REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusiems Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnams skyrė nuo septynerių iki 16 metų siekiančias laisvės atėmimo bausmes, BNS sakė Panevėžio apygardos teismo atstovė Jolita Gudelienė.

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusiems Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnams skyrė nuo septynerių iki 16 metų siekiančias laisvės atėmimo bausmes, BNS sakė Panevėžio apygardos teismo atstovė Jolita Gudelienė.

REKLAMA

Jie pripažinti kaltais dėl narkotinių medžiagų ir pinigų pasisavinimo per kratas, nusikalstamo susivienijimo bei kitų nusikaltimų.

Iš viso byloje kaltais pripažinti devyni pareigūnai ir keturi civiliai asmenys.

Kaip BNS sakė Policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, iš 18 kaltinamųjų 14 yra buvę policijos pareigūnai, iš jų trys – viršininkai.

„Šiuo metu visi policininkai nebedirba arba yra nušalinti nuo tarnybos“, – sakė E. Jablonskas.

Anot jo, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatytos 105 nusikalstamos veikos. Bylos medžiagą sudaro 92 tomai medžiagos, o nuosprendis apėmė maždaug 400 puslapių.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2012 metais Generalinei prokuratūrai ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui gavus informacijos apie galbūt neteisėtus Šiaulių apskrities Organizuotų nusikaltimų tyrimų biuro (ONTB) pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu.

REKLAMA

Prisimindamas vykusį tyrimą E. Jablosnkas teigė, jog tai „tas laikas kuris pakeitė suvokimą apie korupcijos mąstą, apie ribų nebuvimą, apie cinizmą bei tai, kodėl buvo priešinamasi Imuniteto padalinių įkūrimui“.

„Precendento Lietuvos policijoje nuturintis atvejis, tačiau būtina paminėti ir akcentuoti, kad patys Lietuvos policijos pareigūnai identifikavo ir patys ištyrė šią bylą“, – teigė policijos Imuniteto valdybos vadovas.

Kriminalinės policijos nusikalstamas susivienijimas

Griežčiausia, 16 metų, laisvės atėmimo bausme nuteistas buvęs Organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) biuro 4-ojo skyriaus vyresnysis tyrėjas Ričardas Pocius. Iš jo konfiskuota turto už beveik 87,3 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusiam ONT biuro 2-ojo skyriaus viršininkui Remigijui Zykui skirta subendrinta 14 su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo konfiskuota turto už beveik 28,5 tūkst. eurų.

4-ojo Biuro skyriaus vadovui Tomui Ruchtinui skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Taip pat konfiskuota turto už beveik 30,3 tūkst. eurų.

Buvęs ONT biuro 2-ojo skyriaus vyresnysis tyrėjas Gediminas Ainas nuteistas 13 su puse metų kalėjimo. Teismas iš jo konfiskavo turto už 25 tūkst. eurų.

Buvusiam ONT biuro vyriausiajam tyrėjui Renatui Ivanovui skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo konfiskuota turto už 26,8 tūkst. eurų.

Pareigūnai nuteisti, kad veikė kaip nusikalstamas susivienijimas – tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie taip pat nuteisti dėl svetimo turto pasisavinimo ir pagrobimo, turto sunaikinimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, vagystės, kontrabandos, kyšininkavimo, melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą, disponavimo narkotinėmis medžiagomis, dokumentų klastojimo, narkotinių medžiagų vagystės.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad policininkai, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

REKLAMA

Nuteisti ir kiti pareigūnai

Buvęs ONT biuro viršininkas Remigijus Dereškevičius nuteistas už piktnaudžiavimą ir neteisėtą disponavimą narkotikais. Jam paskirta 9,4 tūkst. eurų bauda.

Gediminui Motiejūnui ir Giedriui Vaitkui dėl piktnaudžiavimo, disponavimo narkotinėmis medžiagomis, narkotinių medžiagų vagystės, dokumentų klastojimo skirtos 11 metų laisvės atėmimo bausmės. Iš jų konfiskuota po 8,3 tūkst. eurų vertės turto.

Arminui Lipskiui dėl melagingo pranešimo apie nebūtą pranešimą ir sukčiavimą skirta 9,3 tūkst. eurų bauda.

Už melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą bei piktnaudžiavimą nuteistas ir Arvidas Budrys, jam paskirta 5,5 tūkst. eurų bauda.

REKLAMA

Vytenis Maščinskas, Rolandas Grigalaitis, Arūnas Jankus, Gintautas Golovnia išteisinti neįrodžius nusikaltimo padarymo ar neradus nusikaltimo sudėties.

Nuosprendį išgirdo ir keturi civiliai asmenys

Raimondui Ripinskui dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis ir papirkimo paskirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė ir 3,8 tūkst. eurų bauda. Taip pat konfiskuota turto už 12,6 tūkst. eurų.

Pavelui Osipovui, subendrinus su ankstesne bausme, dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis paskirta galutinė dešimties su puse metų laisvės atėmimo bausmė.

Kęstutis Purvinis dėl prekybos poveikiu nuteistas 11 metų kalėjimo, o Robertui Paštuoliui už papirkimą skirta 7,5 tūkst. eurų bauda.

Teismo sprendimas per 20 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų