REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
133
Iškilmingo priėmimo Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų vidiniame kieme svečiai (nuotr. Mariaus Strumilo)

Po Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos vis dar netyla šurmulys dėl vakarinio iškilmingo priėmimo ir to, kas buvo pakviestas, o kas – ne. Etiketo ir protokolo žinovas Arminas Lydeka tvirtina, kad Prezidento komanda orientavosi į savus rėmėjus, bet politologai įsitikinę, kad sudarant svečių sąrašą padaryta nemažai klaidų. 

133

Po Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos vis dar netyla šurmulys dėl vakarinio iškilmingo priėmimo ir to, kas buvo pakviestas, o kas – ne. Etiketo ir protokolo žinovas Arminas Lydeka tvirtina, kad Prezidento komanda orientavosi į savus rėmėjus, bet politologai įsitikinę, kad sudarant svečių sąrašą padaryta nemažai klaidų. 

REKLAMA

p> 

Matyti, kad į renginį susirinko įvairių sričių atstovai. Anksčiau skelbta, kad į priėmimą pakviesta apie 2 tūkst. žmonių, pakvietimus gavo 1200 visuomenės atstovų ir jų antrųjų pusių.

Pranešta, kad yra atrinkta 20 įvairių visuomenės grupių, kurių atstovai yra pakviesti į priėmimą. Pakviesta 280 menininkų iš kurių daugiau nei 100 yra nacionalinės premijos laureatai. Mokslininkų yra 120, sportininkų – 50, žurnalistų ir politologų – 100, gydytojų – 53, pareigūnų ir karininkų – 83, teisininkų – 15, dvasininkų – 40, politinių kalinių ir žuvusių už laisvę giminaičių – 80, jaunimo organizacijų atstovų, visuomenininkų, labdaros atstovų taip pat apie 80.

Politikų taip pat bus pakviesta apie 30, verslininkų atstovų bus apie 100, taip pat bus ir valstybei pavaldžių institucijų vadovai ir koordinatoriai, savanoriai, „influenceriai“, kurie padėjo rinkimų kampanijos metu. Tokių asmenų bus apie 40.

REKLAMA
REKLAMA

Fotografams pavyko užfiksuoti, kad į vakarinę puotą atvyko Vilniaus meras Remigijus Šimašius, istorikas Liudas Mažylis, politikas Ramūnas Karbauskis, politologas Tomas Janeliūnas, kūrybinės agentūros vadovas Saugirdas Vaitulionis, didžėjus Jonas Nainys su žmona Simona Naine, žurnalistė Jolanta Svirnelytė, redaktorė Kristina Aleknaitė-Simonavičienė, politologas Linas Kojala, VU profesorius Teodoras Medaiskis, Finansų ministras Vilius Šapoka, poetas Vladas Braziūnas.

REKLAMA

Taip pat laidų vedėjas Mindaugas Rainys, etiketo specialistas Giedrius Drukteinis, Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius, politikė Rimante Šalaševičiūtė, politologas Lauras Bielinis, žurnalistas Vladimiras Laučius, Česlovas Juršėnas, Gediminas Kirkilas, kino pavasario vadovė Vida Ramaškienė, rašytojas Sigitas Parulskis, Merūnas Vitulskis, Algirdas Butkevičius, operos dainininkas Edgaras Montvidas, verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus, Vaida Skaisgirė, Algirdas Kaušpėdas, kardinolas Audrys Juozas Bačkis, verslininkas Ilja Laursas, Vytaras Radzevičius, dirigentas Gintaras Rinkevičius, Jolanta Uspaskich, žurnalistė Nemira Pumprickaitė,  žurnalistė Indrė Makaraitytė ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Galerijoje galite pamatyti susirinkusių svečių stilių:

Pirmieji negavę kvietimų ėmė skųstis nepriklausomybės akto signatarai, kurie vėliau buvo pakviesti, kvietimų išsiuntimo laiku ir adresatais stebėjosi ir kiti visuomenės veikėjai. Tiesa, kvietimų negavo ir politikai bei užsienio šalių diplomatai, o tai – gana neįprasta, nes į visus prieš tai vykusius priėmimus jie buvo kviesti.

Užsienio šalių diplomatai dalyvavo dieniniuose inauguracijos renginiuose, bet pasipuošti iškilmingam priėmimui progos neturės. Tai, nėra itin didelis nusižengimas protokolui, bet paprastai užsienio šalių atstovai nėra paliekami už prezidentūros vartų, ypatingai jei jie nereziduoja Lietuvoje, o čia yra tik akredituoti ir į inauguraciją atvyksta iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai tikina, kad su užsienio diplomatais būtina bendrauti, kuo daugiau bendravimo vyksta, tuo geriau. Visgi, dramos, kad jų šį kartą prezidentūros kieme nebus – nėra.

Kilęs šurmulys nėra netikėtas

Protokolo žinovas Arminas Lydeka sako, kad yra keli inauguracijos aspektai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.

„Inauguracijos metu gali visai nebūti pobūvių, gali būti keli arba, kaip šiuo atveju, vienas. Toliau kyla klausimas, ką pakviesti: galima kviesti tik vieną socialinę grupę, tarkime politikus ir su jais prie taurės vyno aptarti Lietuvos ateities perspektyvas, arba priešingai – politikų nepakviesti, bet pakviesti kultūrininkus ir mokslininkus. Taigi, yra plačios galimybės. Gitano Nausėdos komanda nori apjungti kiek įmanoma platesnius visuomenės sluoksnius, pats pobūvis nėra toks mažas, bet nėra ir milžiniškas. Pabandyta išskirstyti, tad jei vienos grupės atstovai kviečiami dalyvauti viename renginyje, jie nekviečiami į kitą. Taigi, vieni dalyvaus Seimo rūmų iškilmėse, kur bus prisaikdintas prezidentas, kur sakys inauguracinę kalbą. Tai – esminis dienos renginys. Ten kviečiami visi ambasadoriai, tiek užsienio, tiek Lietuvos. Natūralu, kad šios grupės asmenys nepakviesti į priėmimą“, – kalbėjo A. Lydeka.

REKLAMA

Pasak jo, vakarinis pobūvis labiau orientuotas į „savus piliečius“, mokslininkus, menininkus, bet ne politikus, kurių beveik nekviesta. „Signatarai tapo privilegijuoti, juos kviečia ir į Seimą ir į vakarinį priėmimą“, – sakė protokolo žinovas.

Prezidentas Valdas Adamkus darė kelis pobūvius per pirmąją savo inauguraciją ir jis užsienio ambasadorius per abi savo inauguracijas į vakarinį priėmimą kvietė. „Tai garbinga ir suprantama“, – sakė A. Lydeka. Visgi, anot jo, iš gerų santykių pusės su užsienio šalių pasiuntiniais reikia bendrauti kuo dažniau ir aktyviau, tuomet santykiai geresni. „Visgi neįmanoma su visais, visur ir visada bendrauti“, – sakė A. Lydeka.

REKLAMA

Anot protokolo žinovo, kilęs šurmulys dėl inauguracijos pobūvio nėra netikėtas. „Dar prieš pradedant organizuoti inauguracinius renginius sakiau, kad visada atsiras kritikuojančių, nes kritikuoti lengviau nei kalbėti pozityviai ir kurti. Inauguracijos renginiai vyksta kartą per penkis metus, tai svarbūs ir matomi renginiai, todėl natūralu, kad visada bus norinčių pasireklamuoti, pasirodyti, kad jį pakvietė ir jį gerbia arba atvirkščiai – nepakvietė“, – kalbėjo A. Lydeka.

Anot jo, sudaryti svečių sąrašą nėra lengva, todėl jame gali pasitaikyti ir klaidų, kažkas gali būti užmirštas arba įtrauktas du kartus.

Neaiški šventės žinutė

Politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius sako, kad daugelis dalykų inauguracijoje buvo neapgalvoti ir nesuderinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pakvietimai išsiųsti per vėlai, kai kurie žmonės juos gavo, bet net nežino, kad gavo. Kitas dalykas: žmonių parinkimas, kvietimų į vakarinį priėmimą negavo ne tik užsienio ambasadoriai, bet ir daugelis Seimo narių, signatarų. Tai rodo didelį politinį nepatyrimą. Visi, kas bent kiek nusimano Lietuvos politikoje žino, kad signatarai yra pati jautriausia grupė Lietuvoje ir juos ignoruoti yra klaida“, – sakė politikos apžvalgininkas.

Pasak V. Valentinavičiaus, pagrindinis inauguracijos pranešimas liko neaiškus: „Pakviestieji „influenceriai“ rodo, kad tai – amerikietiško tipo banketas, kai kviečia kampanijos dalyvius ir rėmėjus.“

Jis įžvelgė daug chaoso inauguracinėje žinutėje, kam ji skirta, ką norima pasakyti, su kuo švęsti.

REKLAMA

„Tokiu atveju sunku vertinti ar ambasadorių nepakvietimas į iškilmingą pobūvį kažką reiškia ar ne. Normaliai į tokio pobūdžio renginius ambasadoriai yra kviečiami. Ne dėl tų pačių priežasčių, kaip signatarai, kurie išsyk pradeda skųstis ir aimanuoti, bet todėl, kad tai yra protokolo dalykai. Regis apie nepagalvota. Tikėkimės, kad tai pirmi blynai ir prezidento komanda iš to kažko išmoks. Keista tik, kad reikia mokytis tiek daug. Noras daryti kitaip ir savaip yra nepatyrimo pasekmė. Blogesnis variantas yra tiesiog sveiko proto stoka. Saugu būtų tiesiog pasižiūrėti, kokios yra tradicijos ir kažką saikingai keisti, įnešti savo akcentus, bet dabar noras daryti kitaip baigėsi nesėkme“, – svarstė politikos apžvalgininkas.

REKLAMA

Didelė šventė, kurioje neišvengta klaidų

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas sako, kad komunikacinės krizės prezidento komanda nepatiria, bet triukšmo tikrai yra daug.

„Prie to triukšmo prisideda socialinė medija, o ir patys organizatoriai pripažįsta, kad buvo padaryta klaidų. Visgi nemanau, kad tai reiktų vadinti krize, tokį renginį organizuojant bet kokiu atveju būtų visokių nuomonių. Mes neturėjome nieko panašaus ilgą laiką ir todėl dabar tam skiriama daug dėmesio. Tai organizacinės problemos, kurios kyla organizuojant bet kokį didesnį renginį“, – sakė A. Katauskas.

Jis tikino, kad tokios apimties ir paskirties renginys bet kokiu atveju būtų sulaukęs dėmesio, mes kalbėtume apie problemas, maistą, drabužius ir kitus dalykus. „Tai tradicinis triukšmas supantis svarbų renginį, o kad yra tam tikrų problemų, tai į jas reikėtų pasižiūrėti su šypsena“, – svarstė komunikacijos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų