REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė šiuo metu kovoja su itin klastinga liga, virusiniu meningitu. Tai feisbuko tinkle pranešė jos vyras neformalaus judėjimo „SuperTėvai“ įkūrėjas Simonas Urbonas.

Politikė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė šiuo metu kovoja su itin klastinga liga, virusiniu meningitu. Tai feisbuko tinkle pranešė jos vyras neformalaus judėjimo „SuperTėvai“ įkūrėjas Simonas Urbonas.

REKLAMA

Politikės vyras Simonas Urbonas apie savo žmonos Ievos būklę pranešė feisbuko paskyroje, išliedamas savo jausmus:

„Visada galvojau, kad liga mus pasitinka su sloga, gerklės perštėjimu ar temperatūra. Esu girdėjęs apie keistas ligas, bet kol tai nepaliečia pačio tavęs, jos ir lieka tik kažkur girdėtos.

Bet praeitą savaitę tokia nemaloni dama užėjo ir į mūsų namus. Be slogos, be temperatūros, tik su augančiu galvos skausmu.

Ievai jis augo greičiau, mano skausmas buvo pakeliamas, nors ir gėriau daug vaistų. Tiesa, jie nepadėjo, bet gėriau toliau. Po kelių dienų prie skausmo jau buvau pripratęs, tik vis sunkiau galėjau atsitūpti, nes va tai buvo išties nepakeliama.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonos skausmas augo ir užaugo iki greitosios pagalbos iškvietimo, kurie padarė savo darbą ir suleido vaistų. Viskas. Sako arba padės, arba ne. Nepadėjo ir ryte jau buvome ligoninėje, nes Ieva nebegalėjo nei stovėti, nei matyti, nei galvoti. Po daug tyrimų Ievą paguldė į stebėjimo palatą. Nors mano simptomai buvo panašūs, matydamas jos skausmą nejaučiau savojo.

REKLAMA

Viskam nurimus tyrimus pasidariau ir aš. Blogiausia, kad niekam niekas nebuvo aišku ir ta nežinomybė varė iš proto. O juk dar trys vaikai, kurie gyvena su mumis. O jei jiems taip? Ar jų nereikia apžiūrėti? Atsakymų dar nebuvo.

Po papildomų tyrimų sužinojau, kad mano ligos forma tik pradžios stadijoje ir 5 dienos su arkliui skirtais vaistais grąžins mane į pilnavertišką gyvenimą. Tiesa, man uždraudė keltis 5h ryto, tad iššūkį nukėliau į ateitį.

Ievutė namo nevažiavo, ji iškeliavo į kitą ligoninę stebėjimui, vaistų maratonui ir nežinomam laikui “atostogų". Atrodė viskas, mes dugne ir dabar tik atsistot ir vėl kilt į viršų, bet sulaukiau skambučio. Dukra pradeda karščiuoti, o tai išgirdus telefonu buvo toks smūgis, kad net nemoku apsakyti. Nutirpo ranka, atrodė viskas sustojo, kaltinau save dėl visko, atrodė mačiau keistas pabaigas ir meldžiau Dievo, kad tik jai nebūtų tai. Galva kaip mandarino skiltelės plyšo iš skausmo dėl visiško bejėgiškumo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai vyksta, o aš negaliu padėti.

Bet suėmiau save į rankas ir jau laikiau apkabinęs degantį savo vaiką. Galiausiai paaiškėjo, kad viskas nuo gerklės ir aš jums sakau, dar niekada taip nesidžiaugiau, kad vaikas peršalo gerklę. Atostogos namie su arbatytėmis ir viskas bus gerai. Bent tiek džiaugsmo. Žinojau, kad ateinantis laikas nebus lengvas be žmonos, bet aplinkui mane yra labai daug gerų žmonių, kurie visą šį laiką labai padeda. Ačiū Jums.

Pirmą kartą po baisaus ryto lankiau žmoną ligoninėje. Eidamas link palatos mačiau ligonius, kurie negali pajudėti, mačiau gulintį paliegusį vyrą, kuris dar prieš kelias savaites buvo stiprus lyg eržilas. Mačiau visiškai išsekusią moterį, kuri jau nebeturi motyvacijos kovoti su gyvenimo “dovanojamais” išbandymais. Ėjau ir galvojau, kaip tai nutinka ir kodėl. Mane aplankė daugybė egzistencinių klausimų, teiginių ir atsakymų. “Kas jiems?” - paklausiau daktarės apžiūrinėjančios mano žmoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jiems tas pats kas ir Jūsų žmonai, tik jūs pastebėjote tai laiku ir, šiaip, Jūsų žmona tikra kovotoja. Žinojot?

Manau, sakyti daugiau nieko ir nereikia. Mes galėjome nespėti, jei būtume tiesiog kentėję dar ilgiau. Mes galėjome nespėti, jei vaistai nuo skausmo būtų suveikę. Mes galėjome nespėti kaip nespėjo tas paliegęs vyras kitoje palatoje. Dar baisiau mes tiesiog galėjome nespėti atvykti į ligoninę.

Mes spėjome ir tai didžiausia Dievo dovana, nors tos kelios dienos praleistos kenčiant skausmą Ievai bus ilgesnio gydymosi pasekmė. Jau beveik savaitė ji ligoninėje kovoja su ligos likučiais, o mes kovojam namie su buitimi. Ievai sugrįžus šio “nuotykio" pasekmės dar daug savaičių lydės greta.

REKLAMA

Teks lankytis pas gydytojus, atlikinėti reabilitaciją, rinktis skiepus, nuolatos stebėti, judėti lėtai ir saugoti save. Vasara bus kitokia, bet žinant Ievutę, viskas turėtų susitvarkyti greičiau. Jei nesusitvarkys, ji sutvarkys. Juokas juokais, bet noriu visų paprašyti. Nuoširdžiai paprašyti. Neskubėkite, jauskite save, jauskite artimus, matykite save, klausykitės savo kūno, kartais sustokite ir pasitikrinkite sveikatą.

Prižiūrėkite save bent tiek, kiek prižiūrite savo dviratį, automobilį, rožių darželį ar paspirtuką. Kartais sutepkite save, kad važiuotumėte toliau ir niekada nelaukite, kol imsite ir sugesite tiesiog įsibėgėję greitkelyje.

REKLAMA

Mylėkime gyvenimą ir gal gyvenimas mus mylės atgal. Aišku, mylės. P. S. Ieva prašė perduoti, kad visiems atsakys kai tik čiučiut sustiprės.“, – rašė politikės vyras S. Urbonas.

Kas yra virusinis meningitas?

Meningitas – tai infekcinis nervų sistemos susirgimas, labiausiai pažeidžiantis minkštuosius smegenų dangalus ir sąlygojantis jų uždegimą bei smegenų skysčio infekcinius ir uždegiminius pakitimus. Galima rimta virusinio meningito komplikacija – encefalitas (galvos smegenų uždegimas).

Koks sukėlėjas?

Virusinį meningitą gali sukelti įvairūs virusai: pūslelinės (Herpes), erkinio encefalito, parotito, poliomielito, enterovirusai (ECHO, Koksackie) ir kiti. Virusinio meningito paplitimas, lyginat su bakterinio, yra daug didesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip užsikrečiama virusiniu meningitu?

Užsikrečiama nuo sergančio asmens su įkvepiamu oru, į kurį sukėlėjai patenka kosint, čiaudint arba per burną (su maistu, per neplautas rankas).

Kai kuriems sukėlėjams būdingas sezoniškumas, pvz., enterovirusų sukeltos ligos dažnesnės vasarą ir rudenį. Kokie yra simptomai?

Virusinio meningito simptomai ne tokie ryškūs kaip bakterinio, gali vyrauti galvos skausmas. Liga gali pasireikšti šiais simptomais: karščiavimu, galvos skausmu, bendru silpnumu, pykinimu, vėmimu, kaklo raumenų įtempimu, dirglumu. Nors virusinio meningito paplitimas gan nemažas, tačiau užregistruojamas atvejų skaičius nėra didelis dėl mažo į medikus besikreipiančių asmenų skaičiaus, kuomet sergama lengvomis ligos formomis.

REKLAMA

Koks gydymas?

Nors virusinio meningito simptomai ne tokie ryškūs, tačiau dėl galimų komplikacijų būtina nedelsiant kreiptis pagalbos į asmens sveikatos priežiūros įstaigą į šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kadangi virusinio ir bakterinio meningito sukėlėjai yra skirtingi, skiriamas gydymas taip pat skiriasi, todėl specifiniai priešvirusiniai vaistai gali būti skiriami tik kai kuriais atvejais. Skiriamas simptominis gydymas, be to, svarbus tinkamas visų infekcinių ligų, kurios gali sukelti meningitą, gydymas.

Kaip apsisaugoti nuo virusinio meningito?

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Rekomenduojama vakcinacija nuo ligų, nuo kurių yra skiepai: erkinio encefalito, parotito, poliomielito.

Parengė: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras Imunoprofilaktikos skyrius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų