REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusios teisininkės ir Seimo narės Neringos Venckienės likimas sudomino JAV žiniasklaidą. „The New York Times“ cituojamas jos advokatas, teigiantis, kad pirmadienį paskelbtas teismo sprendimas suduos milžinišką smūgį „įtakingą pedofilų tinklą paviešinusios“ moters siekiui užginčyti jos grąžinimą į Lietuvą.

Buvusios teisininkės ir Seimo narės Neringos Venckienės likimas sudomino JAV žiniasklaidą. „The New York Times“ cituojamas jos advokatas, teigiantis, kad pirmadienį paskelbtas teismo sprendimas suduos milžinišką smūgį „įtakingą pedofilų tinklą paviešinusios“ moters siekiui užginčyti jos grąžinimą į Lietuvą.

REKLAMA

„Ji gali būti grąžinta bet kurią dieną“, – cituojamas N. Venckienės atstovas.

N. Venckienė naujienų agentūrai „The Associated Press“ dar praėjusiais metais, jau būdama už grotų JAV, pasakojo, kad kaltinimai jai yra „politiškai motyvuoti, o už jų stovi šešėlinės figūros, kurias ji išgąsdino savo kaltinimais“. Moteris taip pat pasakojo, kad, grįžus į Lietuvą, kiltų grėsmė jos gyvybei.

Kaltinamosios advokatas Michaelas Monico pirmadienį JAV žiniasklaidai pasakojo, kad ji atrodė sugniuždyta, kuomet jis aplankė ją kalėjime Čikagoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo liūdniausias dalykas, kurį aš esu daręs“, – pareiškė jis.

36 puslapių teismo išaiškinime teigiama, kad N. Venckienės laukia teismas Lietuvoje. Jame taip pat rašoma, kad JAV teismų vaidmuo yra užtikrinti, kad būtų laikomasi ekstradicijos sutarties su Lietuva terminų, o ne aiškintis ar N. Venckienės byloje esantys įrodymai liudija jos kaltę.

REKLAMA

„N. Venckienė vis dar turės galimybę atremti jai mestus kaltinimus, – rašoma teismo išvadose. – Šią galimybę jai privalo suteikti Lietuvos teismų sistema“.

„Kai kurių yra laikoma didvyre“

Leidinyje primenama, kad N. Venckienė buvo pagrindinė skandalo 3 milijonus gyventojų turinčioje Lietuvoje veikėja. Šalį suskaldžiusios istorijos atomazga – N. Venckienė 2013-aisiais bėga iš šalies, kuomet sužino, kad teisėsauga jai parengė kaltinimus. „The New York Times“ rašoma, kad daliai lietuvių ji yra didvyrė dėl „pogrindinio kriminalinio tinklo išaiškinimo“, kitiems – manipuliatorė, kuri sufabrikavo kaltinimus pedofilija.

REKLAMA
REKLAMA

Primenama, kad buvo nužudytas kitas teisėjas, kaltintas prievarta prieš jos giminaitę, o taip pat mirė N. Venckienės brolis, kuris ir buvo įtariamas teisėjo nužudymu.

„The New York Times“ pažymima, kad N. Venckienė pagrindė savo kaltinimus pedofilijos tinklui taip pat ir 2009-aisiais parodytu vaizdo įrašu, kuriame mergaitė vaizdžiai pasakoja, kaip keli vyrai ją seksualiai tvirkino. Tačiau valdžia pareiškė, kad neaptiko įrodymų, kurie patvirtintų mergaitės teiginius. N. Venckienė tvirtina, kad niekas iš jos giminės nieko negirdėjo apie mergaitę nuo pat 2012-ųjų, kuomet policija sugrąžino ją mamai.

Tikisi G. Nausėdos malonės

Šis 7-osios apygardos teismo sprendimas iš esmės rodo, kad JAV nerizikuos dėl N. Venckienės gadinti santykių su NATO partnere Lietuva. Trijų teisėjų kolegija pareiškė, kad „JAV turi platesnių interesų vykdyti savo susitarimų įsipareigojimus su tokiomis šalimis, kaip Lietuva, NATO ir Europos Sąjungos“ šalimi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kitos šalys neteks pasitikėjimo tuo, kad Jungtinės Valstijos vykdo savo įsipareigojimus, Jungtinės Valstijos rizikuoja netekti galimybės pasinaudoti tų asmenų, kurie įvykdo nusikaltimus čia ir pabėga į kitas šalis, ekstradicija“, – pažymima teismo sprendime.

N. Venckienės advokatai dar gali kreiptis į JAV Aukščiausiąjį Teismą, tačiau ši institucija retai imasi tokių bylų, ypač kai du žemesnės instancijos teismai neįžvelgė jos teisinio klausimo sprendimo galimybės.

Jie taip pat tikisi, kad neseniai išrinktas Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda atšauks Lietuvos prašymą JAV pritaikyti N. Venckienei ekstradicijos įstatymą.

Kol kas tikslus N. Venckienės grąžinimo į Lietuvą laikas nėra aiškus, tačiau anksčiau buvo skelbiama, kad „ji bus įsodinta į lėktuvą, kai tik 7-asis apygardos teismas pateiks savo verdiktą“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų