REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiltasis metų laikotarpis, be abejonės, teikia daug džiaugsmo ir malonumo, tačiau nereikėtų pamiršti ir kitos, kartais nepastebimos, šiltojo sezono pusės – gamtoje tykančių erkių.

Šiltasis metų laikotarpis, be abejonės, teikia daug džiaugsmo ir malonumo, tačiau nereikėtų pamiršti ir kitos, kartais nepastebimos, šiltojo sezono pusės – gamtoje tykančių erkių.

REKLAMA

Svarbu žinoti, kad visa Lietuvos teritorija yra endeminė (tam tikra liga būdinga tam tikrai vietovei) erkių platinamų ligų atžvilgiu ir šiltėjant klimatui, erkių aktyvumo laikotarpis ilgėja, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai gyventojams rekomenduoja taikyti apsisaugojimo priemones.

Pačios erkės ligų nesukelia, tačiau jos dažnai būna užsikrėtusios bakterijomis ar virusais, kurie įsisiurbus erkei patenka į žmogaus organizmą.

Neišvengta aukų

Deja, 2019 metais užregistruoti jau du mirties nuo erkinio encefalito atvejai. NVSC Vilniaus departamento duomenimis, vienas iš šių asmenų dažnai lankėsi Labanoro apylinkėse. Lietuvos vietovių, kuriose užsikrečiama erkių platinamomis ligomis, žemėlapį galima rasti NVSC interneto svetainėje. Lietuvoje šių metų sausio–birželio mėnesiais jau užregistruoti 99 susirgimai erkiniu encefalitu, kai praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu buvo užregistruotas 61 atvejis. Laimo liga praėjusiais metais per tą patį laikotarpį susirgo 596 asmenys, šiais metais – 542.

REKLAMA
REKLAMA

Erkinis encefalitas ar Laimo liga?

Erkinio encefalito pirmieji požymiai dažniausiai pasireiškia praėjus 2–3 savaitėms po užsikrėtusios erkės įsisiurbimo. Pradžioje juntami panašūs į gripo simptomus: galvos skausmas, nedidelis karščiavimas ir raumenų skausmai. Šie simptomai trunka apie savaitę. Po pirmosios ligos fazės ligonis pasijunta geriau ir tariamai pasveiksta. Po to maždaug trečdaliui užsikrėtusiųjų išsivysto antroji ligos stadija – nervų sistemos pažeidimai.

REKLAMA

Migruojanti, besiplečianti raudona dėmė (eritema) – būdingiausias Laimo ligos simptomas, atsirandantis praėjus 1–4 savaitėms po erkės įsisiurbimo. Praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiams po eritemos atsiradimo, vystosi neurologiniai ir širdies sutrikimai.

Efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai

Deja, kovojant su erkinio encefalito virusu, nėra jokio specifinio gydymo, todėl labai svarbu užkirsti kelią užsikrėtimui. Skiepai – efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė. Vakcinacija ypač rekomenduojama žmonėms, kurie gyvena, dirba arba dažnai lankosi miškuose, parkuose, pievose. Svarbu žinoti, kad asmenys, kurių veikla susijusi su darbu gamtoje, nuo erkinio encefalito turi būti skiepijami darbdavio lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Skiepijama išlaikant 1–3 mėn. intervalą tarp pirmosios ir antrosios vakcinos dozių, po kurių jau susidaro imunitetas, o trečia vakcinos dozė atliekama po metų (9–12 mėn.). Vėliau, norint palaikyti apsauginį imunitetą, reikia skiepytis kas 3–5 metus po vieną dozę.

Lyginant 2018 m. ir 2019 m. sausio–gegužės mėnesius, pastebimas skiepijimo erkinio encefalito vakcina apimčių padidėjimas – 2019 m. pirma vakcinos doze Lietuvoje paskiepyta beveik 2 kartus daugiau asmenų.

Kitaip nei erkinio encefalito atveju, nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl šiuo atveju apsaugo bendrosios profilaktinės priemonės.

Kaip apsisaugoti nuo erkės įsisiurbimo?

Būnant gamtoje reikėtų vengti pamiškių ir aukštų žolių pievų, o jei tai neišvengiama, reikėtų apsivilkti šviesiais, ilgomis rankovėmis drabužiais, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo, kelnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę. Drabužius geriausia apdoroti cheminiais repelentais (erkes atbaidančiomis priemonėmis). Grįžus būtina nedelsiant apžiūrėti visą kūną, ypač paausius, kaklą, pažastis, kirkšnis, kojų ar rankų lenkimo linkius, kadangi erkės dažniausiai įsisiurbia šiose vietose. Taip pat patartina nusiprausti po dušu ir persirengti kitais rūbais, o vilkėtus drabužius pakabinti saulėtoje vietoje, nes sausame ore erkės išgyvena labai trumpai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu erkė įsisiurbė...

Ją reikia kuo greičiau ištraukti, nespaudžiant erkės kūnelio ir netepant jo riebalais. Laimo ligos atveju, didžiausia rizika užsikrėsti yra tuomet, kai erkė išbūna įsisiurbusi 48 valandas, todėl svarbu ją kuo greičiau aptikti ir pašalinti: erkę reikia suimti pincetu kaip galima arčiau galvos ir pašalinti truktelint nuo savęs, nesukiojant į kairę ar į dešinę. Žaizdelę geriausia apiplauti vandeniu su muilu arba dezinfekuoti. Jeigu nepavyko pilnai pašalinti erkės ir liko galvutė, ją kaip svetimkūnį organizmas pašalins pats.

Ištrauktos erkės tirti laboratorijoje neverta, kadangi net ir užsikrėtusi erkė nebūtinai suspėjo perduoti ligą žmogui, o jei ir perdavė – efektyvių prevencinių priemonių galinčių padėti apsisaugoti nuo ligos jau įkandus erkei nėra. Todėl belieka tik stebėti savo sveikatą ir jeigu erkės įkandimo vietoje atsirado paraudimas ar pasireiškė bloga savijauta, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Svarbu žinoti!

Lietuvoje apie 14 procentų žmonių erkiniu encefalitu užsikrečia nuo infekuoto pieno, todėl patartina vartoti tik virintą karvių ir ožkų pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų