REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
„Bliuzo naktys“ atlikėjai (tv3.lt fotomontažas)

Liepos 5-6 dienomis Varniuose prie Lūksto ežero skambės bliuzas ir ne tik jis: trijose festivalio „Bliuzo naktys“ scenose vieni kitus keis geriausi pasaulio ir Lietuvos instrumentalistai, čia bus galima išgirsti ir didžėjus, ir reperius, bus bliuzroko ir psichodelikos – visko, ką išskirtinio turi šis autentiškas, ilgaamžis festivalis.

12

Liepos 5-6 dienomis Varniuose prie Lūksto ežero skambės bliuzas ir ne tik jis: trijose festivalio „Bliuzo naktys“ scenose vieni kitus keis geriausi pasaulio ir Lietuvos instrumentalistai, čia bus galima išgirsti ir didžėjus, ir reperius, bus bliuzroko ir psichodelikos – visko, ką išskirtinio turi šis autentiškas, ilgaamžis festivalis.

REKLAMA

Gaivių ir skambančių pirmadienio pietų susitikę atlikėjai pasidalino savo stovyklų naujienomis, rašoma pranešime spaudai.

Jaukioje ir žalioje, kaip pats festivalis, Vilniaus baro „Vijokliai“ terasoje įvykęs atlikėjų susitikimas gundė neįprastu gėrimu – taurėse patiektu plaktų šaltibarščių kokteiliu. Festivalio organizatoriai juokais pabrėžė, kad tai – ekologiškas gėrimas, kuriam vietoj plastikinių šiaudelių buvo panaudoti svogūnų laiškai.

Pats festivalis irgi toks – draugiškas gamtai, gyvūnams, socialiai atsakingas ir tvarkingas. Kadangi kasmet festivaliuose vis aktualesnis klausimas – plastikas ir vienkartinio plastiko alternatyvos, šiais metais prie festivalio prisijungs „Precious Plastic Lithuania“ – plastiko dirbtuvės. Į festivalį atkeliaus plastiko perdirbimo mašinos, publikai bus rodoma, ką iš jo galima pagaminti ir daiktui suteikti antrą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Netoli geležinkelio stoties vykusioje „Bliuzo naktų“ spaudos konferencijoje pakalbėta ir apie alternatyvias keliavimo į Varnius galimybes. Grupės „Garbanotas“ narys Mantas Joneikis teigė, kad anksčiau nuolat vykdavo į festivalį autostopu. Pakeleivingas mašinas stabdydami jie kelyje užtrukdavo ilgiau, tačiau tai padėjo susikurti tikrą festivalinę emociją.

REKLAMA

Apie „tranzavimą“ į festivalį dainuojama ir „Bliuzo naktų“ himne. Beje, šis himnas vienais metais buvo išverstas į anglų kalbą: kartu su originalo autoriumi Aleksandru Belkinu jį atliko „Grammy“ nominantas Earlas Tomas. „Man labai patiko“, – neslėpė A. Belkinas.

Viena himno atlikėjų – Arina yra iš tų, kuri Varniuose įsikuria bene pirmoji ir išvyksta su paskutiniais. Be jos šis festivalis jau nebeįsivaizduojamas. „Šiemet mūsų ant scenos bus daug – įtraukėme šaunią pučiamųjų sekciją. Laukiu mūsų bliuzo naktų, kurias pavadinčiau bliuzo rytais, nes naktys ten – tikrai trumpos. Be to, šiemet labai noriu pasiklausyti jaunimo“, – sakė Arina, parodydama ir į „Garbanotą“, ir į Domantą Razauską.

REKLAMA
REKLAMA

„Garbanoto“ gerbėjai šiais metais festivalyje galės pasimėgauti jų naujausia kūryba. „Turime naują albumą, atliksime dainų iš jo, ir galbūt pasiūlysime šiek tiek bliuzo interpretacijų“, – užsiminė M. Joneikis.

D. Razauskas su grupe šiemet kurs bliuzroko nuotaiką. „Pernai festivalyje grojome pirmą kartą, buvo akustinė versija, smuikas. Šiemet pasirodymas bus kitoks. O įspūdis išlikęs labai geras, nes ten suvažiuoja fantastinė žmonių kompanija. Ten vyksta šventė“, – teigė atlikėjas.

Virgilijus Jutas konferencijoje atskleidė, kad šiais metais gros kartu su „Baltuoju Kiru“. Įdomus eksperimentas, kurio visi laukia. O pats V. Jutas labai laukia ryškiausios šių metų festivalio žvaigždės – amerikiečio Erico Galeso. „Esu peržiūrėjęs jo koncertus internete. Įspūdingas muzikantas“, – sakė lietuvių bliuzmenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Absoliučiai nuostabus E. Galesas pelnė šlovę ir dėl savo talento, ir dėl itin emocionalaus atlikimo, ir keistos technikos: dešiniarankis gitara groja kaire ranka ir „aukštyn kojomis“ – taip išmoko dar būdamas vaiku.

Su gitaromis susijusios ir kitos „Bliuzo naktų“ naujienos: festivalio organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka pasakojo, kad jau kelis metus vykstantis jo improvizacinis projektas „Džemas ant bliuzo suoliuko“ šiemet įkvėpė pagalvoti apie pusiau slaptą, mobilią, ketvirtąją sceną. „Ir Lietuvos, ir užsienio atlikėjai mielai sutinka kartu „padžeminti“ ant bliuzo suoliuko. Taigi, gali būti, kad pagrindinius atlikėjus festivalio metu bus galima išgirsti ne tik didžiojoje scenoje, bet ir netikėtai pamatyti juos kitoje festivalio erdvėje, pasiklausyti jų džemo“, – sakė Blėka.

Be kita ko, šiais metais į festivalį užsuks „Keliaujanti Žemaičio gitara“ – tai projektas-konkursas, kuris tęsis iki 2035 metų: 14-24 metų jaunuoliai, turintys žemaitiškų šaknų galės varžytis dėl galimybės metus groti pasaulinio garso gitarų meistro Antano Kazimiero Žemaičio-Tony gitara, kuri keliaus iš rankų į rankas. Tokia gitara yra grojęs ir pats Jimis Hendrixas, ir daugelis kitų žvaigždžių. „Net ir aš“, – juokėsi A. Belkinas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų