REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė ruošiasi pokyčiams. Po to, kai penktadienį buvo pasirašyta naujos valdančiosios koalicijos sutartis, ministrų nuomonės išsiskyrė. Vieni atleidimo laukė seniai, tad jau kraunasi daiktus ir planuoja tolimesnę karjerą, kiti vis dar tikisi, kad jiems pavyks išsaugoti postą.

Vyriausybė ruošiasi pokyčiams. Po to, kai penktadienį buvo pasirašyta naujos valdančiosios koalicijos sutartis, ministrų nuomonės išsiskyrė. Vieni atleidimo laukė seniai, tad jau kraunasi daiktus ir planuoja tolimesnę karjerą, kiti vis dar tikisi, kad jiems pavyks išsaugoti postą.

REKLAMA

Iki išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos likus mažiau nei savaitei, Vyriausybėje artėja neišvengiami pokyčiai. Nors kiek tiksliai ministrų pasikeis dar neaišku, dalis jų pirmadienį vykusiame Vyriausybės ir Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų susitikime jau atvirai kalbėjo apie pokyčius karjeroje. Pavyzdžiui, žemės ūkio ministrą socdarbiečiai nori pakeisti Seimo nariu Andriumi Palioniu.

„Žinojau šitą dalyką, jau buvo tos kalbos anksčiau. Jaučiuosi normaliai, suprantu, kad tai politika, taip gali būti, tas krėslas tikrai karštas, tam žmogui, kuris užims ministro kėdę po manęs linkėsiu geriausios sėkmės. Mano ateities planai kol kas yra migloti, nuo verslo iki politinės ateities", – kalbėjo žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiekus Prezidentui, krautis daiktus gali tekti ir krašto apsaugos ministrui Raimundui Karobliui, jį turėtų pakeisti tvarkiečių ministras, kaip teigiama, kažkuris Seimo narys. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis taip pat nusiteikęs atlaisvinti savo kėdę, kai jo ministerija koalicijos sutartimi atiteko „Lenkų rinkimų akcijai“.

REKLAMA

„Ministras gali visada būti pakeistas, čia nėra postas, kuriame amžinai sėdi. Aš tai normaliai žiūriu, jau buvau su tuo susitaikęs, gyvenimas tęsiasi", – teigė R. Masiulis.

„Lenkų rinkimų akcijai" atiteko ir vidaus reikalų ministerija. Tiesa, Eimutis Misiūnas kol kas kito darbo neieško, tikisi, kad galės toliau vadovauti ministerijai:

„Aš nežinau, ar aš tikrai nebūsiu ministru. Kada jau sužinosiu, kad nebūsiu ir bus pasakyta, kad diena baigėsi. Tada turėsiu variantus galvoti. Yra galimybės, į teismą grįžti, jeigu Prezidentas sutiks skirti dekretu, yra ir kitų galimybių", – sakė E. Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Nežinia kankina ir kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską. Jo ministeriją pasidalino dvi partijos: tvarkiečiai ir valstiečiai. Nors M. Kvietkauskas, spėjama, postą išsaugos, jo komandoje turėtų atsirasti naujų viceministrų.

„Man tikrai labai svarbu, kad ministerijoje darbus dirbtų profesionalai", – tikino M. Kvietkauskas.

Tiek politikos apžvalgininkai, tiek opozicijos atstovai aiškina, kad naujas ministrų kabinetas bus kitoks. Jei anksčiau pirmenybę valdantieji teikė ministrams profesionalams, dabar bus ieškoma tiesiog sukalbamų kandidatų.

„Iš esmės koalicijos performavimas buvo skirtas tam, kad atsikratytų ministrų, kai kurių ministrų. Tai tą rezultatą mes ir matome", – mintimis dalijosi Seimo narys, liberalas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė valdančioji dauguma labiau rūpinasi savo postais negu kažkokiais konkrečiais programiniais dalykais, arba stabilumu valstybėje", – mano Seimo narė, konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Apžvalgininkas Virgis Valentinavičius mano, kad dabartiniai ministrų pasikeitimai vyksta turint vieną tikslą.

„Atsikratyti tų vadinamų prezidentinių ministrų, jie buvo vieni geriausiai dirbančių, tačiau valdančioji koalicija nedviprasmiškai, prado, kad šį kartą mes jau patys pasiskirsime ministrus tokius, kokie mums patinka", – samprotavo jis.

Atmosferą Vyriausybėje įkaitino ne tik ministrų portfeliai, bet ir pats Sauliaus Skvernelis. Jis pasibaigus deryboms pradėjo kalbėti apie pokyčius, kurių reikia valstiečiams. 

REKLAMA

„Partija turėtų keistis. Tapti normalia demokratine, vakarietiška, vertybėmis pagrįsta politine jėga", – dėstė S. Skvernelis.

Nors pats S. Skvernelis savo planų kol kas dar neatskleidžia, premjero komanda viešai dėsto, kad pasikeitus „valstiečių“ politinei kultūrai, galbūt S. Skvernelis siektų „valstiečių“ pirmininko posto – tai yra bandytų perimti vairą iš paties Ramūno Karbauskio. Ištikimiausia R. Karbauskio bendražygė Agnė Širinskienė į Skvernelio žodžius žvelgia įtariai.

„Tas noras, kokiame kontekste yra išsakomas prisijungti prie LVŽS, kelia tam tikrus klausimus. Kada yra statomos išankstinės sąlygos ir, be abejo, kitas klausimas, kaipgi premjeras tą pokyti partijos įsivaizduoja. Mes tikrai suprantame, kad jis pakankamai liberalių pažiūrų žmogus", – kalbėjo A. Širinskienė.

REKLAMA

Su R. Karbauskiu dėl likimo Seimo vadovo poste susiriejęs Viktoras Pranckietis Skvernelį vadina geresniu lyderiu.

„Jeigu jį žmonės rinktų, jis būtų geresnis. Jeigu eitų deklaruodamas demokratiją, deklaruodamas sprendimų viešumą, deklaruodamas bendrumą sprendimų, tas yra taip", – dėstė politologas Bernaras Ivanovas.

Arba netiesioginiu gąsdinimu perimti iš R. Karbauskio valdžią siekia geresnių sąlygų sau kaip premjerui naujoje Vyriausybėje.

„Viskas baigsis, kaip visada. Skvernelis išsikovos sau daugiau teisių ir toliau jie nepaisant tų konfliktų, toliau dribs kartu", – mano V. Valentinavičius.

Valstiečiai tarpusavio santykius turėtų išsiaiškinti kitą pirmadienį, kai rinksis partijos taryba.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų