REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Vilniuje per avariją sunkiai sužalotas briedžių jauniklis (nuotr. facebook.com)

Vilniuje praėjusio trečiadienio rytą, 10 val., Gurių gatvėje, netoli įvažiavimo į Minsko plentą, automobilis „Volkswagen“ susidūrė su į kelią staiga įbėgusiu briedžių jaunikliu. Policija primena, kad ties šia vieta ir dabar vairuotojai turėtų būti itin atidūs ir neskubėti.

4

Vilniuje praėjusio trečiadienio rytą, 10 val., Gurių gatvėje, netoli įvažiavimo į Minsko plentą, automobilis „Volkswagen“ susidūrė su į kelią staiga įbėgusiu briedžių jaunikliu. Policija primena, kad ties šia vieta ir dabar vairuotojai turėtų būti itin atidūs ir neskubėti.

REKLAMA

Vairuotoja per šį incidentą rimčiau nenukentėjo, o briedžių jauniklis patyrė sunkių sužalojimų. Žvėris net nebesugebėjo pasitraukti į šalikelę, o suklupo kelio viduryje. Per eismo įvykio buvo apgadintas automobilis.

Į įvykio vietą buvo iškviesti ne tik policijos pareigūnai, bet ir Aplinkos apsaugos agentūros specialistai. Priimtas sprendimas briedžiuką nušauti vietoje.

Dėl šio įvykio policija perspėja vairuotojus, kad artimiausią savaitę ar kiek ilgiau minėtoje teritorijoje derėtų važiuoti iki 40 km/val. greičiu, nes mama briedė gali klaidžioti po apylinkes ieškodama savo vaiko.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas nušauti jauniklį supykdė dalį apie šią istoriją socialiniame tinkle „Facebook“ perskaičiusių internautų.

„Aišku, kam jį gydyti. Geriau nušauti. Kai koks šlubuojantis senelis eis gatve, jo irgi daktarams nevežkit, o nušaukit vietoj“, – rašė vienas internautas.

REKLAMA

Atsirado nemažai žmonių, kurie pritarė tokiai nuomonei.

Nušauti – vienintelė išeitis

Vilniaus medžiotojų klubo „Lukna“ vadovas Kęstutis Bliudsukis teigia, kad jei automobilis nutrenkė briedį ir jis nebesugebėjo pabėgti, tai reiškia, kad jam, greičiausia, buvo sužalotas stuburas, pažeisti vidaus organai. Ir tokiais atvejais išgydyti laukinį gyvūną yra neįmanoma.

„Jei gamtos apsaugos specialistai priėmė sprendimą gyvūną nušauti, tai toks sprendimas buvo priimtas siekiant nutraukti gyvūno kančias. Reiškia, kad kitos išeities tiesiog nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip sužaloto gyvūno nebeišgydysi. Mes žmonių kartais nesugebame išgydyti, o ką jau kalbėti apie gyvūnus. Po susidūrimo su automobiliu laukiniai gyvūnai nugaišta patys, šiuo atveju, jei briedžiukas dar buvo gyvas, tai specialistas tik užkirto kelią jo kančioms.

Per metus mūsų teritorijoje tenka skrosti 5-6 tokiu būdu nugaišusius briedžius. Praktiškai visada pasitvirtina faktas, kad gyvūnui per avariją yra sužalojamas stuburas, pažeidžiami vidaus organai“, – pasakojo K. Bliudsukis.

Po tokios traumos, net jei gyvūnas iš paskutinių jėgų sugeba pabėgti į mišką, tai tik laiko klausimas, kada jis ten nugaiš.

„Tai gali nutikti po kelių minučių, ar po kelių valandų. Bet tada gyvūnas miršta kančiose. Todėl sprendimas jį nušauti, kad ir kaip tai piktintų dalį žmonių, kartais yra vienintelė išeitis“, – pabrėžė medžiotojų klubo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot K. Bliudsukio, išgyventi susidūrimą su automobiliu pavyksta retam laukiniam gyvūnui, bet tokių atvejų taip pat pasitaiko: „Jei per susidūrimą patiriami lengvi sužalojimai, tai gyvūnas, nors ir sužeistas, tikrai pabėgs. Net su lūžusia koja. Vėliau jis vaikščios raišas, kankinsis, bet, greičiausia, išgyvens. Esame matę tokių gyvūnų, kurie akivaizdžiai patyrė traumas. Kartais po susidūrimo su automobiliu, kartais – po akistatos su brakonieriais. Gaila tų žvėrelių, bet gaila ir tų žmonių, kurie nesupranta, kad jie kankinasi.“

Kas kelia didžiausią pavojų?

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas pridūrė, kad Lietuvoje didžiausia rizika yra susidurti su stirna:

REKLAMA

„Jų populiaciją šalyje yra didelė. Esu ne sykį matęs, kaip jos maitinasi per metrą nuo važiuojamosios kelio dalies. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad iki nelaimės – tik vienas žingsnis.

Tad vairuotojai turėtų būti atidūs. Ypač tamsiuoju paros metu. Kelio ženklai, kurie perspėja apie gyvūnus statomi ne šiaip sau. Jie reiškia, kad toje atkarpoje statistiškai yra didesnė tikimybė susidurti su laukiniu gyvūnu.“

Dažnai vairuotojai susiduria ir su briedžiais, kurie, anot K. Bliudsukio, yra labiau flegmatiški nei stirnos.

„Briedžiai yra lėtesni ir labai smalsūs gyvūnai. Jiems viskas yra įdomu. Kartais juokaujame, kad jei pasislėpsi už medžio, tai briedis prieis ir ieškos, kas ten slepiasi. Tad jei matote kelyje stovintį briedį, verčiau sustokite ir palaukite, kol jis pasitrauks, nes jo pravažiuojantis automobilis gali neišgąsdinti“, – pasakojo K. Bliudsukis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų