REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu manote, kad žmonas reikia nešioti ant rankų, klystate. Vytautas Kirkliauskas (39) ir jo žmona Neringa Kirkliauskienė (32) įrodė, kad greičiausias, nors ir ne pats paprasčiausias, būdas nešti žmonai – ant pečių, kojomis į priekį. Šeštadienį ši pora antrą kartą tapo Pasaulio žmonų nešimo čempionais.

Jeigu manote, kad žmonas reikia nešioti ant rankų, klystate. Vytautas Kirkliauskas (39) ir jo žmona Neringa Kirkliauskienė (32) įrodė, kad greičiausias, nors ir ne pats paprasčiausias, būdas nešti žmonai – ant pečių, kojomis į priekį. Šeštadienį ši pora antrą kartą tapo Pasaulio žmonų nešimo čempionais.

REKLAMA

Marijampoliečių pora susipažino prieš 15 metų per Naujuosius metus. 2010 metais jie sumainė aukso žiedus, o šiuo metu augina du vaikus.

Apie Pasaulio žmonų nešimo čempionatą Vytautas pirmą kartą sužinojo prieš dešimtmetį: laikraštyje perskaitė straipsnį apie Taisto Miettinen, Suomijos bėgiką ir žmonų nešimo rekordininką.

„Tą dieną parodžiau tą straipsnelį žmonai ir sakiau, kad pabandykim ir mes. Sportuokim, treniruokimės ir gal kada nors ir mums pavyks laimėti. 2009 metais prasidėjo mūsų sportinis kelias. 2010-ais jau važiavome į pirmą savo čempionatą Suomijoje“, – pasakoja Vytautas.

REKLAMA
REKLAMA

Savadarbis kliūčių ruožas

Pasak žmonų nešimo čempiono, pasiruošimas yra paprastas, tačiau ir ganėtinai sudėtingas. Treniruodamiesi su žmona jie stadione pasiruošia savo kliūčių ruožą ir bėgioja, kad varžybų dieną būtų lengviau.

REKLAMA

„Čia reikia ne šiaip bėgioti, bet ir su žmona šiek tiek pabėgioti. Kai yra šaltas metų periodas aš bėgioju vienas manieže, stiprinu raumenis, bėgioju ilgas, trumpas distancijas. O kai atšyla oras žmoną užsikeliu ant pečių“, – treniruočių ypatumais dalinasi Vytautas.

Marijampolės pataisos namuose dirbantis vyras teigia, kad nešant žmoną svarbus abiejų fizinis pasiruošimas. Visgi tenka įveikti ilgesnį nei 250m kliūčių ruožą, kuriame reikia ne tik perlipti, bet ir perbristi kelyje pasitaikančias kliūtis.

„Žmona irgi šiek tiek sportuoja. Ji sportuoja savarankiškai, daro pratimus, stiprina kūną, nes ji turi išsilaikyti ant mano pečių. Bėgant nešti nėra paprasta, o kadangi jai reikia laikytis, reikia būti tvirtai“, – apie reikiamą pasiruošimą pasakoja vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonų nešimo tradicijos

Lietuvoje atrankos į Pasaulio žmonų nešimo čempionatą atrankos nėra. Vytautas su žmona Neringa į šį renginį yra kviečiami kasmet, nes buvo pirmieji iš Lietuvos, kurie dar prieš 9 metus pareiškė norą dalyvauti šiose varžybose.

Nors oficialios atrankos Lietuvoje nėra, tačiau Dusetose, prie Sartų ežero, kasmet vykdomas žmonų nešimo čempionatas, kuriame išbandyti savo jėgas gali kiekviena norinti pora.

Visai kitokios šių varžybų tradicijos yra Australijoje, Jungtinėse Amerikos valstijose ar Didžiojoje Britanijoje. Šiose šalyse nacionalinių žmonų nešimo čempionatų nugalėtojai gauna galimybę atstovauti savo šalį Suomijoje. Norėtų įtraukti ir draugus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai grįžom sekmadienį po varžybų, mus pasitiko apie keturiasdešimt artimiausių žmonių: ir draugų, ir giminių. Su gėlėm, su ąžuolo vainikais, su dainom, su stalais nukrautais. Iš tikrųjų parodė, kad tai didelė pergalė. Buvo ir ašarų, ir visko“, – pasakoja Pasaulio čempiono titulą apgynęs vyras.

Artimųjų ir namiškių palaikymą Vytautas jaučia kasdien – kai jiedu su žmona sportuoja, artimieji dažniausiai prižiūri jų vaikus. Vyras šiek tiek apgailestauja, kad iki šiol jam nepavyko šiuo sportu „apkrėsti“ ir savo draugų, tačiau teigia, kad kiekvienas turi teisę pasirinkti sportą, kuris labiausiai atitiks jų norus ir lūkesčius.

REKLAMA

Tiesa, nors gimtajame mieste Vytautas ir Neringa yra gana gerai žinomi, tačiau vis dar sulaukia įvairių aplinkinių reakcijų.

„Kai tu bėgi parke užsikėlęs žmoną ant pečių, tai kažkam ir šypseną sukelia, kažkas ir susidomi, kažkas ir paklausia, ką čia sportuojat. Aišku, pas mus Marijampolėje dabar po šitų dviejų pergalių daugelis žmonių mus pažįsta ir atpažįsta, todėl nėra niekam nei šoko“, – juokiasi Vytautas.

Aplenkė legendą

Vytautas ir jo žmona Neringa varginantį kliūčių ruožą įveikė per 1 minutę ir 6,72 sekundės. Jų rezultatas buvo vos sekundės dešimtąja dalimi geresnis nei pasaulio čempiono titulą net šešis kartus anksčiau iškovojusio suomio Taisto Miettinen ir jo partnerės.

REKLAMA

Tai tas pats vyras, apie kurį straipsnį laikraštyje perskaitęs marijampolietis susidomėjo žmonų nešimo sportu. Šiemet jam pavyko jau antrąjį kartą aplenkti tituluočiausią šio sporto atstovą bei rekordininką.

„Aš juokavau jam prieš varžybas, kad pirmus 3 kartus aš jam spaudžiau ranką, nes jis buvo aukščiau manęs vietos atžvilgiu, o pastaruosius du metus jis buvo žemiau mūsų. Rezultatas kol kas yra 3-2, pralošiu. Bet nugalėti šio sporto legendą, tai toks jausmas tikrai geras, nes tai padaryti labai sunku“, – emocijomis dalinasi Vytautas.

Anot marijampoliečio, pagrindinis jo ir žmonos tikslas buvo įrašyti Lietuvos, kaip nugalėtojų, vardą į šio sporto istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per 24 metus, kai vyksta šitas čempionatas, laimėjusios yra tik 4 šalys: Suomija ir Estija labai daug kartų, Rusija kartą ir dabar mes, Lietuva jau du kartus. Nėra taip, kad bet kas atvažiuotų ir laimėtų.

Mums svarbiausia buvo įrašyti Lietuvą į šių varžybų istoriją, nes tai buvo ir simboliška, tai padaryti pavyko per Mindaugo karūnavimo dieną. Iškėlėme trispalvę aukščiau visų ir skandavome „Lietuva“, – teigia Vytautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų