REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzijos tūkstančiai opozicijos šalininkų šeštadienį surengė sostinėje Tbilisyje naujas protesto eitynes, reikalaudama vidaus reikalų ministro Georgijaus Gacharijos atsistatydinimo dėl griežtų veiksmų prieš anksčiau šį mėnesį vykusią demonstraciją.

Gruzijos tūkstančiai opozicijos šalininkų šeštadienį surengė sostinėje Tbilisyje naujas protesto eitynes, reikalaudama vidaus reikalų ministro Georgijaus Gacharijos atsistatydinimo dėl griežtų veiksmų prieš anksčiau šį mėnesį vykusią demonstraciją.

REKLAMA

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad šįkart demonstracijoje, pavadintoje „Laisvės eitynėmis“, aktyviau dalyvauja opozicinis Vieningasis nacionalinis judėjimas, mobilizavęs savo šalininkus iš Sakartvelo regionų.

Apie 3 tūkst. šios partijos šalininkų susirinko prie filharmonijos pastato ir nužygiavo parlamento link. Daugelis dalyvių nešė Gruzijos, Europos Sąjungos, NATO ir Ukrainos vėliavas. Prie jų prisidėjo opozicijos partijos „Europietiška Gruzija“ narių ir šalininkų.

Audringi protestai sostinėje Tbilisyje kilo po to, kai vienas Rusijos įstatymų leidėjas kreipėsi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje tarp Tbilisio ir Maskvos ne vienerius metus tvyrančią įtampą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo birželio 21-osios Tbilisyje rengiamuose protestuose anksčiau aktyviau dalyvaudavo su jokiomis partijomis nesisaistantis jaunimas, neleisdavęs per šias akcijas pasisakyti opozicijos politikams. Jiems pavyko pasiekti, kad atsistatydintų parlamento pirmininkas Iraklijus Kobachidzė, taip pat būtų imtasi rinkimų sistemos reformos.

REKLAMA

Kremlius praeitą savaitę pasmerkė protestus, pavadinęs juos „agresyviomis demonstracijomis, nukreiptomis prieš Rusijos piliečius“.

Šią savaitę buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis per socialinius tinklus pareiškė, kad jis ir jo šalininkai palaiko protestus Tbilisyje ir yra pasiruošę prie jų prisidėti.

„Jeigu Laisvės aikštėje susirinks 100 tūkst. žmonių, manykite, kad valdžia pasitrauks. Tačiau viskas turi vykti taikiai“, – rašė M. Saakašvilis.

Pasak nepriklausomų stebėtojų, šeštadienį eitynėse dalyvavo 5–7 tūkst. žmonių. Kolonos pirmosiose gretose ėjo M. Saakašvilio žmona Sandra Roelofs (Sandra Rulovs).

REKLAMA
REKLAMA

Demonstracija, vykusi prižiūrint policijai, baigėsi be incidentų. Organizatoriai teigė, kad protestai bus tęsiami, kol I. Kobachidzė atsistatydins.

Birželio 20 dieną Tbilisyje kilo audringi protestai, išprovokuoti Rusijos Valstybės Dūmos deputato Sergejaus Gavrilovo kreipimosi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai buvo itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje po trumpo 2008 metų karo tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrančią įtampą.

Antirusiškus šūkius skandavę demonstrantai mėgino šturmuoti parlamento rūmus, tačiau juos sustabdė saugumo pajėgos, panaudojusios ašarines dujas, vandens patrankas ir gumines kulkas.

Gruzijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per šiuos susirėmimus buvo sužeista 240 žmonių, įskaitant 80 policininkų. Šalies Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad buvo sulaikyti 305 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų