REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už renginius, susijusius su naujojo šalies vadovo inauguracija, bus mokama iš Prezidento kanceliarijos lėšų arba mūsų visų sumokėtų mokesčių. Tačiau panašu, kad jums nevalia žinoti, kaip šie pinigai bus išleisti, kas kiek kainuos, o kas ir kokias paslaugas teiks nemokamai ar su viltimi, kad prezidentas skoloje neliks.

Už renginius, susijusius su naujojo šalies vadovo inauguracija, bus mokama iš Prezidento kanceliarijos lėšų arba mūsų visų sumokėtų mokesčių. Tačiau panašu, kad jums nevalia žinoti, kaip šie pinigai bus išleisti, kas kiek kainuos, o kas ir kokias paslaugas teiks nemokamai ar su viltimi, kad prezidentas skoloje neliks.

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė Prezidento kanceliarijai, kaip renginių organizatoriui, yra išdavusi leidimus organizuoti renginius liepos 12 d. penkiose vietose – Nepriklausomybės, V. Kudirkos, S. Daukanto, Katedros aikštėse ir Gedimino prospekte. Leidimai išduoti iki tos dienos 20–23:55 val.

Kaip jau skelbta, Gitano Nausėdos inauguracijos programoje ne tik apsilankymas prie J. Basanavičiaus paminklo, karių paradas ar mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat numatytas kelių valandų trukmės koncertas S. Daukanto aikštėje ir iškilmingas priėmimas Prezidentūros rūmų vidiniame kieme.

Masinio susibūrimo vietose kažkas privalo prižiūrėti tvarką ir saugumą, ten turi būti pastatyti laikini tualetai, ką jau kalbėti apie scenas ir visą techninę įrangą – ją kažkas turi išnuomoti, įrengti, prižiūrėti, po to išmontuoti, kažkas mokės už elektrą ir t. t.

REKLAMA

Šventiniame koncerte prie Prezidentūros per kelias valandas pasirodys atlikėjai. Kas ir kiek už pasirodymus mokės jiems (jeigu iš viso mokės)?

Į vakarinį priėmimą, kaip informavo prezidento atstovas Aistis Zabarauskas, išsiųsta 1 tūkst. kvietimų dviem asmenims. Vien kvietimų spausdinimas, ir siuntimas gali kainuoti per 1 tūkst. eurų, mat, kaip skelbia Lietuvos paštas, pigiausias siuntos siuntimas kainuoja 0,73 euro.

Numatyta vakarinio priėmimo trukmė – kelios valandos. Per jas svečiams veikiausia bus pasiūlyta maisto ir gėrimų, matyt, priėmimo erdvė bus bent minimaliai papuošta, o kažkas turės renginį vesti ir užtikrinti bent minimalų muzikinį foną.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek kainuos visa tai? Iš ko perkamos šios paslaugos?

Skelbia vieną sumą

Inauguracinės komisijos atstovai (be kita ko, ją sudaro ir kadenciją baigiančios prezidentės, ir būsimo vadovo komandų nariai), į kuriuos kreipėsi portalas tv3.lt, neatsakė į prašymą susipažinti su renginio sąmata, kuri tokiais atvejais paprastai sudaroma.

Apie būsimas inauguracijos renginių išlaidas A. Zabarauskas pateikė tokią informaciją:

„Preliminariai inauguracijos renginių išlaidos sudarys apie 60 tūkst. eurų. Jas sudaro techninis renginių aptarnavimas, maitinimas, įrangos nuoma, renginių apipavidalinimas.“

Vis dėlto jis nepatikslino, ar ši suma yra su 21 proc. pridėtinės vertės mokesčiu ar be jo, kokia dalis šių lėšų bus skirta šventiniam koncertui, o kokia prezidento priėmimui, kokiai įmonei (ar įmonėms) patikėta rengti šventinį koncertą ir priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Zabarauskas telefonu komentavo, kad visi komandos nariai šiuo metu labai užsiėmę ir detalesnę informaciją apie išlaidas pateiks po prezidento inauguracijos.

Tiesa jis pranešė, kad 2009 m. Dalios Grybauskaitės inauguracijos sąmata buvo 8202,56 euro, o 2014 m. – 7135,11 euro. Kaip žinoma, per dvi ankstesnes inauguracijas nebuvo rengiami šventiniai priėmimai.

Beje, kaip informavo LRT, G. Nausėdos inauguracijos transliacija visuomeniniam transliuotojui atsieis 25 tūkst. eurų.

Slapukauja ar gudrauja?

Viešųjų pirkimų taisyklės reikalauja, kad institucijos iš anksto skelbtų konkursus didelės vertės prekėms ar paslaugoms įsigyti, o tokia informacija turėtų būti viešai prieinama.

REKLAMA

Tačiau jokių duomenų apie pirkimus, susijusius su inauguracijos renginiais, neskelbia nei Prezidento kanceliarija, nei Viešųjų pirkimų tarnyba.

Tarnybos direktorė Diana Vilytė portalui tv3.lt patvirtino, kad tokio paslaugų pirkimo už 60 tūkst. eurų nėra.

„Viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje mes nematome, kad būtų organizuojamas pirkimas. Kaip žinia, iki 10 tūkst eurų vertės pirkimą perkančiosios organizacijos gali vykdyti ne per sistemą. Jeigu toks buvo pirkimas, mes jo kol kas nematome. Pamatysime tik metinėje ataskaitoje ir paviešintoje sutartyje. Jeigu pirkimo vertė viršija 10 tūkst. eurų, jį jau privalu skelbti. Bet tokio pirkimo nėra.

REKLAMA

Senos sutartys, kurios yra, kurias Prezidentūra yra pasirašiusi ir kurios yra viešos ir galbūt jomis pasinaudojo perkančioji organizacija, tai yra 2017 m. sutartys su „Pirmąja kava“ ir, nežinau, yra automobilių nuomos sutartis, jeigu tokio dalyko šiuo atveju reikia“, – paaiškino D. Vilytė.

Anot jos, jeigu inauguracijai naudojami viešieji finansai, tai jie turės būti kažkaip pagrįsti.

Negali pasakyti ir nežino

Viešajai įstaigai „Pirmoji kava“ vadovauja Jogaila Morkūnas. Žinomas pramogų pasaulio veikėjas patvirtino, kad jo atstovaujama įstaiga ne organizuoja, bet koordinuoja inauguracijos renginius. Vis dėlto jis negalėjo pasakyti, kokia jų sąmata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Oi žinokite, negaliu pasakyti, nes tiesiog negaliu pasakyti, nes tai yra konfidencialu, jeigu Prezidentūra nori, tegul sako, man negalima to sakyti. Ir, tiesą pasakius, dar nėra iki galo viskas patvirtinta, režisūriniai sprendimai kai kurie gali keistis. O nuoširdžiai pasakysiu, aš net nežinau. Yra projektų vadovė, kuri dirba tuo klausimu“, – komentavo J. Morkūnas.

Jo teigimu, yra sutartis ir jos pagrindu „Pirmoji kava“ koordinuoja dalykus – vieni kolegos partneriai atsakingi už maitinimą, kiti už – sceną, už režisūrinius sprendimus ar scenarijų.

Portalo tv3.lt kalbintas vienas renginių organizatorius, prašė neatskleisti jo vardo ir pavardės. Patirties organizuojant tiek valstybės institucijų, tiek privačius, didesnius ir mažesnius renginius turintis verslininkas sakė, kad nežinant daugiau detalių apie inauguraciją, sunku vertinti, ar viešai įvardyta 60 tūkst. eurų suma yra reali.

REKLAMA

Anot pašnekovo, daug kas priklausys, pvz., nuo to, kiek paslaugas teikiančios įmonės jų suteiks mažesne kaina ar savo sąskaita, ar koncerte pasirodysiantys atlikėjai prašys honoraro (už trumpus pasirodymus gali ir neprašyti), koks bus maitinimas ir gėrimai per priėmimą ir t. t.

Vis dėlto verslininko vertinimu, jeigu būtų apsiribojama, pvz., negausiais užkandžiais ir minimaliu kiekiu gėrimų, tai tilpti į 60 tūkst. eurų sąmatą gal ir būtų galima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų