REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos šnipai yra įtariami sukūrę dirbtinio intelekto sugeneruotą patrauklios moters profilį socialiniuose tinkluose, su kuriuo bandyta „suvilioti“ Vakarų kariuomenės atstovus ir su karyba susijusius analitikus.

Rusijos šnipai yra įtariami sukūrę dirbtinio intelekto sugeneruotą patrauklios moters profilį socialiniuose tinkluose, su kuriuo bandyta „suvilioti“ Vakarų kariuomenės atstovus ir su karyba susijusius analitikus.

REKLAMA

„Katie Jones“ savo „LinkedIn“ paskyroje skelbėsi, kad ji užima aukštas pareigas Strateginių ir tarptautinių tyrimų centre Vašingtone, kuriame tariamai dirba jau daugiau nei 5 metus. Ji naudojosi savo socialinių tinklų paskyromis, kad susisiektų su kitų analitinių centrų ekspertais, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju, senatorių patarėjais ir ekonomistu, kurio kandidatūra buvo svarstoma Federalinio rezervo pareigoms, rašoma „The Times“.

Vienas JAV atsargos karininkas prisipažino, kad priėmė siūlymą bendrauti, nes specialistė Rusijos klausimais su „žaliai mėlynomis akimis atrodė patraukliai“. „The Times“ teigiama, kad tarp K. Jones „draugų“ buvo ir buvęs JAV kariuomenės atašė Maskvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vienas britų ekspertas Rusijos klausimais pirmasis įtarė, kad simpatiškas veidas gali būti dirbtinai sukurtas. Analitinio centro „Chatham House“ ekspertas Keiras Gilesas taip pat šių metų kovo mėnesį iš K. Jones paskyros sulaukė kvietimo „palaikyti ryšius“. Leidiniui jis pasakojo, kad iš pradžių ignoravo kvietimą, tačiau nusprendė įdėmiau jį apžiūrėti, kuomet gavo socialinių tinklų priminimą.

REKLAMA

K. Jones paskyroje buvo tvirtinama, kad ji yra Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro ekspertė Rusijos ir Eurazijos klausimais. Aukštąjį išsilavinimą ji tariamai įgijo Mičigano universitete, specializuojasi Rusijos politikos srityje.

„Ji atrodė jaunesne, negu žmogus su tokia patirtimi, ir aš jau seniai bendradarbiauju su Strateginių ir tarptautinių tyrimų centru, todėl turėjau kažką apie ją būti girdėjęs. Vėliau aš atlikau jos atvaizdo paiešką ir neradau nieko, kas pasirodė itin įtartina“, – aiškino K. Gilesas.

Jis susisiekė su savo kolega kontržvalgybos ekspertu, kuris ištyręs nuotrauką nustatė, kad ji yra dirbtinai sukurta. Jo teigimu, dirbtinio intelekto sugeneruotą nuotrauką rodo tokie požymiai, kaip atsitiktiniai ar neįprasti veido formos bruožai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti ekspertai, kuriuos kalbino „Associated Press“ pažymėjo, kad jie taip pat laikosi Rusijos žvalgybos provokacijos versijos. Tiek Strateginių ir tarptautinių tyrimų centras, tiek ir Mičigano universitetas, aišku, niekada nėra girdėję apie K. Jones egzistavimą.

„The Times“ teigimu, nepaisant to, kad jau ir anksčiau buvo nustatyti atvejai, kuomet Kinija ar Iranas naudojosi fiktyvių personažų kūrimu „LinkedIn“, tai yra pirmasis, kuomet buvo pasinaudota „deepfake“ (fiktyvus vaizdas, kurį sukuria dirbtinis intelektas).

Ekspertų teigimu, tokiais atvejais priešiškai nusiteikusios valstybės atstovai bando įtikinti į draugus „fake“ profilį priėmusius asmenis atidaryti jiems atsiųstą nuorodą, kuri vėliau užkrečia jų kompiuterį ar telefoną. Tokiu būdu su jautria informacija dirbantys asmenys tampa pažeidžiami, bandoma iš jų išgauti karinę ar kitą svarbią informaciją, prisijungti prie kitų prieinamų vidinių tinklų.

K. Joneso teigimu, šis fiktyvus profilis tikriausiai buvo sukurtas rusų žvalgybininkų. Kiti leidinio kalbinti ekspertai pažymėjo tik tai, kad K. Jones turi valstybės institucijų vykdomos operacijos požymių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų