REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
G. Jankūnienė Lietuvoje įkūrė levandų ūkį, kuris pritraukia lankytojų iš visos Lietuvos (nuotr. facebook.com)

Ornamentais padabintos vintažinės baltos kėdės, plevėsuojančios lengvutėlės baltos užuolaidos ir romantika dvelkiantis vakaras violetiniame levandų lauke. Nors tai galėtų pasirodyti kaip efektingas filmo epizodas, tokį vaizdą galima rasti ne kur kitur, o Lietuvoje.

17

Ornamentais padabintos vintažinės baltos kėdės, plevėsuojančios lengvutėlės baltos užuolaidos ir romantika dvelkiantis vakaras violetiniame levandų lauke. Nors tai galėtų pasirodyti kaip efektingas filmo epizodas, tokį vaizdą galima rasti ne kur kitur, o Lietuvoje.

REKLAMA

Važiuodami Biržų rajono pietuose, visai netoli Vabalninko miestelio rasite įsikūrusį nedidelį Mockūnų kaimelį. Būtent čia yra gimusi ir vietinėje mokykloje bedirbanti Giedrė Jankūnienė.

Prieš keletą metų iš Provanso atsivežtą idėją moteris pavertė savo verslu ir čia įkūrė vietinį „Levandų ūkį“, kuris šiemet sulaukė itin didelio tautiečių dėmesio iš visos Lietuvos.

Provanso grožis už du eurus

Toks įkurtas levandų ūkis nėra vienintelis Lietuvoje. Šiuo metu ūkyje auga net 6 tūkstančiai subrendusių levandų, o taip pat ūkyje yra dar apie tris tūkstančius mažų levandų sodinukų.

REKLAMA
REKLAMA

Apsilankyti šiame ūkyje ir pasigrožėti levandomis gali visi norintys, tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais, apsilankymo kaina – du eurai.

Kaip pasakoja ūkio įkūrėja G. Jankūnienė, šiemet levandos pradėjo žydėti gana anksti, dar birželio viduryje. Pamatyti levandų žydėjimą dar bus galima visą savaitę, o antrasis jų žydėjimas prasidės rugpjūčio viduryje ir tęsis iki pat rugsėjo mėnesio. Tiesa, jis jau bus menkesnis, bet tikrai įspūdingas.

REKLAMA

Šiame ūkyje galima ne tik pasigrožėti levandomis, pajausti lietuvišką provanso romantiką, bet taip pat įsigyti ir čia gaminamos produkcijos iš levandų.

Siūlo ir pačių gamintus produktus

Kaip pasakoja G. Jankūnienė, ji drauge su savo mama ir seserimi jau seniau troško įkurti savo verslą. Puikiu įkvėpimu tam tapo kelionė į Prancūziją ir ten pamatyti levandų laukai.

„Grįžusios, pasisodinome levandų lauką. Kai jos pradėjo augti, pasidarė gaila palikti tokį gražų gėrį be naudos, todėl pradėjome iš jų kurti produkciją. Pirmiausia ją išbandėme pačios, siūlėme draugams, giminėms. O tuomet jau pradėjome siūlyti ir kitiems“, – šypteli pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris vardija, kad iš levandų galima sukurti tikrai plataus asortimento produkciją. Pagrindinis ūkio produktas – levandų hidrolatas, kuris naudojamas odos priežiūrai, kosmetikos gamybai.

Taip pat šeima kuria ir kvapus iš sausų džiovintų levandų, natūralaus augalinio vaško žvakes, arbatas, o naujausias jų kūrinys – medus su levandomis, kurio galima paragauti tik šiame ūkyje.

Paklausus, ar tokia produkcija iš levandų yra įperkama lietuviams ir jie noriai ją renkasi, levandų ūkio įkūrėja šypteli, jog jie stengiasi visada parinkti tinkamas kainas.

„Mes suprantame, kad nesame įsikūrę prie Vilniaus ir aplinkiniams žmonėms įpirkti brangią produkciją yra sudėtinga. Todėl stengiamės parinkti tokią kainą, kad ir paprasti žmonės galėtų pažinti šį gėrį“, – patikina G. Jankūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasakoja apie naudą ir auginimą

Įkūrusi levandų ūkį, G. Jankūnienė pastebėjo, kad čia atvažiuojantys turistai nori daugiau sužinoti apie levandas, jų auginimą ir naudą, todėl šiame ūkyje galima išgirsti ir edukacinę programą.

„Pamatėme, kad lankytojams yra reikalinga informacija, todėl nusprendėme, kad reikia žmones šviesti. Kadangi viską užsiauginame patys, todėl ir mūsų programa vadinasi „Nuo sėklos iki produkto“.

Pasakojame, kaip auginti, prižiūrėti levandas ir ką galima iš jų pasigaminti, kokia yra nauda. Taip pat kalbame ir apie kitus vaistinius augalus, kuriuos auginame ūkyje“, – sako G. Jankūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų