REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Honkonge sekmadienį įvyko dar viena didžiulė antivyriausybinė demonstracija, nesant jokių aiškių ženklų, kad miestą apėmę neramumai galėtų greitu laiku baigtis. Po jos kaukėti protestuotojai kiaušiniais apmėtė Kinijos centrinės valdžios biurą Honkonge.

Honkonge sekmadienį įvyko dar viena didžiulė antivyriausybinė demonstracija, nesant jokių aiškių ženklų, kad miestą apėmę neramumai galėtų greitu laiku baigtis. Po jos kaukėti protestuotojai kiaušiniais apmėtė Kinijos centrinės valdžios biurą Honkonge.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Honkonge ne vienus metus kaupėsi pyktis dėl Pekino valdymo, o dabar daugiau kaip mėnesį miestą yra apėmusi didžiausia pastarųjų metų krizė, kai vyksta didžiulės demonstracijos ir pavieniai smurtiniai susirėmimai tarp policijos ir protestuotojų grupelių.

REKLAMA

Pradinius protestus išprovokavo dabar jau sustabdytas įstatymo projektas, kuris leistų išduoti įtariamuosius Kinijos pagrindinės teritorijos dalies teismams. Šis teisės aktas daugelio laikomas pavojumi Honkongo laisvėms, kurios 1997 metais buvo pusamžiui suteiktos buvusiai Didžiosios Britanijos kolonijai, kai ši buvo grąžinta Kinijai.

Tačiau vėliau protestai virto platesniu judėjimu už demokratines reformas, visuotinius balsavimus ir laisves šioje pusiau autonominėje teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Policija prieš protestuotojus naudojo ašarines dujas ir gumines kulkas, o protestuotojai buvo įsiveržę į miesto parlamentą. Pastarųjų savaičių protestai yra rimčiausias iššūkis Pekino valdymui nuo 1997-ųjų, kai Honkongas buvo sugrąžintas Kinijai.

Masiniai protestai Honkonge vyksta jau septintą savaitgalį iš eilės.

35 metų Anita Poon (Anita Pun) sakė, kad pirmą kartą ateiti į demonstraciją nusprendė po anksčiau šią savaitę įvykusio senjorų mitingo.

„Kai išeina net senelės, kaip galime tiesiog stebėti tai per televiziją? – naujienų agentūrai AFP sakė ji. – Vyriausybė neatsakė į žmonių balsus, štai kodėl tai tęsiasi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 2 000 pagyvenusių žmonių, įskaitant vieną populiarią aktorę, per trečiadienį vykusias eitynes išreiškė paramą demonstracijose dalyvaujantiems jaunuoliams.

Saugumo priemonės

Paprastai iki šiol eitynės praeidavo taikiai, tačiau po kai kurių kilo susirėmimų tarp policijos ir mažesnių radikalesnių protestuotojų grupių, kurios mano, kad daugelį metų rengtomis taikiomis demonstracijomis mažai kas pasiekta.

Miesto centre buvo sustiprintas saugumas: prieš eitynes pašalintos metalinės tvoros, kurias protestuotojai dažnai panaudoja barikadoms statyti, aplink policijos būstinę buvo pristatyta didelių vandens pripildytų barjerų.

REKLAMA

Po demonstracijos, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, protestuotojai okupavo svarbią gatvę šalia miesto parlamento, didelė minia susirinko prie policijos būstinės, kuri anksčiau buvo dukart blokuota.

Policija nurodė protestuotojams judėti trumpesniu maršrutu nei įprastai, tačiau nurodytos finišo linijos buvo vargiai laikomasi, ir minia žmonių atėjo prie Ryšių biuro – centrinei Kinijos valdžiai atstovaujančio departamento.

„Esame čia, kad pareikštume, jog Pekinas pažeidžia mūsų savivaldos teises ir teismines procedūras“, – agentūrai AFP sakė vienas devyniolikmetis protestuotojas, prisistatęs Tony vardu.

REKLAMA

Kitas juodą kaukę mūvintis ir dviratininko šalmą užsidėjęs protestuotojas per garsiakalbį perskaitė reikalavimų sąrašą.

„Nėra jokių smurtingų protestuotojų ar riaušininkų, tik tironija. Mes ginsime savo gimtinę bet kokiomis priemonėmis. Raginame valdžią nustoti vesti Honkongą destrukcijos link“, – pareiškė jis.

Riaušių policijos pareigūnų toje vietoje yra mažai, atmosfera buvo rami, nors policija sakė uždariusi savo būstinės skubaus reagavimo skyrių. Tačiau protestuotojai mano, kad riaušių policija netruks sureaguoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelėms minioms iki šiol nepavykdavo įtikinti nerinktų miesto vadovų ir Pekino keisti savo poziciją dėl miesto ateities.

Pagal 1997 metų Honkongo perdavimo Kinijai susitarimą, Kinija pažadėjo ir toliau leisti Honkongui išlaikyti visas laisves, įskaitant nepriklausomą teismų sistemą ir žodžio laisvę. Tačiau daug tokių laisvių jau buvo apribota; pagrindinėje Kinijos dalyje laikoma disidentų knygų pardavėjų, buvo nušalinta garsių politikų ir įkalinta protestų lyderių.

Kinijos valdžia taip pat atmeta raginimus leisti žmonėms tiesiogiai rinkti miesto vadovą.

Protestuotojai žada ir toliau tęsti protestus, kol nebus patenkinti jų pagrindiniai reikalavimai, tarp jų miesto vadovės Carrie Lam (Keri Lam) atsistatydinimas, tyrimas dėl policijos veiksmų, amnestija ir galutinis minėto įstatymo panaikinimas.

Įtampa Honkonge dar labiau padidėjo po to, kai policija šeštadienį pranešė aptikusi namudinę laboratoriją, kurioje buvo gaminami galingi sprogmenys. Pareigūnai sulaikė 27 vyrą ir aptiko medžiagos, susijusios su kova už nepriklausomybę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų