REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pritrūkote idėjų, kaip kovoti su piktžolėmis gėlyne? Mulčiavimas yra vienas iš natūralių būdų – tą jau seniai įrodė ne tik mokslininkai, bet ir praktikai.

Pritrūkote idėjų, kaip kovoti su piktžolėmis gėlyne? Mulčiavimas yra vienas iš natūralių būdų – tą jau seniai įrodė ne tik mokslininkai, bet ir praktikai.

REKLAMA

Tačiau kad kas nors naudotų grikių lukštus mulčiavimui, anksčiau nebuvom apie tai girdėję, todėl jūsų dėmesiui – grikių mulčias. Šiame video reportaže pamatysite, kaip sutvarkėm savo daugiamečių augalų gėlyną, panaudodami būtent grikių mulčią:

O dabar panagrinėkime, iš ko pagamintas grikių mulčias ir kokios yra jo savybės.

KAS YRA GRIKIŲ MULČIAS

Grikių mulčias – tai grikių lukštai, kurie lieka po grikių perdirbimo. Tai visiškai natūrali organinė medžiaga, kurią panaudodami darže ar gėlyne gražiai užbaigiam gamtos ciklą – išaugę iš žemės vėl grįžta į ją. Laikui bėgant, grikių lukštai suyra, todėl jie yra puiki priemonė mulčiuojant arba kompostuojant.

Grikių mulčias jūsų darže ar gėlyne atliks ne vieną funkciją: jis padės apsaugoti nuo piktžolių, palengvins sunkų priemolį, išsaugos drėgmę ilgesnį laiką, žiemą pasitarnaus kaip apsauga nuo šalčio. Be viso to, jis atrodys gražiai bei natūraliai. Aptarkime visas grikių mulčiaus savybes išsamiau.

REKLAMA
REKLAMA

Į KOVĄ SU PIKTŽOLĖMIS

Visi žinome, kad gamtoje tuščios vietos nebūna, tad nieko keisto, kad tarpuose tarp augalų tuoj priželia piktžolių. Paprasčiausias būdas to išvengti – nepalikti tuščių vietų, o tam puikiai tinka grikių mulčias. Juo reikia tolygiai padengti tarpus tarp augalų, taip, kaip tai mes padarėme ir savo sutvarkytame gėlyne.

REKLAMA

Labai svarbu – prieš naudodami mulčią, kuopščiai pašalinkite visas piktžoles. Jeigu šito darbo nepadarysite, sėkmės tikėtis bus naivu.

Mulčio sluoksnis nepraleidžia šviesos, kuri būtina, kad piktžolės sudygtų. Todėl grikių mulčias, paskleistas ant švariai sutvarkytos žemės, veikia kaip barjeras ir piktžolės dygsta ne taip greitai, ravėti tenka gerokai mažiau.

PADEDA PATEKTI ORO Į DIRVĄ

Grikių mulčias savo sudėtimi yra labai turtingas, jis nerūgština dirvos, be to, labai lengvas. Todėl drąsiai naudokite jį ne tik paskleisdami ant dirvos paviršiaus, bet ir permaišydami jį su dirvožemiu. Ypač naudinga perkasti dirvožemį su grikių mulčiumi, jeigu:

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų dirva sunki, molinga – jei pavasarį matote ilgai neišdžiūvančias balas, o sausrų metu žemė sušoka į kietus gabalus.

Perkaskite su grikių mulčiumi – dirva bus geriau drenuojama, pagerės jos struktūra, praturtinsite maisto medžiagomis.

Planuojate sodinti augalus į vazonus – įmaišykite grikių lukštų dirvožemį. Taip gruntas praturtinamas įvairiais elementais, žemė išlieka puri ir nesuslėgta, sudaroma palanki terpė sodinukams prigyti.

REIKIA REČIAU LAISTYTI

Dar vienas grikių mulčio privalumas – jis puikiai apsaugo dirvožemį nuo perdžiūvimo. Tai ypač svarbu, jei sodinate tik ką išpikuotus gležnus daigelius, arba jei persodinate augalus karštomis vasaros savaitėmis. Staigūs drėgmės pokyčiai gali būti lemiami, kai reikia, kad augalas prigytų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tolygiai paskirstytas mulčias palaiko drėgmės balansą, todėl gėlyną reikia mažiau laistyti. Mažiau darbo – daugiau laiko džiaugtis vasaros malonumais.

Geriausiam rezultatui pasiekti – sodindami paliekite iškastą duobę, tada pasodinkite, paliekite dar kartą, ir tik tada mulčiuokite.

ĮSPĖJIMAS

Grikių mulčias skiriasi nuo kitų tuo, kad jis yra labai birus ir lengvas. Dėl grikių lukštų lengvumo šio mulčio nepatarčiau naudoti atvirose vietose, erdviuose laukuose, skersvėjuotose vietose. Apželdinimo kursuose sklypų, kurie yra netoli jūros, šeimininkai klausdavo patarimų dėl augalų, tinkamų auginti vėjuotoje vietoje. Tai jiems grikių mulčias tikrai netiktų. Įsivertinkite savo turimas sąlygas.

REKLAMA

Bet jeigu jūsų kiemo mikroklimatas yra švelnus, nuo vėjų saugo gyvatvorės, šalia auga didesni krūmai, drąsiai naudokite grikių mulčią. Taip pagerinsite gyvenimą augalams, ir sumažinsite darbo sau.

Dėl savo lengvumo grikių mulčias tinkamas naudoti prie tų augalų, kurie mėgsta purią nepiktžolėtą aplinką, pavyzdžiui, rožės ar magnolijos. Kad žemė nebūtų plika ir neprikviestų piktžolių, naudokite grikių mulčią prie jų.

Kadangi grikių mulčias yra labai lengvas, iš karto po mulčiavimo gėlyną palaistykite, kad geriau susigulėtų ir nenupustytų vėjas.

GRIKIŲ MULČIO NAUDOJIMAS ŽIEMĄ

Norint apsaugoti augalus nuo šalčio, taip pat gali būti naudojamas grikių mulčias. Artėjant vėsesniems orams, paberkite mulčio ant lepesnių augalų, kurie lieka žiemoti lauke. Taip apsaugosite juos nuo staigių temperatūros svyravimų.

REKLAMA

Šis mulčias tinka ir augalų svogūnėlių bei šaknų sandėliavimui. Iškastus svogūnelius ir šaknis sudėkite į kartoninę dėžutę ir padenkite jų viršų grikių lukštais. Tai atlikę, žiemai jau būsite pasiruošę!

KODĖL GRIKIŲ MULČIAS TOKS NEPOPULIARUS

Jei tiek privalumų, kyla klausimas, kodėl gi tiek mažai informacijos apie grikių mulčią? Kodėl taip retai jis naudojamas? Atsakymas yra labai paprastas – jis nėra taip paprastai išgaunamas ir pasiekiamas, kaip kitos mulčio rūšys. Šalyse, kur grikiai neauginami ir neperdirbami, grikių lukštų mulčio gauti sunkiau, jis yra brangesnis. Tada pasirenkamos kitos alternatyvos mulčiavimui.

Pavyzdžiui, panašaus smulkumo ir panašių savybių mulčias yra gaminamas iš kakavos pupelių. Kadangi kakavos pupelių Lietuvoje neauginame, tai toks mulčias yra brangesnis, naudojamas rečiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje grikių pramonę turime, todėl galime gauti ekologiško grikių mulčiaus labai geromis kainomis, tad tik laiko klausimas, kada išpopuliarės ši idėja ir pradėsime aktyviai naudotis tuo geru, ką išauginame čia pat.

Nors visada sakau, kad mulčio paskirtis yra ne dekoratyvinė, bet negaliu paneigti, kad tamsūs grikių lukštai dar ir estetiškai, tvarkingai atrodo.

šaltinis: geltonaskarutis.lt

https://youtu.be/XQ5hAkCKkPY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų