REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieni jį mėgsta, kiti – negali pakęsti, tačiau aišku viena, kad abejingų šiam ministrui beveik nėra. Pasklidus neoficialioms žinioms, kad prezidentas Gitanas Nausėda būsimoje Vyriausybėje nepageidauja matyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, jo politinis likimas pakibo ant plauko. Pats ministras, kuris visuomenės akyse yra vienas nemėgstamiausių, galvos dėl to nesuka ir vardija darbus, kuriais didžiuojasi, ypač – alkoholio ribojimais.

Vieni jį mėgsta, kiti – negali pakęsti, tačiau aišku viena, kad abejingų šiam ministrui beveik nėra. Pasklidus neoficialioms žinioms, kad prezidentas Gitanas Nausėda būsimoje Vyriausybėje nepageidauja matyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, jo politinis likimas pakibo ant plauko. Pats ministras, kuris visuomenės akyse yra vienas nemėgstamiausių, galvos dėl to nesuka ir vardija darbus, kuriais didžiuojasi, ypač – alkoholio ribojimais.

REKLAMA

Prieš 2,5 metų sveikatos apsaugos ministro postą užėmęs Aurelijus Veryga savotišką reformą įgyvendino ir savo kabinete. Jis paprašė užsakyti specialų mechanizmą, leidžiantį reguliuoti stalo aukštį, ir nuo tada visą laiką dirba stovėdamas. Sako, taip sveikiau ir nė kiek nevargina. Ir, jei ši kabinetinė pertvarka svarbi tik pačiam ministrui, apie kitus A. Verygos užmojus netruko sužinoti visa Lietuva.

O dėl kai kurių jo idėjų visuomenėje užvirė tikras karas. Pirmiausia, žinoma, dėl alkoholio prekybos sugriežtinimų. Ne tik paankstintos svaigalų pardavimo valandos ir pavėlintas amžius. Prieita net iki žurnalų plėšymo, kad juose neliktų alkoholio reklamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Rezultatai yra labai geri, kai kuriais atvejais – net ir lūkesčius pralenkiantys. Vartojimo mažėjimas tikrai ženklus, po kelis šimtus gyvybių kasmet išsaugoma", – kalbėjo ministras A. Veryga.

REKLAMA

Remiantis statistika, alkoholinių psichozių per trejetą metų sumažėjo maždaug penktadaliu. Visgi, kaip vertina Vilniaus psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius, džiaugtis dar ankstoka:

„Aš šituos dalykus tikrai vertinčiau teigiamai. Alkoholinių psichozių mažėjimas tikrai yra. Bet, objektyviai žiūrint, negalima sakyti, kad staiga kilo ir tik atėjus A. Verygai pradėjo mažėti. Ta tendencija buvo ir anksčiau.“

Gan palankiai šiuos sugriežtinimus vertina ir pacientų, medikų organizacijos. Žinant, kokio masto problema Lietuvoje yra alkoholizmas, daugelis sutinka, kad imtis veiksmų būtina. Prieštarauja, žinoma, verslas. Kitu savo nuopelnu A. Veryga įvardija pigesnius kompensuojamuosius vaistus.

REKLAMA
REKLAMA

„Ką pavyko padaryti – tai pacientų priemoką sumažinti daugiau kaip 60 proc. už vaistus", – kalbėjo ministras.

„Tačiau prieinamumas kompensuojamųjų vaistų irgi sumažėjo. Todėl žmonės, negalėdami gauti tam tikrų vaistų, kurie reikalingi būtent jiems, perkasi iš savo lėšų", – tikino pacientų atstovė Eglė Kvedaraitė.

Pacientai pyksta dėl dažnai kaitaliojimo kompensuojamųjų vaistų sąrašo ir brukamų generinių preparatų. Žmonės nesiliauja piktintis, kad ne visiems tinka neoriginalūs vaistai, o A. Veryga nepavargsta kartoti, kad svarbu veiklioji medžiaga, o ne vaisto pavadinimas.

Pasak pacientų atstovės Eglės Kvedaraitės, niekur nedingo ir kitas skaudulys: „Eilės pas gydytojus – specialistus ar šeimos gydytojus – taip ir nesutrumpėjo. Kai kuriais atvejais žmonės skundžiasi, kad net ir pailgėjo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo dar didžiuojasi A. Veryga – tai vaikų ir pacientų maitinimo pokyčiais. Tiesa, prasidėjo tai gan kuriozišku užmoju – darželiuose ir mokyklose sviestą keisti margarinu. Kilus pasipiktinimui ministras atsiprašė, kad planas nebuvo gerai išdiskutuotas, ir nurodymą atsiėmė. O į darželių ir mokyklų valgyklas permainos tikrai atėjo: vaikai ugdymo įstaigose nebegali nusipirkti ne tik nesveikų bulvių traškučių, kokakolos, bet ir ledų ar bandelių su šokoladu. Bandyta keisti ir ligoninių maistą, tiesa, jų vadovai turi daugiau laisvės ir dalyje gydymo įstaigų gražūs receptai gražiais patiekalais taip ir nevirto.

Dar A. Veryga didžiuojasi tuo, kad kilo medikų ir slaugytojų algos. Pernai – maždaug penktadaliu. Nuo rugsėjo darbo užmokestis didės dar 15 procentų, o kitų metų antroje pusėje gydytojų vidutinė alga „į rankas“ turėtų priartėti prie dviejų tūkstančių eurų, o slaugytojų – perkopti tūkstantį.

REKLAMA

„Atlyginimai auga realiai. Viena iš greičiausiai augančių atlyginimų sričių – gydytojams", – šnekėjo A. Veryga.

„Jeigu mes palygintume su privačiu sektorium, tai medikų atlyginimai kilo ne ką daugiau", – tęsė M. Marcinkevičius.

Dėl vieno gero A. Verygos darbo sutaria visos pusės. Tai – įteisintas žalos be kaltės modelis, kai pacientai galės paprasčiau prisiteisti kompensaciją už nugydymą. Draudikai nebesiurbia milijonų iš ligoninių pacientams išmokėdami dešimt kartų mažesnius trupinius.

„Teigiamas poslinkis pačiam pacientui, kad jam nebereikės kreiptis į teismą, bus žymiai greitesnė procedūra, nereikės įrodinėt, kaltinti paties gydytojo", – sakė pacientų atstovė.

REKLAMA

Tačiau A. Verygos gerų ir nepasisekusių darbų svarstyklės, tiek opozicijos, tiek analitikų nuomone, svyra į jam nepalankią pusę.

„Matėme nekokybiškai valdomą tymų epidemiją, kai nesugebėjo aiškiai pasmerkti priešskiepinę kultūrą, kuri Lietuvoje labai stipri. Nepakankamas dėmesys paliatyviai slaugai, psichikos sveikatai ir savižudybių prevencijai", – savo mintimis dalinosi ir konservatorius Mykolas Majauskas.

„Turime tokią situaciją, kai, daugelis iš mūsų, suaugę, esame traktuojami kaip vaikai. Esminių problemų nemanyčiau, kad sprendžiame. Tik klausimas, ar nesusikuriame didesnių – šešėlio didėjimas ar net nepalankios sąlygos smulkiems prekybininkams", – klausimus kėlė rinkos analitikė Edita Maslauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats A. Veryga vienintele savo klaida vadina taip ir neįvykusią ligoninių reformą. Pertvarką, kurios vienas svarbiausių punktų buvo rajoninių ligoninių jungimas, prieš metus vetavo tuometė prezidentė, o pats ministras rankas galutinai nuleido prieš mėnesį: reformos nebus: „Manau, kad čia buvo tam tikrų klaidų padaryta. Čia stambiausios jos yra, dėl to neturim sprendimo. Bet kažkam ateity tuos sprendimus vis tiek reikės priimt.“

Panašu, kad A. Verygos darbu ne itin patenkintas ir naujasis prezidentas Gitanas Nausėda. Neoficialiomis žiniomis, jis nori, kad, tvirtinant naują Skvernelio Vyriausybę, A. Verygos joje neliktų, tačiau už ministrą mūru stoja Ramūnas Karbauskis. Pats A. Veryga tikina su Nausėda asmeniškai nebendravęs ir jokių žinių dėl savo politinio likimo dar negavęs.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų