REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Lietuvos banko pastato projektas (Architektų sąjungos nuotr.)

Šalies centrinis bankas baigė konkursą, kuriame išrinko projektą, pagal kurį Vilniaus Žirmūnų rajone bus statomas nauja institucijos būstinė.

6

Šalies centrinis bankas baigė konkursą, kuriame išrinko projektą, pagal kurį Vilniaus Žirmūnų rajone bus statomas nauja institucijos būstinė.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvos bankas įsikūręs per kelis pastatus. Pagrindinis jų yra istoriniame name Gedimino prospekte.

Kaip skelbiama banko išplatintame pranešime, naujo pastato projekto konkursas buvo rengtas bendradarbiaujant su Lietuvos architektų sąjunga.

Numatyto rekonstruoti Lietuvos banko pastatų komplekso Žirmūnų g. 151 Vilniuje projekto konkurso pabaigoje nustatyti tris prizinių vietų laimėtojus.

Tai UAB „Cloud architektai“, įmonė MB „Syrusas“, veikianti pavadinimu „IMPLMNT architects“, ir UAB „Unitectus“. Šių projektų rengėjai išsidalijo atitinkamai 17 tūkst., 11 tūkst. ir 7 tūkst. eurų prizus. Iš viso konkursui buvo pateikti 9 projektai.

„Dėkojame visiems, dalyvavusiems konkurse. Pasiūlyta įdomių darbų, buvo iš ko rinktis. Priėmęs sprendimą dėl tolesnio projekto įgyvendinimo, Lietuvos bankas numato pradėti derybas dėl projektavimo paslaugų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Lietuvos banko Organizacijos tarnybos direktorius Tomas Kvaraciejus.

REKLAMA
REKLAMA

Idėja – seifas, saugykla

Konkursą laimėjusio projekto aprašyme pagrindinė jo autorių įvardijama kaip lengvas, tarsi sklendžiantis ore kubas virš žalios vejos.

REKLAMA

„Pagrindiniai patekimai į pastatą projektuojami tarsi įpjovos reljefe, likusią dalį pirmo aukšto uždengiant želdintu stogu, taip įvertinant reikalavimą, kad penktasis fasadas puikiai matomas iš aplinkinių 9–12 aukštų pastatų.

Pagrindiniam tūriui unikalumo suteikia du aspektai – išskirtinė atriumo erdvė, kurio vidinių erdvių medžiagiškumas ( gelsva medžio spalva) ir forma tarsi sukuria aukso luitų iliuziją. Taip pat siekiant sustiprinti banko, kaip saugyklos, seifo įvaizdį – stengiamės antro – šaltojo fasado, konstrukciją ne maskuoti, bet atvirkščiai, aiškiai eksponuoti iškeliant ją į pastato išorę.

REKLAMA
REKLAMA

Stiklas dekoruojamas švelniu šilkografijos raštu, dar labiau paryškinant pastato – mechanizmo iliuziją. Naktinis fasadų apšvietimas sprendžiamas panaudojant minėtas aliuminio konstrukcijas, suteikiant pastatui dar didesnį monumentalumo įvaizdį“, – taip apibūdinama projekto idėja.

Naujame centrinio banko pastate planuojama įrengti konferencijų centrą, valgyklą, atskirą saugyklą ir požeminę automobilių aikštelę.

Pastatas projektuojamas 1,7 tūkst. kv. m plote. Numatomas sklypo užstatymo intensyvumas yra 0,89, o tankis – 70 proc.

Bendrasis 9 aukštų pastato plotas būtų 22,66 tūkst. kv. m, antžeminės dalies plotas – 15,6 tūkst. kv. m, o naudingasis plotas – beveik 11,3 tūkst. kv. m.

Numatoma, kad bendros investicijos į naują pastatą siektų 22,6 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų