REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laivo Kurėno kapitono sūnus kartu su ugniagesiais gelbėtojais šiandien rado nuskendusį laivą. Deja, laivo kapitonas Romaldas Adomavičius iki šiol nesurastas. Narai dėl blogų oro sąlygų dirbti negali, tačiau ugniagesiai marių krantinėje aptiko kapitono daiktus.

Laivo Kurėno kapitono sūnus kartu su ugniagesiais gelbėtojais šiandien rado nuskendusį laivą. Deja, laivo kapitonas Romaldas Adomavičius iki šiol nesurastas. Narai dėl blogų oro sąlygų dirbti negali, tačiau ugniagesiai marių krantinėje aptiko kapitono daiktus.

REKLAMA

Kurėnas rastas apvirtęs ir lūžusiu stiebu įsmigęs į dugną, apie 5-is kilometrus nuo Ventės pakrantės. Į paieškas kartu su ugniagesiais gelbėtojais šiandien leidosi ir laivo kapitono Romaldo Adomavičiaus sūnus. Tai paskutinės akimirkos, prieš kurėnui paliekant uostą. Jas užfiksavo kapitono žmona Audronė, kuri kartu su vyru dirbo Jūrų muziejuje.

„Žinom vietą tikslią, pasižymėjom, sąlygos nelabai pagerėjo, tai neįmanoma kažkaip... Bandė tiesiog patys, pasisiūlė narai priešgaisrinės, gelbėtojai ugniagesiai, buvo pasiryžę nerti, net trys narai, bet tiesiog ir banga ten apie metrą, vakar 2 metrai kokie buvo, kur laivas", – sakė kapitono sūnus Romualdas Adomavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kai oras bus palankus, planuojama Kurėną iškelti į krantą. Laivo kapitono paieška vis dar tęsiama.

„Kūnas gali būti, jeigu netoli skendo laivo, kažkur ant dugno, tai gali būti 2-3 parų reikalas, kol jį iškels", – teigė kapitono sūnus.

REKLAMA

Prie paieškos prisijungė ir Šilutės ugniagesiai gelbėtojai. Žvalgydami teritoriją, pakrantėje tarp Ventės ir Šturmų, jie rado mėlyną krepšį. Romaldo Adomavičiaus artimieji patvirtino, kad tai – kapitono daiktai. Jo pačio paieška bus tęsiama ir rytoj.

„Dabar truputėlį analizuosim situacija, vis dėl to galvojam, rytoj, žiūrėsim koks vėjas bus, gal galvojam su narų pagalba, su valtim, pakarnatės dalį nuo Ventės iki Kintų dar bandyt pražiūrėt su naru", – pasakojo gelbėjimo operacijos vadovas Vaidas Masiliauskas.

Kaip teigia Kurėnu plaukę ir išgelbėti Daumantas Kiulkys ir Aurimas Rumša, nelaimė įvyko staiga pakilus vėjui. Įgula bandė nukreipti laivą kranto link, tačiau variklis buvo užpiltas. Tuomet kapitonas davė komandą mesti inkarą, ir taip pasukti laivą nuo šoninės bangos link išilginės, kad ja slystų į krantą, tačiau kurėnas parvirto ant šono ir visi atsidūrė vandenyje. Kapitonas – toliausiai nuo laivo.

REKLAMA
REKLAMA

„Daumantas, kuris yra arčiau laivo, meta trancą, tai yra plūdurą, Romui, Romas nepagauna to tranco ir jie nebematė Romo. Pasakojo Aurimas, kad per tą laiką laivas buvo verstas dar bene tris kartus", – pasakojo Jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Būdamas vandenyje pagalbą iškvietė vienas iš įgulos narių.

„Aurimas, ačiū Dievui, turėjo telefoną, kuris atsparus šiek tiek drėgmei, pats išsikvietė gelbėtojus ir valandą laiko, pasak jo, laikėsi ant laivo dugno, nes laivas jau buvo apvirtęs aukštyn kojom, banga jį nuplauna, jis vėl užropoja įsikabindamas, taip iš paskutiniųjų stengėsi išsilaikyti", – kalbėjo ji.

Tuo metu kitas įgulos narys pagalbos laukė nuplaukęs kiek toliau nuo apvirtusio laivo. Abu išgelbėti vyrai dėvėjo gelbėjimo liemenes, kapitonas, deja, – ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Romas buvo kategoriškai prieš bet kokius atributus civilizacijos, kurie būtų laive, nes jis buvo iki kraujo panagių tas tikrasis istorikas tradicijos puoselėtojas, kuris sakė, mūsų laivas yra medinis, jame netinka jokie plastmasiniai, šiuolaikiniai daiktai", – prisiminė Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Kapitono Romaldo Adomavičiaus sūnus abejoja, kad liemenė būtų išsaugojusi tėvo gyvybę:

„Jis nebijojo tų marių, bet jis saugojosi, nebuvo, kad kyla avantiūra ir jis nu vat… pasitikėjo gal mariomis. Mes žinom ir tas saugumo priemones, ir viską, bet tiesiog, dar negarantuoja, kad liemenė būtų išgelbėjusi."

Kapitono sūnus tikina, kad ši nelaimė – pamoka visai buriuotojų bendruomenei, tačiau tikisi, kad meilės vandeniui ji nesumažins.

REKLAMA

„Galbūt gražesnio išėjimo ir nebūtų galima sugalvoti, bet tai, aišku, niekas nenorėjo, kad taip nutiktų, niekas nesirenka. Mes planavom, kad bus tų plaukimų, bus tiesiog gyvenimo akimirkų dar gražių, sunku, iki galo nesuvokiam, bet tikime, kad tai bus pamoka, neatbaidys mūsų nuo šitų vandenų", – mano kapitono sūnus.

Autentiškas, Lietuvos Jūrų muziejaus, kapitono Romaldo Adomavičius pastatytas plokščiadugnis žvejybinis burinis laivas kurėnas nuskendo antradienį apie 14 valandą. Įgula plaukė į Kauną, kur liepos 6-ąją turėjo įvykti nacionalinės ekspedicijos laivų sąplauką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų