REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje tęsiasi medienos krizė, o miškuose ir sandėliuose tebeguli didžiuliai kiekiai medienos. Vyriausybė nusprendė valstybinių miškų medieną parduoti daug pigiau nei pernai. Tačiau aplinkos ministrui Seime teko aiškintis, ar taip jis netarnauja stambiesiems pramonininkams ir kartu neskurdina valstybės biudžeto.

Lietuvoje tęsiasi medienos krizė, o miškuose ir sandėliuose tebeguli didžiuliai kiekiai medienos. Vyriausybė nusprendė valstybinių miškų medieną parduoti daug pigiau nei pernai. Tačiau aplinkos ministrui Seime teko aiškintis, ar taip jis netarnauja stambiesiems pramonininkams ir kartu neskurdina valstybės biudžeto.

REKLAMA

Lietuvos valstybinių miškų urėdijos paruošta mediena niekaip nesulaukia pirkėjų. Didžiuliai kiekiai prikirstų medžių ir medienos stūkso miškuose ir sandėliuose. Rinka perpildyta pigesne baltarusiška mediena, kur, miškus užpuolus kenkėjams, kaimynai pradėjo masinius kirtimus ir medieną siūlo Lietuvai už pusvelčiui.

Po audrų mediena atpigusi ir Vokietijoje. Tad brangios lietuviškos medienos niekam nebereikia. 

REKLAMA
REKLAMA

„Medienos kainą kaip ir bet kurios kitos žaliavos ar kito produkto įtakoja pasiūlos ir paklausos santykis. Biokuro, naftos, dujų kainos keičiantis paklausai – pasiūlai, keičiasi ir produkto kaina. Matome, kad kainos didėjo, padidėjus kainai paklausa linkusi mažėti", – sako „Baltpool“ vadovas Andrius Smaliukas.

REKLAMA

Verslininkams raginant Vyriausybę nedelsiant imtis veiksmų dėl krizės medienos pramonėje, ši nusprendė leisti urėdijoms medienos kainą nuleisti daugiau kaip dešimtadaliu. Nors urėdijos vadovas gąsdina dėl to valstybę neteksiant 70 mln. eurų per metus, pramonės atstovai ragina atsikvošėti.

„Yra galimybė atsivežti, visi nusimetinėja medieną, Baltarusija ir kitos valstybės, Vokietija. Ieškoti kelių, iš kitur atsivežti medienos. Tas yra daroma“, – kalbėjo „Lietuvos mediena“ vadovas Raimundas Beinortas.

Vyriausybei nusprendus leisti urėdijoms medieną šių metų antrąjį pusmetį pardavinėti iki 40 proc. pigiau nei pernai, opozicija suskubo ją kaltinti pataikaujant stambiesiems medienos perdirbėjams. 

REKLAMA
REKLAMA

„Aš matau, čia didelis godumas. Jie negali dirbti kaip vokietis su 10-15 proc. pelningumu, jiems reikia 50 proc. dirbantiems moka minimumą ir verkia, mediena per brangi", – mano Seimo narys, socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

„Jie pagamins produkciją pigiau, turės didesnius pelnus. Viskas nuguls privačių kompanijų, kurios perdirba medieną Lietuvoje, kišenėse. O mes vartotojai nieko nepajausime. Dėl to mums baldai tikrai neatpigs", – įsitikinęs Seimo narys, konservatorius Kazys Starkevičius.

Aplinkos ministras buvo net iškviestas pasiaiškinti į Seimo salę. Tačiau jis ir pramonės atstovai įtarinėjimus suokalbiu atmeta. O įtarimus neskaidriais kėslais meta opozicijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tam tikras fonas formuojasi, vaizdas dėliojasi, buriama opozicija, bandymas grįžti prie buvusios sistemos. Tada turbūt buvo visiems gerai?", – kalbėjo aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. 

„Čia ne apie pirkėjus eina kalba, o apie pardavėją. Vyriausybė įsirašė sakinį, kad tai tik šitam aukcionui. Viskas. Tik tie žmonės, kurie neišmano situacijos, prie šitų dalykų pasakė, kad dangus griūna. Išsipūtė visas burbulas“, – teigė R. Beinortas.

Kai kurie pramonės atstovai ragina keisti valstybinės medienos pardavimo tvarką, prekybą padaryti lankstesnę, greičiau reaguojančią į padėtį rinkoje.

„Ar teisinga buvo pasirinkta forma, kai kaina mažinama vyriausybės nutarimu? Man neatrodo teisinga. Ar tai reiškia, kad po kiek laiko vyriausybė pakels kainą vėl? Mes rinkos ar planinėje ekonomikoje gyvename? Klausimą reikia spręsti iš esmės, medienos kainą reguliuoja rinka ir tarptautinė situacija. Taip, šiandien medienos kaina kritusi, krizinis momentas medienos rinkoje“, – svarstė „Litbioma“ vadovas Remigijus Lapinskas.

Vyriausybei leidus valstybinę medieną pardavinėti pigiau, medienos pramonės atstovai laukia, kokia kaina bus pasiūlyta po poros savaičių rengiamame aukcione. Jei kaina tenkins, jie neatmeta atsisakyti planų pirkti medieną iš Baltarusijos ar Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų