REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Gėjų paradai Europoje (nuotr. SCANPIX)

400 tūkst. žmonių šeštadienį išėjo į Madrido gatves dalyvauti šiemetinėse gėjų eitynėse „Gay Pride“, skirtose LGBT+ teisių pionieriams ir surengtose Europoje kylant kraštutiniams dešiniesiems.

8

400 tūkst. žmonių šeštadienį išėjo į Madrido gatves dalyvauti šiemetinėse gėjų eitynėse „Gay Pride“, skirtose LGBT+ teisių pionieriams ir surengtose Europoje kylant kraštutiniams dešiniesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių eitynių dalyviai susirinko pagrindinėje Ispanijos sostinės Atočos geležinkelio stotyje. Vėliau policija paskelbė, kad žmonių buvo 400 tūkstančių.

REKLAMA

Šiemetinių eitynių šūkis buvo „Istorija, kova ir atmintis“, dalyviai minėjo 50-ąsias vadinamųjų „Stonewall“ riaušių metines. 1969-aisiais prie Niujorko baro „Stonewall Inn“ prasidėję gėjų klubo lankytojų ir policijos susirėmimai davė pradžią dabartiniam JAV judėjimui už gėjų teises.

Tuo metu katalikišką Ispaniją kontroliavo diktatorius generolas Francisco Franco, o homoseksualūs aktai buvo laikomi nusikalstamu dalyku. Tūkstančiai gėjų buvo vežami į „reabilitacijos“ centrus ar net kalinami.

REKLAMA
REKLAMA

Homoseksualumas buvo dekriminalizuotas 1978-aisiais, treji metai po F. Franco mirties. Ispanija tapo viena tolerantiškiausių gėjams šalių pasaulyje, o 2005-aisiais įteisino gėjų santuokas ir įvaikinimą.

„Man 53 metai ir aš kentėjau“, – sakė Manuelis Carmona šeštadienio eitynėse nešęs didelę vaivorykštės vėliavą.

„Tačiau tie, kuriems 63 metai, kentėjo labiau, o tie, kuriems 73-eji, – dar labiau, ir aš noriu, kad mes pripažintume šiuos žmones, kurie mums padėjo“, – pridūrė M. Carmona, kuris gėjų eitynėse dalyvauja jau 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėl kylanti homofobija

Madrido merija birželio mėnesį pasuko dešinėn, kai meru su naujai iškilusios kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ parama buvo išrinktas konservatorių kandidatas.

„Vox“ yra sakiusi, kad Madrido paradas „Gay Pride“ turėtų būti perkeltas į parką priemiestyje, ir nepritaria tam, kad valstybė subsidijuotų renginį.

„Jie nenori suprasti, kad kai kalbame apie LGBT teises, kalbame apie žmogaus teises“, – sakė Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska, kuris yra gėjus ir dalyvavo eitynėse.

REKLAMA

Aktyvistai sako, kad organizuota opozicija prieš LGBT teises kyla visame žemyne, o populistų politikai Lenkijoje, Vengrijoje ir kitose Europos šalyse gėjų teises laiko grėsme šeimos vertybėms.

Vėl kylanti homofobija neseniai atkreipė dėmesį Didžiojoje Britanijoje, vienai lesbiečių porai Londono naktiniame autobuse atsisakius pasibučiuoti jaunuolių gaujos reikalavimu ir tapus homofobinio išpuolio auka.

Ši pora šeštadienį dalyvavo metinėse gėjų eitynėse Britanijos sostinės centre, kuriose, pasak organizatorių, buvo šimtai tūkstančių žmonių.

REKLAMA

Vengrijos sostinėje Budapešte eitynių nuo parlamento per miesto centrą dalyviai nešė vaivorykštės transparantus ir balionus.

Tuo tarpu vyskupai konservatyvioje katalikiškoje Lenkijoje šeštadienį smerkė „Ikea“ už „LGBT indoktrinaciją“, švedų baldų milžinei atleidus darbuotoją, kuris atsisakė pašalinti homofobišką komentarą iš firmos vidaus svetainės.

Vyskupai sveikino šį vyrą, komentare citavusį ištraukas iš Senojo Testamento, ir sakė, kad jis „drąsiai ir pavyzdingai“ gynė savo tikėjimą kasdieniame gyvenime.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų