REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano sulaikytame su Britanijos vėliava plaukiojančiame tanklaivyje yra vienas Latvijos pilietis, šeštadienį pranešė Ryga.

Irano sulaikytame su Britanijos vėliava plaukiojančiame tanklaivyje yra vienas Latvijos pilietis, šeštadienį pranešė Ryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Latvijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad penktadienį Hormūzo sąsiauryje iraniečių sustabdyto laivo „Stena Impero“, priklausančio Švedijoje įsikūrusiai bendrovei, vienas iš narių yra Latvijos pilietis.

REKLAMA

Latvijos jūrų administracijos atstovė Sarma Kočanė sakė, kad tas jūrininkas yra laivo kapitono vyresnysis padėjėjas, gimęs 1978 metais.

Iranas šeštadienį pareiškė, kad „Stena Impero“ buvo sulaikytas, kai „susidūrė su žvejybos laivu“ ir nereagavo į žvejų raginimus su juo susisiekti. Sulaikytas tanklaivis buvo nuplukdytas prie Bandare Abaso uosto ir ten nuleido inkarą.

„Šis tanklaivis turi 23 įgulos narius, ir jie visi yra tame laive“, naujienų agentūrai „Fars“ anksčiau šeštadienį sakė Hormozgano provincijos uostų ir jūrų laivybos organizacijos generalinis direktorius Allahas-Moradas Afifipooras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „Stena Impero“ 18 įgulos narių, įskaitant kapitoną, yra Indijos piliečiai, o kiti – Filipinų, Latvijos ir Rusijos piliečiai.

Ryga nurodė darantis viską, kas įmanoma, kad sulaikytame laive esantis latvis būtų paleistas. Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius susisiekė su Europos Sąjungos diplomatijos vadove Federica Mogherini ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi Jeremy Huntu (Džeremiu Hantu), kad susitartų dėl Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) glaudaus koordinavimo ir palaikymo siekiant išvaduoti latvių jūrininką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Latvija taip pat paragino Iraną nedelsiant paleisti jos pilietį ir visą sulaikyto laivo įgulą.

S. Kočanė sakė, kad laivų įgulų verbavimo bendrovė „Ultramarine“ palaiko ryšį su sulaikytame tanklaivyje esančio latvių jūrininko šeima ir Užsienio reikalų ministerija.

E. Rinkevičius sakė, kad sprendžiant šią padėtį buvo įtraukti ES ir Britanijos pareigūnai bei Latvijos diplomatų korpusas. Pasak ministro, komunikacija šiuo klausimu vyko visą praeitą naktį.

Kol kas neturima informacijos apie sulaikyto laivo įgulos būklę, pridūrė jis.

Pasak E. Rinkevičiaus, „Stena Impero“ sulaikymas yra Irano atsakas į anksčiau šį mėnesį įvykusį incidentą, kai Gibraltas, kuris yra Britanijos valda, sulaikė vieną iraniečių tanklaivį – įtarus, kad juo mėginama nuplukdyti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

REKLAMA

Švedijos kompanija, kuriai priklauso minimas tanklaivis, nurodė, kad laivas plaukė per Hormūzo sąsiaurį ir buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti maži laivai ir sraigtasparnis“ be atpažinimo ženklų.

Irano tarnybos iš pradžių pranešė, kad laivas buvo sulaikytas, nes „nesilaikė tarptautinių jūrų laivybos taisyklių“. Jis buvo nuplukdytas prie šiitiškos respublikos krantų, o dabar vietos tarnybos ruošiasi „atlikti teisines procedūras ir būtinus patikrinimus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų