REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos verslininkas Igoris Udovickis, į kurį prieš trejus metus buvo šauta daugiabučio namo laiptinėje, iš kaltųjų prašo priteisti 10 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį civilinį neturtinės žalos ieškinį verslininkas pateikė Apeliaciniam teismui, nagrinėjančiam pasikėsinimo jį nužudyti bylą.

REKLAMA

Šioje baudžiamojoje byloje kalėti yra nuteisti 4 jauni klaipėdiečiai. Nuosprendį skelbęs Klaipėdos apygardos teismas iš jų priteisė 80 tūkstančių litų.

Verslininkas mano, kad pasikėsinimu, dėl kurio jis neteko vieno inksto, jam padaryta kur kas didesnė - 10 milijonų litų - žala. Priteisti tokią sumą nukentėjusysis prašė ir Klaipėdos apygardos teismo. Reikalavimo nepatenkinus, nukentėjusysis su skundu kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros prokuroras Linas Belevičius teismo prašė vadovautis jau turimu precedentu, nudegintų dvynukų Zdanių byla, kurioje kiekvienam iš vaikų buvo priteista po 200 tūkstančių litų, ir nukentėjusiam priteisti 200 tūkstančių litų.

I.Udovickio ir trijų nuteistųjų skundus teismas ketvirtadienį išnagrinėjo ir sprendimą skelbs vasario pradžioje.

Bendrovės "Ferteksos transportas" vadovą, vieną iš Birių krovinių terminalo akcininkų I.Udovickį buvo mėginta nužudyti 2003-ųjų gegužę.

Samdomo žudiko kulka uostamiesčio verslininką pakirto Klaipėdoje, prie jo namų. Vyras buvo peršautas, tačiau liko gyvas, nes po pirmojo šūvio užsikirto ginklas, o medikai laiku suteikė kvalifikuotą pagalbą. Vėliau netoli įvykio vietos esančiame konteineryje buvo rastas pistoletas "Makarov" su savadarbiu duslintuvu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai tyrė kelias šio nusikaltimo versijas, tačiau realiausia laikyta ta, kad į klaipėdietį pasikėsinta dėl verslo nesutarimų uoste. I.Udovickiui priklausė 50 proc. Birių krovinių terminalo akcijų, likusias akcijas valdė Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija, vadovaujama Antano Boso.

Televizijos TV3 žinios skelbė, jog įtariamieji paliudijo, kad I.Udovickio žmogžudystę užsakė dabartinis Darbo partijos vicepirmininkas.

Parlamentaras televiziją patikino, kad jo su I.Udovickiu nesiejo jokie reikalai. Tačiau politikas pripažino, kad jo verslo partneriai nuolat konfliktavo su nukentėjusiuoju.

REKLAMA

Vėliau vienas nuteistųjų pasikėsinimu į Klaipėdos verslininką Dainius Jankus pakeitė parodymus ir pareiškė, esą apkalbėti Seimo narį užsakius žmogžudystę jį grasinimais privertę Klaipėdos policijos pareigūnai.

Esą policininkai grasinę, kad D.Jankus bus uždarytas į areštinės kamerą, kurios gyventojai iš žiniasklaidos žinojo, jog jis buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos agentas, ir ten bus su juo susidorota.

Žiniasklaidai įvardijus A.Boso, kaip galimo pasikėsinimo užsakovo, pavardę, kilo skandalas, Seimui pasiaiškinti buvo pakviestas tuometinis šalies generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, kuris nei paneigė, nei patvirtino įtarimų A.Bosui. A.Bosas įtarimus atmetė.

REKLAMA

D.Jankus dirbo sargu Seimo nariui priklausančiame elnyne.

Nužudymą parengusiam šiam 26 metų vyrui pirmosios instancijos teismas skyrė 14 metų laisvės atėmimo ir 14 tūkstančių litų turto konfiskavimo bausmę.

Į verslininką šovęs 37 metų Igoris Pancernas nuteistas kalėti 12 su puse metų, jam skirta 5 tūkstančių litų turto konfiskavimo bausmė.

28 metų Aleksandrui Minakovui skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vienintelis nuosprendžio neginčijęs 26 metų Igoris Belogubovas buvo nuteistas kalėti 6 metus, jam taip pat skirta 1 tūkstančio litų turto konfiskavimo bausmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai rugpjūčio 4 dieną paskelbtą Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį apskundė I.Udovickis, D.Jankus, I.Pancernas ir A.Minakovas.

Apeliacinio teismo posėdyje ketvirtadienį nukentėjusysis I.Udovickis nedalyvavo, jam atstovavęs advokatas prie bylos paprašė prijungti nukentėjusiojo socialinio draudimo pažymėjimą, kuriame matyti, jog iki pasikėsinimo jis užėmė aukštas pareigas, dirbo generaliniu direktoriumi, o po to, kai buvo baigtas gydymas, jis buvo perkeltas į patarėjus konsultantus, t.y. žemesnes pareigas.

Be to, po sužalojimo negali gyventi pilnaverčio gyvenimo - turėjo atsisakyti mėgstamų sporto šakų, kelionių, jaučia skausmą, greitai pavargsta, jaučia baimę dėl galimo persekiojimo, todėl savo ir šeimos saugumo labui priversta samdytis apsaugą.

REKLAMA

Advokatas teigė, jog pirmosios instancijos teismas neteisingai priteisė tik 80 tūkstančių litų neturtinės žalos ir savo sprendimą grindė sunkia turtine nuteistųjų padėtimi.

Apeliaciniame skunde ir teismo posėdyje D.Jankus teigė, jog su nusikaltimu neturi nieko bendra ir prašė jį išteisinti. A.Minakovas posėdyje taip pat prašėsi išteisinamas.

I.Pancernas Apeliacinio teismo prašė sušvelninti jam paskirtą bausmę. Jis teigė, jog įvykdė nusikaltimą dėl labai sunkios materialinės padėties.

Vienintelis I.Belogubovas pripažino, kad jis nusipelnė bausmės. Tačiau jis, kaip ir kiti nuteistieji, nesutiko, kad I.Udovickiui būtų priteista 10 milijonų litų neturtinė žala.

REKLAMA

"Absurdas, nesąmonė", - apie nukentėjusiojo reikalavimą kalbėjo nuteistieji.

Prokuroras L.Belevičius teigė, kad Klaipėdos apygardos teismas neįvertino visų I.Pancerno atsakomybę lengvinančių aplinkybių, į tai, kad jis padėjo išaiškinti nusikaltimą, anksčiau už I.Belogubovą davė parodymus, ir skyrė per griežtą bausmę.

Valstybės kaltintojas prašė sušvelninti šiam nuteistajam vietoj laisvės atėmimo 12 su puse metų skirti jam 8 metų laisvės atėmimą.

Iš ko D.Jankus gavo prašymą už 40 tūkstančių litų surasti asmenį nužudyti Klaipėdos verslininką, pareigūnams nustatyti nepavyko ir nužudymo užsakovas į teisiamųjų suolą nesėdo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I.Pancernas į verslininką šovė iš pistoleto su savadarbiu duslintuvu, kurį sudarė plastikinis butelis, o pats "Makarovo" markės pistoletas buvo apvyniotas lipnia juosta. Vieną kartą iššovus, ginklas užsikirto ir šitaip sukonstruotu pistoletu antrą kartą iššauti žudikas nebegalėjo.

I.Pancernas aiškino, kad tarnaudamas armijoje buvo geras šaulys, ir jeigu būtų norėjęs, būtų nušovęs verslininką. Be to, nusikalto dėl sunkios materialinės padėties.

Tačiau tokius nuteistojo aiškinimus prokuroras atmetė, sakydamas, kad antras šūvis jau buvo nebegalimas, be to, jis buvo gavęs avansu pinigų už I.Udovickio nužudymą ir jau buvo spėjęs išleisti, todėl atsirado skola jis ėmė padaryti tai, už ką jam buvo sumokėta. Būdamas jaunas ir sveikas vyras jis darbo neieškojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų