REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį ukrainiečiai renka naują šalies parlamentą, prezidentu tapusiam komikui Volodymyrui Zelenskiui siekiant į valdžią atvesti politikos naujokų ir konsoliduoti savo galią.

Sekmadienį ukrainiečiai renka naują šalies parlamentą, prezidentu tapusiam komikui Volodymyrui Zelenskiui siekiant į valdžią atvesti politikos naujokų ir konsoliduoti savo galią.

REKLAMA

Prognozuojama, kad visai neseniai įkurta prezidento partija gaus daugumą balsų šiuose rinkimuose, kurie, kaip manoma, pradės naują erą šalyje, kur iki šiol dominavo dar Sovietų Sąjungoje užaugę politikai.

Už partiją „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“), pavadintą taip pat, kaip ir komedinis serialas, kuriame buvęs komikas V. Zelenskis suvaidino prezidentą, žada balsuoti 44–52 proc. ukrainiečių, rodo įvairios šią savaitę atliktos rinkėjų apklausos, nors prezidento partija iki prasidedant prezidento rinkimų kampanijai praktiškai neegzistavo. Ši politinė jėga žada susidoroti su „korupcija, plėšikavimu, kyšininkavimu ir veidmainiais“.

Manoma, kad V. Zelenskio iškilimas yra Ukrainos politinio elito atmetimas dėl jo nesugebėjimo pagerinti pragyvenimo standartų, išnaikinti korupcijos ir nutraukti konflikto su Rusijos remiamais separatistais, kuris tęsiasi nuo 2014 metų, kuomet per visuomenės sukilimą buvo nuverstas prorusiškas prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos prezidentas galia dalijasi su parlamentu, kuris nominuoja premjerą ir formuoja vyriausybę.

Prieš rinkimus kalbėjęs V. Zelenskis žadėjo „technokratinę vyriausybę“. „Mano tikslas yra paversti Ukrainą viena sparčiausiai augančių ir besivystančių Europos ekonomikų“, nufilmuotame kreipimesi sakė jis.

REKLAMA

Tačiau manoma, kad prezidento partijai gali pritrūkti balsų iki absoliučios daugumos, todėl teks formuoti koaliciją.

Manoma, kad šie rinkimai gerokai pakeis Ukrainos parlamento sudėtį: analitikai sako, kad nuo 50 iki 70 proc. naujo parlamento narių bus išrinkta pirmą kartą.

Iš penkių apklausose pirmaujančių partijų dvi yra naujai sukurtos: tai V. Zelenskio partija ir roko žvaigždės Sviatoslavo Vakarčuko įkurta partija „Balsas“ („Holos“). Šios dvi partijos, kuriose yra gausu politikos naujokų, net neleido anksčiau parlamento nariais buvusiems asmenimis patekti į savo kandidatų sąrašus.

REKLAMA
REKLAMA

Šių partijų kandidatų sąrašuose yra gausu verslininkų, sportininkų ir aktyvistų, kurių vidutinis amžius yra 37 metai.

41 metų V. Zelenskis, balandį šokiravęs Ukrainą tuo, kad tapo jauniausiu šalies lyderiu nuo Sovietų Sąjungos laikų, taip pat kvietė eilinius ukrainiečius jungtis prie jo partijos.

„Daugybė iššūkių“

Paskutinę rinkimų kampanijos dieną S. Vakarčukas ir jo populiari grupė „Okean Elzy“ Kijeve surengė nemokamą koncertą, kurį stebėjo daugiausia jauni žmonės.

„Mes suprantame, kad bus sunku. Mes suprantame, kad bus daugybė iššūkių. Esame pasirengę“, – žurnalistams sakė S. Vakarčukas.

Šios partijos atstovų taip pat gali patekti į parlamentą, nes apklausos „Balsui“ žada nuo 4 iki 7 proc. rinkėjų palaikymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu antrą vietą visuomenės apklausose užėmė prorusiškas aljansas „Opozicijos platforma – Už gyvybę“; už jį balsuoti žadėjo iki 13 proc. rinkėjų. Partijos pagrindinis kandidatas Viktoras Medvedčukas, skelbiantis, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra jo dukters krikštatėvis, kaip manoma, po ilgos pertraukos sugrįš į parlamentą.

Buvusio prezidento Petro Porošenkos partija „Europietiškas solidarumas“ ir buvusios premjerės Julijos Tymošenko „Tėvynė“ atitinkamai turėtų surinkti iki 8 ir 9 proc. balsų.

Visos apklausos susijusios tik su puse mandatų 450 vietų parlamente: 225 deputatai bus išrinkti pagal proporcinio atstovavimo sistemą. Dar 199 vietos bus išdalytos pagal daugumos atstovavimo rinkimų sistemą.

REKLAMA

Likusios 26 vietos Aukščiausiojoje Radoje liks tuščios, nes jos yra skirtos Kijevo nekontroliuojamų teritorijų atstovams iš Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų valdomos Rytų Ukrainos.

Parlamento rinkimai Ukrainoje turėjo vykti spalį, tačiau prisaikdintas prezidentu V. Zelenskis paskelbė pirmalaikius rinkimus.

Balsavimas Ukrainoje prasidėjo 8 val. vietos ir Lietuvos laiku ir vyks 12 valandų.

Balsavusiųjų apklausų rezultatai bus paskelbti po rinkimų apylinkių darbo pabaigos 20 valandą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų