REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinų startuolis sukūrė neurotinklu paremtą programą, kuri yra skirta atpažinti pasimetusius šunis pagal nosies nuotrauką.

Kinų startuolis sukūrė neurotinklu paremtą programą, kuri yra skirta atpažinti pasimetusius šunis pagal nosies nuotrauką.

REKLAMA

Pasirodo, šių gyvūnų nosys yra unikalios kaip pirštų atspaudai – atpažinimo tikslumas siekia 95 proc.

Startuolis „Megvii“, kuris užsiima ir veidų atpažinimo technologijų tobulinimu kinų valdžiai, sukūrė šią paslaugą ir šunų augintojams. Norint atpažinti šunį, užtenka turėti jo snukio nuotrauką, rašoma „Abacus News“.

Šuns nuotrauką, kurioje aiškiai matosi jo nosis, užtenka įtraukti į duomenų bazę. Jeigu šuo pabėgs ar bus pavogtas, užteks įvesti aptikto augintinio nuotrauką į „Megvii“ sukurtą programą ir ji padės atpažinti – tas pats tai šuo ar ne.

Programėlės kūrėjai pažymėjo, kad šuns nosies „atspaudas“ yra panašaus unikalumo, kaip ir žmonių pirštų atspaudai. „Megvii“ tvirtina, kad jų paslauga veikia 95 proc. tikslumu. Ji jau padėjo 15 tūkst. šeimininkų sugrąžinti savo gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nėra pirmoji paslauga pasaulyje, leidžianti ieškoti gyvūnų, pasinaudojant veidų atpažinimo technologijomis. 2018-ųjų pabaigoje JAV vartotojai pradėjo naudotis „Finding Rover“ – paslauga, kuri leidžia aptikti jūsų dingusį šunį ar katę.

REKLAMA

Tačiau pačių „Megvii“ atstovų teigimu, jų programėlę Kinijoje galima naudoti ne tik dingusių gyvūnų paieškoms. Bendrovės ateities vizija – visuotinis gyvūnų registras ir priemonė reguliuoti jų šeimininkų elgesį.

Gyventojai gali būti priversti įtraukti šunis į tokį registrą ir tuomet valdžia galėtų identifikuoti savininkus, kurie neprižiūri savo gyvūnų. Už tokio pobūdžio pažeidimus ir dabar yra skiriamos baudos, tačiau juos dažnai būna sunku įrodyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų