REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Ozas aptvėrė stovėjimo aikštelę tvora Fotodiena/Arnas Strumila

Vilniuje esančio prekybos centro „Ozas“ pirkėjai sunerimę. Jo stovėjimo aikštelėje išvydę laikinas tvoras jie prisiminė įvykį, kai iš kito prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelės iškrito automobilis, o jo vairuotoja patyrė rimtus sužalojimus. Tačiau prekybininkų atstovai ramina, kad tai tik aikštelės atnaujinimas.

12

Vilniuje esančio prekybos centro „Ozas“ pirkėjai sunerimę. Jo stovėjimo aikštelėje išvydę laikinas tvoras jie prisiminė įvykį, kai iš kito prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelės iškrito automobilis, o jo vairuotoja patyrė rimtus sužalojimus. Tačiau prekybininkų atstovai ramina, kad tai tik aikštelės atnaujinimas.

REKLAMA

Kitaip nei dėl ankstesnio įvykio pagarsėjusioje aikštelėje, prekybos centro „Ozas“ aikštelės kraštai atitverti ne per visą aukštį, o tik juosmenį siekiančia tvora.

Praėjusią savaitę ten apsilankę pirkėjai pastebėjo, kad dalis aikštelių yra aptverta, ten vyksta kažkokie darbai. Jie spėjo, kad tai gali būti susiję su buvusia nelaime.

Tačiau portalui tv3.lt bendrovės „NEPI Rockcastle Lithuania“ mažmeninės prekybos turto valdytojas Antanas Kemėšis tiesiai neatsakė, ar pokyčiai centre su tuo susiję.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu daugiaaukštė prekybos ir pramogų centro „Ozas“ automobilių stovėjimo aikštelė yra atnaujinama, todėl kai kuriuose jos aukštuose yra sumontuotos laikinos tvorų konstrukcijos.

REKLAMA

Per artimiausius kelis mėnesius „Ozo“ aikštelėje bus atlikti dažymo, dangos tvarkymo, papildomų atitvarų įrengimo ir kiti planiniai aikštelės atnaujinimo darbai. Atsiprašome už laikinus nepatogumus“, – rašoma bendrovės atsiųstame komentare.

Vilniaus miesto savivaldybė, kurios administracijos direktorius Povilas Poderskis anksčiau žadėjo peržiūrėti visas prekybos centrų aikšteles, išsamiau apie „Ozo“ aikštelę nepasakojo.

Kaip informavo Miesto ūkio ir transporto departamento Būsto administravimo skyriaus Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas savivaldybės specialistai patikrino kaip vykdoma prekybos centro pastato (Konstitucijos pr. 7B) techninė priežiūra.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimo metu esą tikrinami ar tinkamai pildomi statinio techninės priežiūros dokumentai, taip pat apžiūrimi statiniai vietoje ir nustatoma ar statinys naudojamas pagal paskirtį, ar nevykdomi statinyje statybos darbai be statybą leidžiančių dokumentų, jei juos turėti privaloma, ar statinį naudojant laikomasi statinio projekte numatytų reikalavimų.

Atlikus patikrinimą, savivaldybės specialistai nustatė, kad dalis techninės priežiūros dokumentų buvo vedami nesilaikant statybos techniniuose reglamentuose nustatytų reikalavimų, taip pat nustatyti ir kiti smulkūs defektai – kai kur nepakankamai geras lietaus vandens surinkimas ir šalinimas, netinkama deformacinių siūlių ir aikštelės grindų viršutinio sluoksnio priežiūra ir atnaujinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastato techniniam prižiūrėtojui buvo surašytas techninės priežiūros patikrinimo aktas įpareigojant jį šiuos trūkumus pašalinti. Techninis prižiūrėtojas dalį trūkumų jau pašalino, likusius pašalins artimiausiu metu.

„Norime pabrėžti, kad pastato Konstitucijos pr. 7B techninė priežiūra yra vykdoma tinkamai ir yra saugus naudoti pagal paskirtį. Šiemet savivaldybės specialistai tikrino ne tik prekybos centrų, bet ir kitų statinių turinčių automobilių stovėjimo aikšteles techninės priežiūros vykdymą, pažeidimų, kurie galėtų kelti grėsmę statinių naudotojams nenustatyta.

Nustatyti pažeidimai susiję su techninės priežiūros dokumentų pildymu arba smulkiais defektais, tokiais kaip lietaus vandens surinkimas ir pan. Vilniaus mieste esančius automobilių stovėjimo aikštelių daugiaaukščius statinius, numatyta patikrinti iki metų pabaigos“, – komentavo savivaldybės atstovas.

REKLAMA

Kraupus skrydis iš stovėjimo aikštelės

Primename, kad balandžio mėnesio pabaigoje BMW X6 automobilis iš 5 aukšto iškrito sostinės „Europos“, skersgatvyje tarp Konstitucijos prospekto ir Lvovo gavės. Iš sulamdyto automobilio ugniagesiams gelbėtojams teko vaduoti prispaustą moterį.

Policijos duomenimis 40-metė moteris, kuri kartu su automobiliu iškrito iš stovėjimo aikštelės, buvo gydoma Vilniaus respublikinėje ligoninėje. Jai plyšo kepenys ir lūžo 6 šonkauliai.

Įvykio liudininkai spėliojo, kad moteris tiesiog galėjo supainioti automobilio pedalus ir išlaužusi aikštelės konstrukcijas, su visu automobiliu išskriejo.

REKLAMA

Po tyrimo už šį įvykį policija moteriai skyrė 5 eurų baudą.

Neeilinis įvykis sulaukė visuomenės dėmesio. Lietuviai ne tik diskutuoja apie vairuotojos elgesį prie vairo, bet ir su nerimu žvelgią į pačią stovėjimo aikštelę, kuri esą gali būti nesaugi. Tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija, mano, kad šios baimės kol kas nepagrįstos.

„Daugiaaukštė parkavimo aikštelė Konstitucijos prospekte buvo pastatyta 2004-ais metais. Pastatyta pagal projekto sprendinius, taip kaip buvo suprojektuota ir valstybinė komisija pripažino, kas pastatas yra tinkamas naudoti yra saugus. Bent jau šiai dienai mums atrodo, kad pastatas buvo pastatytas pagal projektą ir tinkamas naudoti“, – teigia inspekcijos atstovė Lina Kuksėnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot inspekcijos, kol vyksta tyrimas pastato savininkų kaltinti tikrai negalima. Tačiau neatmetama galimybė, kad pastatas galbūt buvo netinkamai prižiūrimas.

„Turi būti organizuojamos ir periodiškos techninės apžiūros, fiksuojami kažkokie įtrūkimai, įlinkimai, deformacijos pastato“, – prieš pora mėnesių pastebėjo inspektorė.

Architektų nuomone, automobilių stovėjimo aikštelę dengiančių konstrukcijų lengvai išversti neįmanoma. Esą BMW automobilis turėjo į jas stipriai rėžtis.

„Yra plieninės grotos arba žaliuzės plieninės tokios, žinot čia jau reikėjo gerai pasistengti, kad jas pralaužti, įvyko, kaip įvyko“, – po įvykio sakė architektas Marius Šaliamoras.

Architektai mano, kad toks įvykis skatina peržiūrėti dabar galiojančius reikalavimus automobilių stovėjimo aikštelėms ir svarstyti, ar nereikia naudoti kitokių, sunkiau pramušamų konstrukcijų.

Plačiau apie tai TV3 siužete:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų