REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelerius metus vykęs ikiteisminis tyrimas dėl bankrutavusios oro bendrovės „Air Lituanica“ veiklos nutrauktas neradus nusikaltimo požymių.

Kelerius metus vykęs ikiteisminis tyrimas dėl bankrutavusios oro bendrovės „Air Lituanica“ veiklos nutrauktas neradus nusikaltimo požymių.

REKLAMA

Kaip BNS informavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), tyrimas nutrauktas birželio 7 dieną.

„Šiame ikiteisminiame tyrime nebuvo nustatyti jokių nusikalstamų veikų požymiai, todėl nėra pagrindo kilti baudžiamajai atsakomybei, o bet kokie galimi teisės pažeidimai turi būti sprendžiami kitų teisės šakų apimtyje“, – rašoma Generalinės prokuratūros išvadoje.

Ją trečiadienį pristatė buvęs Vilniaus meras ir dabartinis tarybos narys Artūras Zuokas. Jio teigimu, tyrimo nutraukimas įrodo, kad politikai darė spaudimą, kad „Air Lituanica“ projektas sužlugtų.

Remigijus Šimašius ir kiti politikai darė viską, kad nepasisektų ir kaišiojo į ratus ne pagalius, o rąstus. Mes kreipsimės oficialiai į bendrovės Vilniaus šilumos tinklai valdybą, kad jie siektų žalos atlyginimo“, – spaudos konferencijoje sakė A. Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip informavo R. Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, meras ne kartą yra sakęs, kad avialinijos buvo „milžiniškas akmuo po miesto kaklu“.

REKLAMA

„Būtent finansinės priežastys lėmė šio projekto atsisakymą, tai taip pat leido savivaldybei sparčiau investuoti į tas sritis, kurias miestui privalu tvarkyti pagal savivaldos įstatymą“, – per atstovą sakė R. Šimašius.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo Vilniaus savivaldybės valdytos „Air Lituanica“ veikloje pradėtas 2014 metų lapkritį.

Į Generalinę prokuratūrą, FNTT bei Valstybės kontrolę prašydami ginti viešąjį interesą bei atskleisti tikrąją įmonės finansinę padėtį tų metų spalį kreipėsi Vilniaus savivaldybės tarybos nariai konservatoriai Valdas Benkunskas ir Gediminas Švilpa.

REKLAMA
REKLAMA

Jų teigimu, kas mėnesį įvairiomis formomis – tiek finansiniais indėliais, tiek didinant bendrovės įstatinį kapitalą nekilnojamuoju turtu – iš savivaldybės biudžeto „Air Lituanica“ netiesiogiai buvo skiriama nuo 1,5 iki 2 mln. litų dotacijų.

Paremti bendrovę įsigyjant jos akcijų ar skolinant lėšų esą buvo spaudžiamos savivaldybės įmonės.

Konservatoriai nurodė, kad 2014 metų liepos 1-osios duomenimis, bendrovės veiklos nuostoliai nuo jos gyvavimo pradžios pasiekė 30,5 mln. litų.

2014 metais savivaldybės taryba pritarė „Start Vilniaus“, kuri netiesiogiai valdė didžiausią „Air Lituanica“ akcijų dalį, kapitalo didinimui dar 6 mln. litų piniginiu įnašu bei 3,8 mln. litų vertės nekilnojamuoju turtu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuometinis Seimo Ekonomikos komiteto narys ir dabartinis sostinės meras Remigijus Šimašius taip pat buvo prašęs išsiaiškinti prokurorų, ar Vilniaus savivaldybės įmonės teisėtai, nepažeidžiant viešojo intereso skolina „Air Lituanica“.

Jo teigimu, vien Vilniaus šilumos tinklai per pusmetį „Air Lituanicai“ tuo metu paskolino 5,2 mln. litų.

„Bylos medžiaga patvirtina, kad akcinė bendrovė „Vilniaus šilumos tinklai“ valdybos nariai neturėjo jokio pagrindo abejoti Vilniaus miesto savivaldybės pateikta informacija, kuri, be kita ko, buvo atitinkanti tikrovę ir tikruosius Vilniaus miesto savivaldybės atstovų ketinimus siekiant, kad būtų tęsiamas bendrovės „Air Lituanica“ verslo projektas“, – teigiama prokuratūros išvadoje.

Bendrovė veiklą pradėjo 2013 metų vasarą, ji veiklą sustabdė 2015 metų gegužę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų