REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš beveik 25-erius metus Arvydas Barkauskas buvo nuteistas mirties bausme už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis.

Prieš beveik 25-erius metus Arvydas Barkauskas buvo nuteistas mirties bausme už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis.

REKLAMA

Sprendimas dėl mirties bausmės Kauno apygardos teisme buvo priimtas 1995-ųjų gegužę. Nesutikdamas su tokiu nuosprendžiu A. Barkauskas tuomet pateikė apeliaciją.

Ją išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas tų pačių metų liepą nutarė pasigailėti žudiko ir mirties bausmę pakeitė į įkalinimą iki gyvos galvos.

Iki šiol Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekantis A. Barkauskas užsimojo dar stipriau. Žudikas bandė pasinaudoti nauja įstatymo pataisa, kuri po kelerių metų galėtų jam praverti vartus į laisvę.

Bet šįkart teismas nebuvo toks dosnus žudikui, tad A. Barkausko skundas buvo atmestas. Iki gyvos galvos nuteistas vyras apie laisvę galės tik pasvajoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas blynas prisvilo

Šių metų pradžioje buvo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos. Jose atsirado vilčių nuteistiesiems iki gyvos galvos suteikiančių pakeitimų.

REKLAMA

Pagal naująjį teisinį reglamentavimą asmuo, nuteistas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme, gali tikėtis, kad jam skirta bausmė bus pakeista į terminuotą laisvės atėmimą tada, kai jis kalėjime praleidžia ne mažiau kaip 20 metų.

Teismui nusprendus laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuoto laisvės atėmimo bausmę, šios likusios atlikti bausmės terminas negalės būti trumpesnis negu penkeri metai ir ilgesnis negu dešimt metų nuo nutarties, kuria pakeista bausmė, įsiteisėjimo.

Būtent šia įstatymo dalimi ir siekė pasinaudoti A. Barkauskas. Žudikas dar šių metų pavasarį kreipėsi į Kauno apygardos teismą siekdamas, kad įkalinimas iki gyvos galvos būtų pakeistas į terminuotą bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, tokį prašymą išnagrinėjęs teismas nutarė jį atmesti. Temidės tarnams kilo abejonių dėl to, kad nuteistajam yra nustatyta vidutinė pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika.

Pabrėžta, kad atlikdamas bausmę įkalinimo įstaigoje A. Barkauskas rodė nepakankamą progresą.

„Įvertinus A. Barkausko asmens bylos medžiagą, teigti, jog nuteistojo pastangų pakanka jo siekiamam paskirtos bausmės sušvelninimui nagrinėjamu atveju, priešingai nei teismo posėdžio metu teigė nuteistasis ir jo gynėjas, teisinio pagrindo šiuo metu dar nėra“, – konstatavo teismas.

Po nepalankaus Kauno apygardos teismo sprendimo A. Barkausko gynėjas pateikė skundą Lietuvos apeliaciniam teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio teismo atstovai patvirtino, kad byloje skundą padavęs nuteistojo gynėjas kreipėsi dėl Kauno apygardos teismo 2019 m. birželio 27 d. nutarties, kuria atsisakyta tenkinti pataisos namų teikimą dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Žudikas iki gyvos galvos palaikymo sulaukė ne tik iš savo gynėjo, bet ir iš pataisos namų atstovų. Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo šį skundą ir nusprendė, kad A. Barkauskas dar neįrodė, kad yra vertas terminuotos laisvės bausmės. Nuteistojo ir jo atstovo skundas buvo atmestas, kaip nepagrįstas.

Žiaurus planas

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad A. Barkauskas anksčiau buvo teistas tris kartus, iš kurių du kartus užsienyje. Vienas iš nusikaltimų, už kurio padarymą A. Barkauskas šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę, padarytas bendrininkų grupėje ir yra labai sunkus.

REKLAMA

A. Barkauskas su dviem bendrais 1994 m. vasario 12 d. Kauno rajone sutarė kartu įvykdyti nusikaltimą. Vyrai nutarė nuvykti į Kauno mieste esantį automobilių turgų bei įkalbėti parduodamos transporto priemonės savininką kartu pavažiuoti sugalvota kryptimi.

Vėliau jie planavo savo auką užpulti, nusivežti į mišką, nužudyti, o automobilį pasisavinti, jį realizuoti ir gautus pinigus pasidalinti. Žiauraus plano vykdytojai prieš nusikaltimą apsiginklavo. A. Barkauskas pasiėmė pistoletą, kitas jo bendras nunčiakus, o dar kitas – peilį.

Turguje vyrai susitarė, kad asmuo jiems parduos automobilį už 2300 JAV dolerių. „Pirkėjai“ pareiškė, kad neturi visų pinigų su savimi, todėl reikės pavažiuoti. Nieko neįtardamas pardavėjas sutiko.

REKLAMA

Važiuojant automobiliu vienas iš banditų užmetė nunčiakus aukai per kaklą ir pradėjo smaugti. Tada A. Barkauskas sudavė jam pistoletu į galvą. Trečiasis tuo metu išjungė variklį ir automobilis sustojo.

Vėliau vienas iš nusikaltimo bendrininkų persėdo prie automobilio vairo. Jie pasuko miško link. Ten nuo aukos piršto buvo numautas vestuvinis žiedas, atimti su savimi turėti 100 dolerių.

Nusikaltėliai ištempė auką iš automobilio. O A. Barkauskas vyrą nusivedė į miško gilumą ir ten jį nušovė. Tada partempė lavoną į miške rastą daubą, užmetė eglių šakomis ir sugrįžo prie automobilio.

Automobilis buvo nuvairuotas į Raudondvarį, kur kiti asmenys jį turėjo realizuoti Rusijoje. Žudikai iš perpardavinėtojų gavo 600 dolerių avanso, kuriuos pasidalijo. Bet likusios dalies pinigų jie taip ir neatgavo, nes varydami automobilį į Rusiją tarpininkai pateko į avariją ir žuvo.

Kai išaiškėjo įvykio aplinkybės A. Barkauskas buvo nuteistas mirties bausme, kuri netrukus buvo pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų