REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Leisti rūkyti balkonuose ir lauko kavinėse bei kitose viešose šalies vietose ar ne? Vidaus reikalų ministerija tikina – sukontroliuoti savo namuose rūkančių pažeidėjų policija nesugebės.

Leisti rūkyti balkonuose ir lauko kavinėse bei kitose viešose šalies vietose ar ne? Vidaus reikalų ministerija tikina – sukontroliuoti savo namuose rūkančių pažeidėjų policija nesugebės.

REKLAMA

Rūkyti norima uždrausti balkonuose, lauko kavinėse, vaikų žaidimo aikštelėse ir ten, kur vyksta viešieji renginiai. Daugeliui lauko kavinių ir restoranų savininkų neramu dėl gresiančių draudimų. Mat jau nuo kitų metų prisėdus lauko kavinukėje gali būti draudžiama ne tik vartoti alkoholinius gėrimus, bet ir rūkyti.

„Jeigu uždraus viską, tai tikrai tada jau nebebus nei tų klientų, nei čia biznio kokio nors restorano. Čia visų pirma yra blogai Lietuvos turizmui“, – įsitikinusi vienos Vilniaus kavinės vadovė Katažina.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga mano, kad tokie draudimai būtini, norint apsaugoti tuos, kurie priversti kvėpuoti kenksmingais dūmais neturėdami jokio kito pasirinkimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Turėsim pašalinti pelenines ir sudrausminti žmones, kurie elgiasi netinkamai. Šiuo metu mes tą darom su alkoholiu. Tarkim, kur čia yra suoliukai lauke, mes prižiūrim, kad žmonės negertų ant jų alkoholinių gėrimų, tai lygiai taip pat prižiūrėsim, kad mūsų teritorijoje žmonės nerūkytų. Mes paisom taisyklių ir turim elgtis taip, kaip reikalauja taisyklės“, – teigė vieno sostinės baro vadovas Šarūnas.

REKLAMA

Vienas iš šio draudimo iniciatorių, pats kažkada rūkęs ministras Veryga tikina, kad noras sutramdyti rūkančiuosius balkonuose – ne be pagrindo. Esą į jį iki šiol kreipiasi be galo daug žmonių, negalinčių vasarą praverti savo langų, mat į juos veržiasi kenksmingų nikotino dūmų kvapas iš kaimyninių butų. Todėl jei neišeina susitarti – belieka bausti.

„Nepavyksta jiems susitarti su kaimynais, tai aš manau, kaip mes ginam kitas piliečių teises, ir galvojam apie tai, kad blogo kvapo neturėtų būti, neturėtų sklisti iš valymo įrenginių, tai čia ne tik kvapo klausimas. Pasyvus rūkymas yra įrodytas kaip žala sveikatai, tikra žala sveikatai“, – argumentuoja ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau yra vienas bet. Vidaus reikalų ministerija ir policija tikina, kad visų prasižengusiųjų nubausti ir sudrausminti tikrai neįstengs. Esą tam jie neturi užtenkamai pajėgumų. Tačiau esą alternatyvų rūkymo problemai spręsti – tikrai yra.

Tai galėtų būti švietėjiška, informacinė veikla, galbūt ir skatinimas kompensacinėmis priemonėmis kažkokiu būdu, pavyzdžiui pageidaujant žmonėms atsisakyti šio įpročio, kompensuoti gydymą.

O štai vienas iš rūkymo balkonuose draudimo sumanytojų – Seimo narys Tomas Tomilinas tikina, kad rūkalių gaudymas balkonuose policijos darbo pernelyg tikrai neapsunkintų, mat bausti tektų tik tuos, kurie piktybiškai nesiklausytų kaimynų prašymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai kaip tik bus laisvė rūkyti balkonuose, jei tai nekenkia nei nėščiosioms, nei vaikams, nei senjorams, bet jeigu atsiranda kenkimas ir mano privati nuosavybė yra teršiama, jo sveikatai yra kenkiama, tada įsigalioja tam tikras informavimas per savivaldos institucijas. Vėlgi policija tame nedalyvauja“, – mano T. Tomilinas.

Galutinį žodį, drausti rūkyti ar ne, ir kaip tai bus reglamentuojama, tars Seimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų