REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos kiek daugiau nei savaitės pirmagimį sūpuojanti 44-erių vilnietė Anželika su nerimu laukia medikų verdikto. Dėl nėštumo metu diagnozuoto diabeto vaikelis gimė su kritine gliukozės riba. Dabar moteris sako laukianti genetikų tyrimų rezultatų dėl kūdikio būklės.

Vos kiek daugiau nei savaitės pirmagimį sūpuojanti 44-erių vilnietė Anželika su nerimu laukia medikų verdikto. Dėl nėštumo metu diagnozuoto diabeto vaikelis gimė su kritine gliukozės riba. Dabar moteris sako laukianti genetikų tyrimų rezultatų dėl kūdikio būklės.

REKLAMA

Nors dėl prieš metus sugriežtintų gestacinio (nėščiųjų) diabeto nustatymo normų Anželika pakliuvo į sergančiųjų sąrašą ir nuosekliai matavosi gliukozę nėštumo metu, moteris neslepia nuoskaudų dėl sveikatos paslaugų kokybės, su kuriomis susidūrė dar siekdama susilaukti vaikelio.

Diagnozė nustebino

Sausį, trečiąjį nėštumo mėnesį, diagnozuotas gestacinis diabetas moteriai buvo netikėta žinia. „Nors prieš penketą metų buvo atvejis, kai gliukozė buvo padidėjusi, atlikus gliukozės toleravimo testą, šis buvo neigiamas.

Tad dabar negalėjau patikėti diagnoze, juo labiau kad galvojau, jog gliukozės padidėjimą ryte nulėmė per didelis sulčių ir cukraus kiekis, mat iš vakaro buvau išgėrusi 0,5 litro šviežiai spaustų morkų sulčių. Tačiau gydytojas iškart sakė, kad esu įtraukiama į sergančiųjų sąrašus. Ir papildomo testo gliukozės toleravimo net nepatarė daryti. Tačiau jei būčiau besilaukusi tokiu laiku prieš metus, diagnozės nebūtų buvę“, – pasakojo Anželika.

REKLAMA
REKLAMA

Suabejojo specialistų kompetencija

Moteris pamena, jog dvi savaites lydėjo didelės baimės, maitintis tuo, ką rekomendavo gestacinio diabeto kabinete, buvo pakankamai sudėtinga: „Ten daugiau gal vadovavosi senomis žiniomis, nes kai kurio maisto, vaisių nėščiosioms net nerekomenduojama valgyti dėl galimo persileidimo. Tad išties jutau darbuotojų kompetencijos trūkumą.“

REKLAMA

Vilnietė pasakojo didžiausią pagalbą gavusi bendraudama su diabeto asociacijos nariais. „Jie labai maloniai priėmė, davė daug literatūros. Taigi pradėjau reguliuoti kiekvieną kąsnį, matuoti gliukozę prieš ir po valgymo. Labai atidžiai sekiau, ką galiu valgyti, nes stipriai pradėjo kilti rūgštingumas, kuris ir taip buvo padidėjęs dar ne nėštumo metu. Tiesiog burnoje jutau actą. Dėl to kreipiausi į Santaros klinikų dietologę. Tačiau ji pateikė medžiagą, visiškai nesusijusią su konkrečiu pacientu, ją jau buvau perskaičiusi, net ir dar daugiau mokslinių tyrimų“, – savo patirtimi dalijosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Viena rekomendacija visiems?

Anželika sako buvusi labai nusivylusi, kai tris su puse mėnesio laukė vizito ir nesulaukė pagalbos, kurios tikėjosi: „Ką rekomenduoja dietologai, yra pritaikyta ne individualiai ateinančiajam į konsultaciją, o bendrai, tad realiai jokios pagalbos negauni.

Pusantro mėnesio nuosekliai rašiausi gramus, viską svėriausi, pagal valandas viską griežtai konspektavau, bet užrašai, pasirodo, niekam nebuvo reikalingi, tik man pačiai.“

Kompensuojamų juostelių nepakako

Pašnekovė tvirtina, kad kardinaliai mitybos sergant nėščiųjų diabetu keisti tikrai nereikia, tik būtina griežtai matuotis gliukozę prieš ir po valgymo. „Aišku, juostelių gliukozei matuoti reikėjo labai daug, ir tiek, kiek jų kompensuoja valstybė, tikrai nepakako. Yra trims mėnesiams skiriama 50 juostelių, kiekvienam mėnesiui pirkdavau po papildomą dėžutę“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl pagalbinio apvaisinimo teko kreiptis į užsienį

Su skaudžia patirtimi sveikatos sistemoje moteris susidūrė dar siekdama susilaukti vaikelio. Kadangi į valstybės lėšomis kompensuojamą paslaugą pretenduoti negalėjo, mat buvo vyresnė nei 40-ies, kreipėsi į privačią kliniką kaimyninėje valstybėje.

„Iš pradžių kreipėmės į vieną, vėliau – kitą įstaigą Rygoje. Bendrai skaičiuojant viskas atsiėjo iki 10 tūkst. eurų. Visgi pikčiausia, kad Lietuvoje gydytojams labai trūksta kompetencijos. Genetikai labai profesionalūs, bet to nepasakyčiau apie ginekologus, kurie tuo užsiima. Tad verčiau vykti ten, kur yra specialistai, kuriems pirmiausia tu esi pacientas, antroje vietoje – žmogus, o trečioje – jau siekiama rezultato. Ir tas daroma iš širdies, o ne pinigų siekiant. Deja, Lietuvoje, jei žmogus eina nekompensuojamu keliu ir turi pinigų, jis „melžiamas“ tiek, kiek tik galima“, – piktinosi Anželika.

REKLAMA

Moteris pasakojo, kad pati yra vaisinga, pastoti jai pavykdavo, tačiau vaikelio neišnešiodavo, tad turbūt daugiau problemų buvo iš vyro pusės: „Tačiau tikslių priežasčių buvo nenustatoma. Valstybė neskiria tam kompensuojamų tyrimų. Taigi genetikams daugeliu atveju rankos būna surištos, o ginekologams trūksta žinių.“

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų