pareigą rasti konsensusą tarp Vyriausybės, prezidento ir Seimo, noriu teikti tokį kandidatą, kuris tam kompromisui tiktų, plius aišku labai svarbu, kad jis būtų tinkama kandidatūra Briuselyje."

Premjeras, atsakydamas į klausimą ar yra galimybių, kad Lietuva pasiūlys moterį atsakė teigiamai.

„Yra galimybių“, – sakė S. Skvernelis. 

Anot premjero, „Lietuva turi kandidates ir kandidatus turi ir mes turime prisidėti prie šių sprendimų (lyčių lygybės), tačiau tai negali būti vien Lietuvos problema, jei tai yra galiojanti norma visoms valstybėms narėms, negali būti tik Lietuva ar dar kelios valstybės išskirtinės“.

REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelis pripažino, kad yra ne viena galima moters kandidatūra į eurokomisaro postą. „Yra ir pozicijos ir opozicijos, aš irgi vertinu ir opozicijos pasiūlymus, tikrai jie siūlo pakankamai stiprius kandidatus, bet būtų turbūt keista ir nelabai suprantama, jei ši pozicija būtų siūloma opozicijos atstovui. Nors visko gali būti“, – sakė premjeras.

REKLAMA

Jis aiškino nejaučiantis spaudimo, kad kandidatas būtinai būtų moteris, bet pageidavimą, kurį išreiškė komisija – žino, nors nemano, kad bus pasiekta visiška lyčių lygybė Europos Komisijoje (EK). „Mes turime surasti kandidatą arba kandidatę, kurie tikrai tinkamai darbuotųsi EK“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras sakė, kad Lietuva negali siūlyti daugiau nei vieno kandidato į eurokomisarus: „privalome pasiūlyti vieną kandidatą ir dėl to turi spręsti Seimas“. 

Premjeras patvirtino, kad Lietuva pretenduoja į eurokomisarų portfelius, kurie yra atsakingi už finansus, inovacijas, vidaus saugumą arba energetiką. Virginijus Sinkevičius galimai lieka tarp kandidatų. 

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad Lietuva nesvarsto deleguoti moters į naujai formuojama Europos Komisiją, nepaisant būsimos komisijos vadovės raginimo.

„Iš tų, kas buvo diskutuotini (kandidatai), tai yra vien vyrai, nes moterų mes šiandien neturime Ministrų kabinete“, – BNS Seime trečiadienį sakė R. Karbauskis.

„Mes nesvarstėme tokio varianto ir Vyriausybėje, kiek žinau, moters variantas nėra aptarinėjamas“, – teigė jis. Žiniasklaida rašė, kad naujos Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen laišku prezidentui Gitanui Nausėdai paragino Lietuvą pasiūlyti kandidatę moterį. 

Ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus kandidatūrą pasiūliusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas tvirtino, kad Lietuva viena negalėtų išspręsti lyčių lygybės komisijoje problemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas ir premjeras Saulius Skvernelis šiandien rytą aptarė kandidatūras į Lietuvai skirtą eurokomisaro postą. Kol kas viešai kalbama tik apie V. Sinkevičiaus kandidatūrą, nors iš opozicijos pasigirdo net siūlymų prezidentę Dalią Grybauskaitę svarstyti, kaip galimą kandidatę. 

Opozicijos vertinimu, valstiečių siūlomas V. Sinkevičius nėra pakankamai patyręs ir negautų reikšmingo portfelio. Kandidatūrą į Europos Komisiją teikia Vyriausybė, suderinusi su prezidentu ir Seimu.

Premjeras savo favorito nėra įvardijęs. Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų. Darbą baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

REKLAMA

Prezidentūra turi žinią

Prezidento atstovas spaudai Aistis Zabarauskas tv3.lt portalui sakė, kad jau kitą savaitę žinosime kandidatų į eurokomisarus pavardes.

„Kaip žinote, šiandien buvo įvykęs konsultacinis susitikimas dėl eurokomisaro ir buvo priimtas sprendimas tas konsultacijas tęsti toliau ir kandidatūras svarstyti. Greičiausiai sprendimas bus priimtas kitą savaitę tuo pačiu metu“, – aiškino jis.

Anot A. Zabarausko, šiuo metu konsultuojamasi dėl kelių pavardžių.

„Čia svarbūs keli principai gal net labiau negu pavardės. Vienas iš principų yra – valstybės interesas turėti gerą portfelį yra svarbesnis už partinį interesą pasiūlyti pavardę. Antras svarbus dėmuo turbūt yra ir europinis interesas. Europinė interesą yra išreiškusi Europos Komisijos vadovė, kalbėdama apie lyčių lygiateisiškumo principą komisijoje. Tai irgi, mūsų požiūriu, yra svarbu atsižvelgti, tiek rodant palankumą tam geranoriškam prašymui iš EK vadovės, tiek, mūsų vertinimu, tai didintų Lietuvai galimybę gauti vertintą portfelį EK“, – sakė prezidento atstovas.

REKLAMA

Jis taip pat patvirtino, kad „su terminais nevėluojame, dramos tame nėra. Bet natūralu, kad norėtųsi tai padaryti anksčiau. Jeigu reikia aukoti kokybę vardan skubėjimo, tai nesinori to daryti, kokybė yra svarbu“.

„Tikimės, kad po savaitės tokiu pat metu turėsime kandidatūrą. Tačiau visko gali būti, konsultacijos gali tęstis toliau“, – aiškino A. Zabarauskas.

Sudėtinga skyrimo procedūra

Lietuvoje eurokomisaro kandidatūrą, suderinusi su prezidentu, Seimui teikia Vyriausybė, o Seimo nariai balsuodami nusprendžia, ar jai pritarti. Valdančiosios partijos turi rasti kompromisą, antraip Europos Komisijos narys nebūtų paskirtas.

Taip pat eurokomisaro kandidatūrą reikia suderinti su Komisijos prezidentu. Šiuo metu Lietuvos deleguotas eurokomisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, yra Vytenis Povilas Andriukaitis, savo kadenciją baigsiantis rudenį. Iki šiol Lietuvai Europos Komisijoje atstovavo D. Grybauskaitė (2004–2009 m.) ir buvęs finansų ministras Algirdas Šemeta (2009–2014 m.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų