REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuostabus jausmas ragauti savo užsiaugintų salotų, o dabar – pats laikas pasisėti jų šiltnamyje. Norite salotų turėti kuo ilgiau, bet pasėti jas galite tik per vieną kartą?

Nuostabus jausmas ragauti savo užsiaugintų salotų, o dabar – pats laikas pasisėti jų šiltnamyje. Norite salotų turėti kuo ilgiau, bet pasėti jas galite tik per vieną kartą?

REKLAMA

Jei nesugudrausite, gausite didelį salotų derlių vienu metu. Dažnai taip atsitinka, kad dalį dar įmanoma suvalgyti, o dalis perauga ir tenka išmesti. Kad taip neatsitiktų jums, štai keletas gudrybių, kaip prailginti derliaus laiką. Kaip sėti salotas ir kaip auginti, kad derliaus gautumėt ilgiau:

PASIRINKITE SKIRTINGAS SALOTŲ VEISLES

Skirtingų veislių salotos užauga per nevienodą laiko tarpą. Vegetacijos laikotarpis būna nurodytas ant pakuotės. Pavyzdžiui, lapinės salotos ‚Grand Rapids‘ jau nuo 35 dienos galima skanauti, ‚Lollo bionda‘ užauga per 50-55 dienas, o štai ‚Rekord‘ užauga per 60-70 dienų.

Paprastai rekomenduojama sėti salotas kas savaitę ar dvi, tokiu būdu turėti nuolat naują skanių salotų derlių. Tačiau kas dabar turi laiko kas savaitę sėti vėl ir vėl?

REKLAMA
REKLAMA

Sėkite vienu metu skirtingas veisles, atsižvelgdami į vegetacijos laikotarpį, ir turėsite šviežių skanių salotų žymiai ilgiau.

DALĮ RETINKITE, O DALĮ PIKUOKITE

Dar vienas būdas prailginti salotų derliaus laiką – pikuoti daigus. Kai daigai pikuojami, jų vegetacija šiek tiek pristabdoma, kol daigai adaptuojasi naujoje vietoje. Todėl salotas galite pasėti vienu metu, vėliau dalį išdygusių išpikuoti, o kitos dalies nepikuoti, jas praretinti ir taip duoti vietos.

REKLAMA

Salotos, kurių tarpai bus retinami, nesustabdys savo augimo, todėl derlių gausite anksčiau. O salotos, kurios bus pikuojamos, derlių duos vėliau. Atkreipkite dėmesį, kad šiame video reportaže dalį salotų planuoju retinti, o dalį – pikuoti.

Tad tą pačią salotų veislę galite pasėti per vieną dieną, o derlių gauti skirtingu metu.

JEI RETINSITE, SĖKITE NE PER TANKIAI

Salotas, kurias retinsite, iškart sėkite ne per tankiai. Jei salotos turės pakankamai erdvės, galėsite retinant išrauti ne mažyčius daigelius, o jau paaugusias salotas. Būtent šios jaunutės išretintos salotos bus pirmasis derlius, kurį nuimsite ir valgysite.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi net iš vienos veislės salotų galite derlių imti ilgiau, jei dalį retinsite (valgysite pirmąsias išretintas salotas ir vėliau antrąsias pilnai užaugusias), o kitą dalį pikuosite (jas valgysite paskiausiai).

AUGINKITE ATŽELIANČIAS SALOTAS

Salotų derlių prailginsite dar labiau, jei pasirinksite tokias, kurios atželia. Pavyzdžiui, ‚Red Salad Bowl‘ ar Lollo Bionda‘. Nors kitas salotas galima skinti po vieną kitą lapelį arba dar geriau tiesiog išrauti visą augalą, šias verčiau nupjauti, kadangi iš apatinės dalies jos atžels ir vėl.

Natūralu, kad ne per vieną dieną visą derlių nupjausite, o tai darysite kas keletą dienų, dar vienas derlius jums atžels skirtingu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad tai yra dar vienas puikus būdas pasėti salotas vienu kartu, bet derlių gauti ilgą laiką.

DAR VIENAS PATARIMAS

Jis nesusijęs su tuo, kad derlių gautumėt anksčiau ar vėliau, tai susiję su tuo, kad derlių gautumėte apskritai.

Taigi mano patarimas – nelaistykite salotų iš viršaus, laistykite jas iš šono, laistykite žemę šalia. jei vandens pateks į salotų gūžės vidurį, prie kotelio, salotos gali pradėti pūti. kam jums papildomas vargas ir rizika? Dėl visa ko laistykite šalia, o ne per viršų.

Šaltinis: Geltonas karutis

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų